Все про ляльку мотанку
|
|
a_ja_ne_ty | Дата: Вівторок, 2010-12-14, 5:09 PM | Повідомлення # 161 |
 відвідувач
Група: Перевірений користувач
Статус: Offline
| о! кілька років збираюся тут все докладно вивчити, а часу не знаходиться дякую, Тані, за лінк на мою статтю і нагоду познайомитися! всім привіт! Хотіла ще показати вам своїх мотанок, але вичитала що неперевіриним користувачам, які тут ще не наговорили 10 повідомлень, цього ніззя робити тож буду поки без картинок. а що я про мотанки думаю, ви вже знаєте
Лялі - маму, лялю - в слінг!
|
|
| |
Tana | Дата: Вівторок, 2010-12-14, 6:36 PM | Повідомлення # 162 |
 Мудра людина
| a_ja_ne_ty, вітаю! Твої мотанки видно (картинку до статті вже ж вставила) А поки що можна дати посилання на "Лелю" тиць, вперед до мотанок
Координую Довгобуд "Виплекана сорочка" Моя майстерня Чому закладинка – найкращий подарунок?! "Чарівниця-берегиня форума-2010" Чарівниця - Хранитель традицій і увіковічнювач їх в сучасності і майбутньому - 2012
|
|
| |
Жанна | Дата: Середа, 2010-12-15, 2:18 PM | Повідомлення # 163 |
 мешканець сайту
| Tana, a_ja_ne_ty, дякую за статтю й фото ляльок)) надихає на роздуми й на нове сиавлення до цього життєвого мистецтва))
мій рукодільний ЖЖ
|
|
| |
a_ja_ne_ty | Дата: Понеділок, 2010-12-20, 7:06 PM | Повідомлення # 164 |
 відвідувач
| Дівчата, оскільки я тут гість не частий, то картинок навставляти не можу, а поділитися хочеться. В себе в жж я намисала про мої мотанкові одкровення. Пост з картинками можна подивитися тут: http://a-ja-ne-ty.livejournal.com/99709.html#cutid1 а без картинок можна прочитати нікуди непреходячи із цього форуму. отже: Вони мене полонили - хочеться ще і ще, для друзів і родичів, на подарунки з нагоди і просто так, щоб пробувати нові види і вдосконалювати вже пробувані... щоб ловити від них одкровення! Нещодавно я писала статтю, в якій намагалася хоч якось розкласти по поличкам основні емоції від крутіння мотанок. Але багато цікавих відкриттів залишилися поза нею. Спробую їх зібрати тут. Найперше, що не помітити неможливо навіть тим, хто геть не в темі - у кожної дівчини-жінки, яка крутить мотанку, вона вийде інакшою - схожою на майстриню обов"язково, і в той же час, схожою на ту, кому вона призначається. Особливо яскраво це помічаєш, коли мотаєш ляльки в гурті! Друге вже на рівні емоцій і сприйняття: є ляльки нейтральні - їх мотаєш із задоволенням, милуєшся і радо комусь даруєш, але кому - не важливо. Є ляльки виключно мої - про них далі. А є - чужі. Поки що мені одна така трапилася. Вона і задумувалася і робилася для конкретної людини - дуже хотілося її порадувати і хоч якось віддячити за роботу і дивовижне ставлення до людей і життя. Лялька сама обирала собі одяг і заперечувала запропоновані мною кольори. Крутилася легко і швидко, цілеспрямовано і впевнено. Закрутилася в яскраву і мудру - ну просо тобі в свою майбутню власницю. Ну але це ще нічо. Найбільш дивне почалося, коли яя посадила гурт до своїх ляльок біля ліжка - вона мені геть не давала спати. От просто лежу в ліжку і відчуваю, що поруч хтось чужий. Не поганий. не злий, не страшний, а саме чужий і йому (тобто їй) тут не місце! мусила вставати і виносити нову мотанку з кімнати! На наступну ніч вона вже була у своєї хазяйки, тому перевірити відчуття не змогла. Он вона -черво - берегині Настиної сім"ї. А тепер про мої ляльки. Їх чотири. Спочатку змоталося троє і на подарунки. Але я їх не змогла віддати - поставила біля ліжка, просто шкірою відчула. що вони мої, що в них я. що вони мають бути тільки разом, і що їм не вистачає ніжності і любові. На наступний день була змотана четверта лялька і в моїй хаті поселився гурт із 4 жіночих "ролей", а в голові стало якось спокійно і врівноважено. Я вам вже їх показувала, але знайомтеся ближче: Господиня - простенька і немарка, швидка і мудра.