Все про ляльку мотанку
|
|
Росава | Дата: Четвер, 2012-03-01, 4:11 PM | Повідомлення # 401 |
побратим
Група: Перевірений користувач
Статус: Offline
| Ось нарешті добралася я і до форуму. Як завжди, без мене тут стільки всього цікавого та гарнюнього відбулося :(( Ну чому у добі лише 24 години???!! (((
Дівчатка, ви всі просто молодчинки!!! Стільки краси сотворили! Ваші золоті руці стільки лялечок-красунь намотали! Я шалено рада, що народне лялькарство не лише живе, а й розвивається))) Ряди майстринь поповнюються. І це чудово!))) Є надія )
Жанно, як завжди Ваші лялечки прекрасні! Нитяночки мене просто полонили
Atis, лялечки красуні!)) Ведучка особливо вразила
ivabog, вітаю Вас у компанії "лялькозалежних" Чудовий початок! Гарнесенькі лялечки!)) Сподіваюсь, мотанки полонили не лише Ваше серце, а й душу, і дуже скоро ми побачимо Ваші нові творіння Додано (2012-03-01, 3:59 PM) --------------------------------------------- Покажу хоч трішечки з того, що я за час своєї відсутності на форумі намотала (щоби, не дай боже, ніхто не запідозрив мене у тому, що я нагло забула про чарівну вишивальну спільноту ;)) )
Текля з дитинкою
Бабця-берегиня
Мотанка Зима (до речі, мотала її напередодні Нового року, закликаючи зиму. Таки накликала)) - морози й сніг - все було)))
Коляда (моя лляна богиня)))
Додано (2012-03-01, 4:11 PM) --------------------------------------------- Ще мініатюрні мотаночки, які я по-особому люблю))
Матуся
Ніжна краплина
Осіннє сонце
Вереснева квітка
Моя майстерня
|
|
| |
Жанна | Дата: Четвер, 2012-03-01, 5:35 PM | Повідомлення # 402 |
мешканець сайту
| Росава, лялечки просто неймовірні!!! слів нема!)))) Коляда мене полонила ;))))
мій рукодільний ЖЖ
|
|
| |
Росава | Дата: Четвер, 2012-03-01, 6:58 PM | Повідомлення # 403 |
побратим
| Quote (Жанна) Росава, лялечки просто неймовірні!!! слів нема!)))) Коляда мене полонила ;))))
Дякую, Жанно :)))
Ще ось хочу показати ще трохи мотаних лялечок (хоча це не зовсім мотанка) )))
Зерняночки
Нерозлучники (робилися для москвички, тож, прошу, не кидайте в мене помідорами за одяг лялечок)))
Травниця
Домашня Масляниця) Додано (2012-03-01, 6:55 PM) --------------------------------------------- І нарешті крихітна лялечка "На щастя". Ось одна з них) Більше лялечок можна побачити в моїй майстерні "Світанкові роси"))) Радо запрошую))) Додано (2012-03-01, 6:58 PM) --------------------------------------------- Ну а ця дівчинка - подарунок. Ця лялечка є цукерочкою весняного розіграшу))) Дізнатися, як це "Щастя" отримати у подарунок, можна натиснувши на банер у моєму підписі))
Моя майстерня
Повідомлення відредагував Росава - Четвер, 2012-03-01, 6:21 PM |
|
| |
Atis | Дата: Четвер, 2012-03-01, 10:56 PM | Повідомлення # 404 |
відвідувач
| Ой яка краса!!!! А коляда мене також дуже вразила!!!! І лялечки на щастя чудові!!!! Я теж таких робила, було десь біля десяти штук, а залишилось лише дві - решту роздарувала)))) Ось і вони
|
|
| |
рукодельница | Дата: Неділя, 2012-03-04, 1:55 AM | Повідомлення # 405 |
перехожий
Група: Користувачі
| Quote (яля) я обожнюю мотанок можу свою. Ось ця оберігає маленьку дівчинку така красива, дуже хлчу навчитися робити таку красу
|
|
| |
рукодельница | Дата: Неділя, 2012-03-04, 2:04 AM | Повідомлення # 406 |
перехожий
Група: Користувачі
| дівчата а як зробити ляльку мотанку неразлучники, щоб вона була обережною. Я так розумію обережні лялки без рук, а неразлучники робляться на одній руці
|
|
| |
Лелітка | Дата: Неділя, 2012-03-04, 6:10 PM | Повідомлення # 407 |
мешканець сайту
| Quote (Atis) А в мене теж новенька є - дівка-баба, з одної сторони дівка, а з іншої-баба. Отакий собі трансформер)))) Ой, як цікаво! Це що - - на Україні і таких ляльок робилои? Не зустрічалась
Мій власний блог - Натхнення "очманілих ручок" 2012: Чарівниця - Майстриня з мотання лялечок - 2012[/url] 2013
|
|
| |
Atis | Дата: Неділя, 2012-03-04, 6:45 PM | Повідомлення # 408 |
відвідувач
| Мені здається, що це не чисто українська лялька, а більше російська. Хоча якщо добре подумати, то у них спільне слов'янське коріння. Просто власне українські ляльки відрізняються хрестом на обличчі і особливостями вбрання. А так ляльки ідентичні.
