Все про ляльку мотанку
|
|
a_ja_ne_ty | Дата: П`ятниця, 2010-12-24, 12:28 PM | Повідомлення # 181 |
 відвідувач
Група: Перевірений користувач
Статус: Offline
| Quote (lady-v) хазайновита Ваша Коляда wink це те, чого не вистачає мені в моїй хаті. та й робилася для дууже хазяйновитої жіночки Quote (Оля) уже цікава лялька ніколи про таку не чула! Дякую! На жаль ми дууе багато чого не чули, і дуже багато чого втратили насправді я не дуже впевнена, що на Україні така була, але є підстави думати, що таки була. Просто до нас дійшли найяскравіші тільки (типу Меланки і Купала), але вже сам той факт, що ця традиція була, дає підстави думати, що і інші свята та життєві події не лишалися без таких знаків-помічників-оберегів, як ляльки-мотанки.Додано (2010-12-24, 12:28 PM) ---------------------------------------------
Quote (Via) Дуже гарна!!!!! дякую! Quote (Via) А в кого Ви навчилися таку ляльку робити - у якій місцевосці? на жаль, на жаль, місцевість в мене одна для навчання - інтернет. це російська лялька. правда дуже переосмислена і з характерним тільки для України сакральним хрестом на обличчі. Явище вже написала, чому думаю, що і у нас була, але відомостей про неї я не бачила. підозрюю, що завдяки величезним територіям і меншому впливу на північні культури, ті традиції збереглися краще і про них відомостей більше, ніж про українські. а, може, я просто погано шукала? Quote (pars) краса! унікальна річ! здається, ще ніколи такої не зустрічала..) дякую дуже!
Лялі - маму, лялю - в слінг!
|
|
| |
Via | Дата: П`ятниця, 2010-12-24, 8:50 PM | Повідомлення # 182 |
побратим
| Quote (a_ja_ne_ty) на жаль, на жаль, місцевість в мене одна для навчання - інтернет. це російська лялька. правда дуже переосмислена і з характерним тільки для України сакральним хрестом на обличчі. Явище вже написала, чому думаю, що і у нас була, але відомостей про неї я не бачила. підозрюю, що завдяки величезним територіям і меншому впливу на північні культури, ті традиції збереглися краще і про них відомостей більше, ніж про українські. а, може, я просто погано шукала? Навпаки - ви таки знайшли, але у своїй душі Дійсно дуже вдала!
|
|
| |
Tana | Дата: П`ятниця, 2010-12-24, 9:26 PM | Повідомлення # 183 |
 Мудра людина
| Мій чоловік, нажаль, не сприймає ляльку з хрестом в якості іграшки для дитини.
Координую Довгобуд "Виплекана сорочка" Моя майстерня Чому закладинка – найкращий подарунок?! "Чарівниця-берегиня форума-2010" Чарівниця - Хранитель традицій і увіковічнювач їх в сучасності і майбутньому - 2012
|
|
| |
Via | Дата: П`ятниця, 2010-12-24, 9:35 PM | Повідомлення # 184 |
побратим
| Quote (Tana) Мій чоловік, нажаль, не сприймає ляльку з хрестом в якості іграшки для дитини. Можливо він в чомусь і правий - такі ляльки все-таки є оберегами. І дитинка має стати трошки старше - щоб зробити таку ляльку власними ручками. Або й зовсім не таку - вона сама інтуїтивно знайде прийнятну для неї 
|
|
| |
a_ja_ne_ty | Дата: Субота, 2010-12-25, 3:09 PM | Повідомлення # 185 |
 відвідувач
| Quote (Tana) Мій чоловік, нажаль, не сприймає ляльку з хрестом в якості іграшки для дитини. sad я спочатку взагалі не розуміла, що таке той хрест. ну власне і мотанки для мене тоді були дуже дивними - в них було ТАК багато нової інформації, що йшли до мене вони таки довгенько. вперше я зрозуміла хрест, як захист. мовляв, робили його ляльці на обличчі, щоб туди злі духи не вселялися. вже потім я стала ставитися до хреста як до дууже глибокого знаку і символу, який і словами то особливо не опишеш. Зустрічалася з такими варіантами, що для знайомої людини роблять ляльку з хрестом для незнайомої - з порожнім обличчям, щоб вона її сама наповнила. Ще думка про наповненість: для дітей роблять без хреста, бо вони тільки починають жити і... тут не до кінця розумію: і мають самі свою ляльку наповнювати... мені все ж найближчий варіант з хрестом
|
|
| |
Tana | Дата: Субота, 2010-12-25, 3:45 PM | Повідомлення # 186 |
 Мудра людина
| В кожного свій шлях в революцію Для мене мотанка -- глибока і особлива річ, яку просто так не зробиш. І багато прикрас, декору та ін. брязкальців на ній не сприймаю. Але вона своя, рідна, зрозуміла. Хрест, вочевидь, сприймають люди вже з певним культурним розумінням... В будь-якому випадку, мотанка сама собі дорогу знайде. А дитячі іграшки в нас будуть в конкурсі, а з весни -- з трави, квіток кульбаби та ін. Тільки-но встигай. a_ja_ne_ty, Коляда господиня, впевнена в собі і знає, чого хочу і до кого йде. Легкої їй дороги! Чекаю нових ляльок в цій темі! Можливо зробимо ще підбірку викоританих матеріалів для ляльок: від тканин до шишок і кукурудзяних початків? Як гадаєте?