Вона ростить дітей, пече пиріжки, замітає підлогу і наводить порядки в папках мого компутєра (ага - я після неї впорядкувала ті файли і фотки, які 2 роки зберігалися де прийдеться і шукати їх було важко). Дівчинка - легка, весела, безтурботна мрійниця. Маленька світла лялечка, про яку не можна не піклуватися іншим, яка мене вчить приймати дарунки і дозволяти іншим турбуватися про мене, а не все-все робити самостійно. Потім намоталася Королева - велична і впевнена. Нею захоплюються. Їй вірять. Вона знає як треба і за нею легко йти. Вона прийме те рішення, від якого буде добре всім, але втілять його у життя інші люди для неї. А от Коханки, яка діє і ділиться, яка любить, яка дарує ніжність, в якій горить вогонь жіночої енергії для неї та тих, хто навколо неї, не вистачало спочатку. От не вистачало в мене розуміння, що можна розлабитися і віддавати, що можна просто любити і нічого не вимагати взамін. А потім... А тепер вони живуть з нами. Ними періодично грається Яринка (але грається бережно і з якоюсь повагою в рухах), я їх періодично беру в руки. Вони вчать жити мене і всю мою родин. Вони ще геть молоденькі, але злагоди у нас стало значно більше. А щоб ще додати трішки езотерики, розкажу, що це ляльки, в основі яких хрест - міцний хрест і врівноважений. Вони можуть стояти самостійно. Їх дуже приємно брати в руки. А в основі хреста у нас що? Ага - вертикальна чоловіча суть, яка поєднується із жіночою горизонталлю - їх єдність і гармонійне поєднання. Тобто ці ляльки - обереги сім"ї! Ну і ще одне одкровення - ляльки самі знають, якими вони мають бути! І ось тому підтвердження: задумала я зробити сестрі на День народження в подарунок 3 ляльки - Зерновушку на багатство, Ляльку на щастя з довгою косою, і ляльку Берегиню, яку треба вішати над вхідними дверима, щоб вона бачила всіх. хто заходить в дім і охороняла його, а також приносила злагоду в сім"ю. Робити її я стала так, як попередні - на основі хреста. І, вперше, за пару десятків намотаних подібних ляльок, з цієї мотанки двічі (!) випав той внутрішній стовбик, який додає їй ваги, і на якому вона має стояти. А потім я згадала, що стояти вона і не має - вона підвішується на дверима. Відповідно і ваги їй зайвої не треба. Отак! Думаю, що далі буде 
|
|
| |
Tana | Дата: Понеділок, 2010-12-20, 7:31 PM | Повідомлення # 165 |
 Мудра людина
| Ой, як цікаво! Я у все це вірю і знаю (в мене так часто закладинки вишиваються). А чи була історія з мотанками, одна з яких оселилася в мене? Ми з Сашею її вже назвали.
Координую Довгобуд "Виплекана сорочка" Моя майстерня Чому закладинка – найкращий подарунок?! "Чарівниця-берегиня форума-2010" Чарівниця - Хранитель традицій і увіковічнювач їх в сучасності і майбутньому - 2012
|
|
| |
|
a_ja_ne_ty | Дата: Понеділок, 2010-12-20, 9:02 PM | Повідомлення # 167 |
 відвідувач
| Quote (Tana) А чи була історія з мотанками, одна з яких оселилася в мене? аж такої яскравої не було. але пам"ятаю, що вона аж світилася коли робилася. може, звісно, це за рахунок кольорів, але, думаю, не все так просто Quote (Tana) Ми з Сашею її вже назвали. а як? До речі, просто на всяк випадок, кажуть, що більшість ляльок таки справді можна і варто називати. Не можна називати лише ту. що виконує бажання (її кличуть подружкою,а бо якимосьтаким загальним словом),і, здається, ляльку на щастя (ота, що з довгою косою, на яку лялька і спирається) Quote (Jasjka) як цікаво написано про ляльку мотанку.Дякую biggrin Ваші роботи чудові дякую!
|
|
| |
Tana | Дата: Понеділок, 2010-12-20, 11:21 PM | Повідомлення # 168 |
 Мудра людина
| Саші кажу "Ля-ля. Ба-ба", вона вперто "Ма-ма". От так у нас "Мама Мотря" з'явилась, і вона -- то я. Сашуніна ляля до нас прийшла вчора, дякуємо Світланці, сьогодні ми з нею спілкувались, але ще взнали, як звати...