|
|
| |
Жанна | Дата: Неділя, 2012-03-04, 9:10 PM | Повідомлення # 409 |
мешканець сайту
| рукодельница, нерозлучники без рук навряд вийдуть, принаймні я взагалі не уявляю таких, бо в них спільна рука є своєрідною основою, до того ж вона символічна - тобто чоловік і жінка показані пліч-о-пліч, як єдине ціле... а взагалі нерозлучники - це ж більше сучасне осмислення ляльки-мотанки, не знаю навіть як щодо, так би мовити, автентичної обереговості таких ляльок... це більше сувенір, мені здається..
мій рукодільний ЖЖ
|
|
| |
Росава | Дата: Вівторок, 2012-03-06, 5:39 AM | Повідомлення # 410 |
побратим
| рукодельница, насправді зовсім небагато оберегових ляльок робилося без рук. Натомість, є повно всіляких оберегових лялечок, які робилися з руками. Чого варта лялька шестиручка/десятиручка, суть якої як раз в тому, що вона мала багато рук (робилася вона як помічниця жінці, для того, аби жінка все встигала). Мотанка також була різною: з руками/рукавами і без.
Щодо нерозлучників, то про них найбільше інформації на російських ресурсах
Quote В русской традиции во главе свадебного поезда, везущего молодую пару в дом жениха после венчания, под дужкой упряжи подвешивали пару кукол: куклу Невесты и куклу Жениха, чтобы они отводили недобрые взгляды на себя. Эти куклы были очень символичны – женское и мужское начало соединялись в неразрывное целое.
Кукол изготавливали подруги невесты из лоскутов белой, красной и другой разноцветной ткани, используя обрывки разноцветных нитей. Основой служила лучина или тонкая плоская щепка длиной 25-30 см, шириной до 1,5 см из любого дерева, кроме ольхи и осины (эти деревья связывались с нечистой силой).
У кукол получается одна общая рука, чтобы муж и жена шли по жизни рука об руку, были вместе в радости и в беде. Куклы можно свободно двигать по «руке». http://www.rukukla.ru.cvadebnaa_kukla
Ось іще Quote НЕРАЗЛУЧНИКИ НА ПЕРВУЮ РАЗМОЛВКУ .Такую узловую куклу делала старшая женщина со стороны молодой на первую ссору молодоженам говоря "В узлы завяжись, а семью сохрани".
Мне подарила Неразлучников на первую размолвку (с объяснением, для чего делали такую куклу) кукольница Костырева И.В. из С.Петербурга, которых она выполнила на занятиях у Мишиной (клуб Параскева).
При изготовлении куклы завязаны 13 узлов. http://www.rukukla.ru/razmolvka
Нерозлучники - однозначно оберегова лялька. Батьківщина цієї ляльки дещо незрозуміла. Росію давно вже охопив ляльковий бум, наші сусідки не один рік мотають різноманітних народних ляльок (в Україні захопилися мотаними ляльками чомусь значно пізніше) Так ось, визначити, які з тих всих ляльок чиєї народності вже досить таки нелегко. Лялька Девка-Баба, Перевертыш - схоже, що російська... А от Нерозлучники могли бути і нашими і їхніми... Ви погляньте на посилання, котрі я Вам надала - там є інформація про них, і вона мені здається найбільш логічною та правдивою (МК теж там є).
Нерозлучники з хрестом на обличчі почали робити зовсім недавно. Взагалі, щодо хрестика на обличчі ляльки до кінця не все ще зрозуміло. Деякі дослідники припускають таку думку, що хрести робили лише певним ритуальним лялькам. Але, повторюсь, самі дослідники досі ще не мають однозначної думки. Найбільше оберегових ляльок робилося все ж таки без обличчя. Величезний внесок у популяризацію ляльки з хрестиком на обличчі внесла прекрасна майстриня Тесленко-Пономаренко, котра була якщо не першою, то однією з перших, хто почав відроджувати лялькарство в Україні.