Координую Довгобуд "Виплекана сорочка" Моя майстерня Чому закладинка – найкращий подарунок?! "Чарівниця-берегиня форума-2010" Чарівниця - Хранитель традицій і увіковічнювач їх в сучасності і майбутньому - 2012
|
|
| |
pars | Дата: Субота, 2010-12-25, 5:07 PM | Повідомлення # 187 |
 побратим
| Quote (a_ja_ne_ty) Ще думка про наповненість: для дітей роблять без хреста, бо вони тільки починають жити цікава думка... нагадалося мені з психології кольорів (я досліджувала кольори в рекламі і всяке таке, і натрапила таким чином), що дітям дарували символічні малюнки і казали - "а то ти", і багато дітей говорили - "то не я, в мене такого кольору нема багато", бо в дітей як нівкого розвинуте візуальне сприйняття світу, тому вони "відчувають" кольорами. Може то і правильно, що дітям давали чисті ляльки, без додаткового навантаження!
всі люди як люди, а я - смайлик =) моя сторінка вконтакті =) parsokon
Повідомлення відредагував pars - Субота, 2010-12-25, 5:08 PM |
|
| |
Tana | Дата: Четвер, 2011-01-06, 2:56 PM | Повідомлення # 188 |
 Мудра людина
| Цікава майстерня двох лялькарок motanka.kiev.ua
|
|
| |
Nata-XA | Дата: Понеділок, 2011-01-10, 5:27 PM | Повідомлення # 189 |
 перехожий
Група: Користувачі
| Quote (Tana) Цікава майстерня двох лялькарок motanka.kiev.ua Дякуємо за увагу до нашої творчості... 
|
|
| |
Tana | Дата: Понеділок, 2011-01-10, 5:39 PM | Повідомлення # 190 |
 Мудра людина
| Долучайтесь, у вас самобутні ляльки, так щедро вишиті, можливо, розкажете про них більше. Успішного мотання й вишивання!
|
|
| |
Nata-XA | Дата: Понеділок, 2011-01-10, 6:35 PM | Повідомлення # 191 |
 перехожий
| Quote (Tana) Долучайтесь, у вас самобутні ляльки, так щедро вишиті, можливо, розкажете про них більше. Успішного мотання й вишивання! Дякуємо за теплі слова і побажання! Насправді, у кожної майстрині є свій стиль у виготовленні ляльок. Хтось використорує тільки тканини або нитки, а хтось додає качанчики кукурудзи, шишки чи просто вкладає у голову певну кількість зерняток пшениці.
|
|
| |
Tana | Дата: Понеділок, 2011-01-10, 6:47 PM | Повідомлення # 192 |
 Мудра людина
| Згода. У вас вперше побачила виплетений гачком віночок -- гарна ідея!
|
|
| |
Nata-XA | Дата: Понеділок, 2011-01-10, 6:50 PM | Повідомлення # 193 |
 перехожий
| З ляльками намагаємось постійно експерементувати... як у вишивці, так і у дизайні...