|
|
| |
Tana | Дата: Середа, 2010-12-22, 1:07 PM | Повідомлення # 169 |
 Мудра людина
| Ці ляльки з'явлились, коли влітку я йшла гуляти с донею і забувала голку, і вже не вишивала, а з ниток робила лялечок.
|
|
| |
a_ja_ne_ty | Дата: Середа, 2010-12-22, 2:14 PM | Повідомлення # 170 |
 відвідувач
| Tana, вони дуже схожі на ляльок на здоров"я! Ось тут диви
|
|
| |
Jasjka | Дата: Середа, 2010-12-22, 6:56 PM | Повідомлення # 171 |
 Мудра людина
| Мене цікавить значення кожної ляльки,її опис.Все прочитала,але конкретно не знайшла a_ja_ne_ty, трішки зачипила це питання,і abilan, також.Тобто,лялька-господиня,яке її значення,особливостіQuote (abilan) А з червоним хрестом - Матуся-Берегиня .Тобто все разом,можна таке зробити?
Творча майстерня
|
|
| |
Tana | Дата: Середа, 2010-12-22, 11:11 PM | Повідомлення # 172 |
 Мудра людина
| Jasjka, панацеї не буває відсилаю Вас до книжки Зіміної, там все дуже доступно написано, наукове виданя, але все зрозуміло.
|
|
| |
Юстинка | Дата: Четвер, 2010-12-23, 0:23 AM | Повідомлення # 173 |
 друг
| Tana, які гарні маленькі ляльки!
|
|
| |
Jasjka | Дата: Четвер, 2010-12-23, 11:33 AM | Повідомлення # 174 |
 Мудра людина
| Tana, дякую.Шкода що паначеї не буває Обовязково книжечку прочитаю
Творча майстерня
|
|
| |
kalyna | Дата: Четвер, 2010-12-23, 11:34 AM | Повідомлення # 175 |
 друг
| Знайшла процес виготовлення льльки-мотанки і не могла стриматися, щоб з Вами не поділитися.   Додано (2008-04-25, 11:36 Am) --------------------------------------------- Щось маленькі вийшли. Додаю посилання на більший розмір. Перша картинкаДруга картинка Додано (2008-04-28, 12:28 Pm) --------------------------------------------- Знайшла Фотозвіт з виставки української народної ляльки. Пропонує і Вам до розгляду. Є там також інформація як робити українську традиційну куклу.
|
|
| |
a_ja_ne_ty | Дата: Четвер, 2010-12-23, 11:26 PM | Повідомлення # 176 |
 відвідувач
| Поділюся ще з вами своєю Колядою: Її роблять під Новий рік, коли ночі найдовші і нечисть по світу гуляє, але вже народжується нове Сонце. Тому ця лялька святкова і несе подаруночки в клуночках, а для недоброго всього має віничка
|
|
| |
lady-v | Дата: Четвер, 2010-12-23, 11:42 PM | Повідомлення # 177 |
 Мудра людина
| a_ja_ne_ty, хазайновита Ваша Коляда
Моя майстерня
Жінки діляться на п'ять вікових груп: 1) дівчинка 2) дівчина 3) молода жінка 4) молода жінка 5) молода жінка
"Чарівниця форума-2010: допомога новачкам" Чарівниця - Майстриня вишивання і добра душа форуму - 2012
|
|
| |
Оля | Дата: Четвер, 2010-12-23, 11:53 PM | Повідомлення # 178 |
 побратим
| a_ja_ne_ty, дуже цікава лялька ніколи про таку не чула!
|
|
| |
Via | Дата: П`ятниця, 2010-12-24, 0:03 AM | Повідомлення # 179 |
побратим
| Quote (a_ja_ne_ty) Поділюся ще з вами своєю Колядою: Дуже гарна!!!!! А в кого Ви навчилися таку ляльку робити - у якій місцевосці?
|
|
| |
pars | Дата: П`ятниця, 2010-12-24, 0:32 AM | Повідомлення # 180 |
 побратим
| a_ja_ne_ty, краса! унікальна річ! здається, ще ніколи такої не зустрічала..)
всі люди як люди, а я - смайлик =) моя сторінка вконтакті =) parsokon
Повідомлення відредагував pars - П`ятниця, 2010-12-24, 0:33 AM |
|
| |