ПС. Взагалі, всім, хто цікавиться ганчір*яною лялькою, раджу побродити по російському сайту www.rukukla.ru - знайдете там чимало цікавих лялечок обрядових, оберегових на всі випадки життя та на будь-який смак)))
Моя майстерня
Повідомлення відредагував Росава - Вівторок, 2012-03-06, 6:29 AM |
|
| |
Жанна | Дата: Вівторок, 2012-03-06, 5:02 PM | Повідомлення # 411 |
мешканець сайту
| Росава, дуже цікава інформація про нерозлучників, дякую)))) а то мені вже ледь не закидали, що це я сама їх вигадала ..то я наводила приклади з інтернету.. але інформацію про них насправді важкувато знайти, тож дуже дякую ще раз)))
мій рукодільний ЖЖ
Повідомлення відредагував Жанна - Вівторок, 2012-03-06, 5:03 PM |
|
| |
sheva | Дата: Четвер, 2013-04-04, 7:06 PM | Повідомлення # 412 |
побратим
| Разрешите тоже похвастаться. Наконец-то, решилась сделать свою первую куклу-мотанку. Настолько понравился и сам процесс, и результат, что уже руки чешутся начать новую.
моя майстерня
|
|
| |
zetka | Дата: Четвер, 2013-04-04, 7:51 PM | Повідомлення # 413 |
побратим
| sheva, ОГО! Дуже майстерно!
|
|
| |
sheva | Дата: Четвер, 2013-04-04, 7:57 PM | Повідомлення # 414 |
побратим
| zetka, Спасибо, я старалась. Очень долго все обдумывала, готовилась, а решилась только после своеобразного "пинка" со стороны.
моя майстерня
|
|
| |
Жанна | Дата: Середа, 2013-04-10, 11:29 PM | Повідомлення # 415 |
мешканець сайту
| sheva, прекрасна лялька!! оце-то "перша" :)))) скільки праці, скільки тепла в неї вкладено - але ж ви молодець!!! творіть ще обов"язково - такий талант треба розвивати!)))
мій рукодільний ЖЖ
|
|
| |
1_Olenka-zmijuchka_1 | Дата: Четвер, 2013-04-11, 2:46 AM | Повідомлення # 416 |
відвідувач
| sheva, а як ви зробили той кошик і те, що в кошику?))
|
|
| |
sheva | Дата: П`ятниця, 2013-04-12, 11:34 AM | Повідомлення # 417 |
побратим
| Жанна, спасибо, очень приятно, что первая работа такого плана была так тепло принята. Обязательно буду продолжать. Спасибо всем за поддержку и вдохновение! 1_Olenka-zmijuchka_1,
моя майстерня
|
|
| |
1_Olenka-zmijuchka_1 | Дата: П`ятниця, 2013-04-12, 1:06 PM | Повідомлення # 418 |
відвідувач
| sheva, дякую за детальну відповідь! Дуже винахідливо!
|
|
| |
Tana | Дата: Субота, 2013-11-16, 10:14 PM | Повідомлення # 419 |
Мудра людина
| Звідси не могла не перетягнути сюди Люди грають в життя. Наосліп. Без правил. Та, крути хоч як, – Жінки світом правлять.
У пам’яті вузлик: Як любити, то палко, Сільська моя музо, Бабусина лялька!
Вузлик другий – «Не хвилюйся, не кину!» Крізь стомлені руки Тепло родинне.
Незбагнений хід. Звивиста нитка. Дитинства блакить Тане так швидко.
Материнське єство Промовляє ляльками: «Життя варте того, Щоб тривати віками».
Люди, грайте в ляльок До сивин у волоссі, Як кохають жінок – Безрозсудно, наосліп!
Ірина Власенко
Координую Довгобуд "Виплекана сорочка" Моя майстерня Чому закладинка – найкращий подарунок?! "Чарівниця-берегиня форума-2010" Чарівниця - Хранитель традицій і увіковічнювач їх в сучасності і майбутньому - 2012
|
|
| |
Ганнуся | Дата: Середа, 2013-12-25, 3:38 AM | Повідомлення # 420 |
побратим
| Дівчата, завдякі цій темі мене теж потягло на створення мотанок. Треба ж все спробувати Першу,Марусю, залишила собі, другу - Весну-красну - подарувала подрузі на день народження.
|
|
| |