| | Вхід у форум

Понеділок, 2025-06-23, 7:24 AM

Правила дописування у форумі. Будь ласка, читайте їх :)

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
Модератор форуму: Bullet  
Все про ляльку мотанку
a_ja_ne_tyДата: П`ятниця, 2010-12-24, 12:28 PM | Повідомлення # 181
відвідувач
Група: Перевірений користувач
Нагороди: 1
Репутація: 14
Статус: Offline
Quote (lady-v)
хазайновита Ваша Коляда wink

smile це те, чого не вистачає мені в моїй хаті. та й робилася для дууже хазяйновитої жіночки wink

Quote (Оля)
уже цікава лялька ніколи про таку не чула!

Дякую! На жаль ми дууе багато чого не чули, і дуже багато чого втратили sad насправді я не дуже впевнена, що на Україні така була, але є підстави думати, що таки була. Просто до нас дійшли найяскравіші тільки (типу Меланки і Купала), але вже сам той факт, що ця традиція була, дає підстави думати, що і інші свята та життєві події не лишалися без таких знаків-помічників-оберегів, як ляльки-мотанки.

Додано (2010-12-24, 12:28 PM)
---------------------------------------------

Quote (Via)
Дуже гарна!!!!!

дякую!
Quote (Via)
А в кого Ви навчилися таку ляльку робити - у якій місцевосці?

на жаль, на жаль, місцевість в мене одна для навчання - інтернет. це російська лялька. правда дуже переосмислена і з характерним тільки для України сакральним хрестом на обличчі. Явище вже написала, чому думаю, що і у нас була, але відомостей про неї я не бачила. підозрюю, що завдяки величезним територіям і меншому впливу на північні культури, ті традиції збереглися краще і про них відомостей більше, ніж про українські. а, може, я просто погано шукала? wink

Quote (pars)
краса!
унікальна річ! здається, ще ніколи такої не зустрічала..)

дякую дуже!

Лялі - маму, лялю - в слінг!

ViaДата: П`ятниця, 2010-12-24, 8:50 PM | Повідомлення # 182
побратим
Нагороди: 0
Репутація: 18
Quote (a_ja_ne_ty)
на жаль, на жаль, місцевість в мене одна для навчання - інтернет. це російська лялька. правда дуже переосмислена і з характерним тільки для України сакральним хрестом на обличчі. Явище вже написала, чому думаю, що і у нас була, але відомостей про неї я не бачила. підозрюю, що завдяки величезним територіям і меншому впливу на північні культури, ті традиції збереглися краще і про них відомостей більше, ніж про українські. а, може, я просто погано шукала?

Навпаки - ви таки знайшли, але у своїй душі smile Дійсно дуже вдала!

TanaДата: П`ятниця, 2010-12-24, 9:26 PM | Повідомлення # 183
Мудра людина
Нагороди: 6
Репутація: 1080
Мій чоловік, нажаль, не сприймає ляльку з хрестом в якості іграшки для дитини. sad

Координую Довгобуд "Виплекана сорочка"
Моя майстерня

Чому закладинка – найкращий подарунок?!
"Чарівниця-берегиня форума-2010"
Чарівниця - Хранитель традицій і увіковічнювач їх в сучасності і майбутньому - 2012

ViaДата: П`ятниця, 2010-12-24, 9:35 PM | Повідомлення # 184
побратим
Репутація: 18
Quote (Tana)
Мій чоловік, нажаль, не сприймає ляльку з хрестом в якості іграшки для дитини.

Можливо він в чомусь і правий - такі ляльки все-таки є оберегами. І дитинка має стати трошки старше - щоб зробити таку ляльку власними ручками. Або й зовсім не таку - вона сама інтуїтивно знайде прийнятну для неї smile

a_ja_ne_tyДата: Субота, 2010-12-25, 3:09 PM | Повідомлення # 185
відвідувач
Quote (Tana)
Мій чоловік, нажаль, не сприймає ляльку з хрестом в якості іграшки для дитини. sad