|
|
| |
Tanyaa | Дата: Субота, 2011-01-22, 7:21 PM | Повідомлення # 194 |
перехожий
| ой, я також вирішила зробити ляльку-мотанку) з зеленим крестиком на обличчі - це моя перша лялька, моя доля) а другу я подарую онкохворим дітками, які лікуються в місцевому онкодиспансері) сподіваюсь, що діткам сподобається)))
|
|
| |
Tana | Дата: Субота, 2011-01-22, 11:14 PM | Повідомлення # 195 |
 Мудра людина
| Tanyaa, вітаємо у форумі! Дякуємо, що приєднались до нас! Зважаючи на ваше недовге перебування у нашій віртуальній спільноті, можливо, ви не встигли ознайомитись з правилами спілкування, які ви дещо порушуєте. Будь ласка, прочитайте наступні правила і ми уникнемо неприємної місії робити вам в майбутньому зауваження: 1. http://www.vyshyvanka.ucoz.ru/forum/36-319-1 - Правила /питання-відповіді/ 2. http://www.vyshyvanka.ucoz.ru/forum/36-108-1 - Як виставляти у нас зображення 3. http://www.vyshyvanka.ucoz.ru/forum/39-419-1 - Тестовий форум, тут ви можете спробувати свої сили у використанні вв-кодів і виставлянні зображень. Бажаємо вам приємного спілкування на нашому освітньому ресурсі! З повагою, модератор Tana
|
|
| |
Жанна | Дата: Неділя, 2011-01-23, 1:20 PM | Повідомлення # 196 |
 мешканець сайту
| a_ja_ne_ty, Tanyaa, дуже красиві ляльки!! )) хочу сказати кілька слів щодо ляльок для дітей, про що йшлося вище. мені подобається ідея, що дитині треба робити ляльку без личка - без наповнення. але ось я вирішила зробити мотанку для донечки, якій майже рік. щоб вона гралася. і я зрозуміла, що мені хочеться, щоб вона гралася лялькою з гарним усміхненим личком, щоб у неї не виникало нерозуміння, де це в ляльки "ніс" і "очі" (бо ж коли дитина навчається це показувати, то якось скрізь, на всіх іграшках це шукає..), а мотанку - як оберіг - щоб вона сприймала інакше, не як просто іграшку.. тому я роблю для неї дві ляльки: ш"ю звичайну тканинну ляльку і роблю мотанку. однією вона просто гратиметься, а інша буде її своєрідним оберегом. а коли доня підросте - я їй усе пояснюватиму й робитимемо справжні мотанки разом..
мій рукодільний ЖЖ
|
|
| |
a_ja_ne_ty | Дата: Неділя, 2011-01-23, 2:15 PM | Повідомлення # 197 |
 відвідувач
| Жанна, як на мене, дуже не поганий варіант а з іншого боку, мені здається, що ви трішки недооцінюєте свою доню, бо дітки чудово уявляють все, чого їм не вистачає. он мене щойно нагодували морозивом, зробленим із велосипедної ручки, а згори дерев"яна кулька з конструктора. та ж історія з ляльками - дитина грається всим, і чим більший у неї простір для фантазії, тим краще. не бійтеся пропонувати донечці нове. не бійтесь пропонувати просте. і ось Вам стаття на цю тему: іграшки з нічого (да пробачать мене модератори за повну невідповідність темі форума)
|
|
| |
Жанна | Дата: Неділя, 2011-01-23, 11:37 PM | Повідомлення # 198 |
 мешканець сайту
| a_ja_ne_ty, я сама прихильниця таких ігор, розвитку уваги))) і сама в дитинстві здебільшого так забавлялася)) проте якщо вже своїми руками роблю дитині ляльку, то хочеться зробити їй і личко)) а може, просто ляльку-мотанку сприймаю передусім не як іграшку))) Додано (2011-01-23, 11:37 PM) --------------------------------------------- і ще, до речі, поділюся з вами лялечкою, яку зробила ще трохи раніше - до Нового року - для однієї гарної української сім"ї. 
мій рукодільний ЖЖ
|
|
| |
Si_lora | Дата: Четвер, 2011-03-10, 0:54 AM | Повідомлення # 199 |
 перехожий
| нарешті знайшла цікавий форум про мотанку,)) ми мотанки робимо у школі, одну зробила, але незнаю чи гарна, можливо вчительні не сподобається, підкажіть будьласка, якщо треба внести якісь корективи. Відредаговано адміністратором: Уважно читайте правила додавання фотографій.
Хочу бути щасливою)
Повідомлення відредагував Bullet - Субота, 2011-04-02, 8:38 PM |
|
| |
Жанна | Дата: П`ятниця, 2011-03-11, 8:59 AM | Повідомлення # 200 |
 мешканець сайту
| Si_lora, прекрасна мотанка!!!!!!!!!!! дуже гарна))) а що це за волосся в неї таке - немов справжнє?
мій рукодільний ЖЖ
|
|
| |