я спочатку взагалі не розуміла, що таке той хрест. ну власне і мотанки для мене тоді були дуже дивними - в них було ТАК багато нової інформації, що йшли до мене вони таки довгенько.
вперше я зрозуміла хрест, як захист. мовляв, робили його ляльці на обличчі, щоб туди злі духи не вселялися.
вже потім я стала ставитися до хреста як до дууже глибокого знаку і символу, який і словами то особливо не опишеш.
Зустрічалася з такими варіантами, що для знайомої людини роблять ляльку з хрестом для незнайомої - з порожнім обличчям, щоб вона її сама наповнила. Ще думка про наповненість: для дітей роблять без хреста, бо вони тільки починають жити і... тут не до кінця розумію: і мають самі свою ляльку наповнювати...
мені все ж найближчий варіант з хрестом

TanaДата: Субота, 2010-12-25, 3:45 PM | Повідомлення # 186
Мудра людина
В кожного свій шлях в революцію biggrin
Для мене мотанка -- глибока і особлива річ, яку просто так не зробиш. І багато прикрас, декору та ін. брязкальців на ній не сприймаю. Але вона своя, рідна, зрозуміла. Хрест, вочевидь, сприймають люди вже з певним культурним розумінням... В будь-якому випадку, мотанка сама собі дорогу знайде. А дитячі іграшки в нас будуть в конкурсі, а з весни -- з трави, квіток кульбаби та ін. Тільки-но встигай.
a_ja_ne_ty, Коляда господиня, впевнена в собі і знає, чого хочу і до кого йде. Легкої їй дороги!
Чекаю нових ляльок в цій темі!

Можливо зробимо ще підбірку викоританих матеріалів для ляльок: від тканин до шишок і кукурудзяних початків? Як гадаєте?

Моя майстерня

Чарівниця - Хранитель традицій і увіковічнювач їх в сучасності і майбутньому - 2012

parsДата: Субота, 2010-12-25, 5:07 PM | Повідомлення # 187
побратим
Репутація: 55
Quote (a_ja_ne_ty)
Ще думка про наповненість: для дітей роблять без хреста, бо вони тільки починають жити

цікава думка...
нагадалося мені з психології кольорів (я досліджувала кольори в рекламі і всяке таке, і натрапила таким чином), що дітям дарували символічні малюнки і казали - "а то ти", і багато дітей говорили - "то не я, в мене такого кольору нема багато", бо в дітей як нівкого розвинуте візуальне сприйняття світу, тому вони "відчувають" кольорами.
Може то і правильно, що дітям давали чисті ляльки, без додаткового навантаження!

всі люди як люди, а я - смайлик =)
моя сторінка вконтакті =)
parsokon

Повідомлення відредагував pars - Субота, 2010-12-25, 5:08 PM

TanaДата: Четвер, 2011-01-06, 2:56 PM | Повідомлення # 188
Мудра людина
Цікава майстерня двох лялькарок motanka.kiev.ua

Моя майстерня

Nata-XAДата: Понеділок, 2011-01-10, 5:27 PM | Повідомлення # 189
перехожий
Група: Користувачі
Репутація: 0
Quote (Tana)
Цікава майстерня двох лялькарок motanka.kiev.ua

Дякуємо за увагу до нашої творчості... smile

TanaДата: Понеділок, 2011-01-10, 5:39 PM | Повідомлення # 190
Мудра людина
Долучайтесь, у вас самобутні ляльки, так щедро вишиті, можливо, розкажете про них більше.
Успішного мотання й вишивання!

Моя майстерня

Nata-XAДата: Понеділок, 2011-01-10, 6:35 PM | Повідомлення # 191
перехожий
Quote (Tana)
Долучайтесь, у вас самобутні ляльки, так щедро вишиті, можливо, розкажете про них більше. Успішного мотання й вишивання!

Дякуємо за теплі слова і побажання! smile
Насправді, у кожної майстрині є свій стиль у виготовленні ляльок. Хтось використорує тільки тканини або нитки, а хтось додає качанчики кукурудзи, шишки чи просто вкладає у голову певну кількість зерняток пшениці.

TanaДата: Понеділок, 2011-01-10, 6:47 PM | Повідомлення # 192
Мудра людина
Згода. У вас вперше побачила виплетений гачком віночок -- гарна ідея!

Моя майстерня

Nata-XAДата: Понеділок, 2011-01-10, 6:50 PM | Повідомлення # 193
перехожий
З ляльками намагаємось постійно експерементувати... як у вишивці, так і у дизайні... smile

TanyaaДата: Субота, 2011-01-22, 7:21 PM | Повідомлення # 194
перехожий
ой, я також вирішила зробити ляльку-мотанку)
з зеленим крестиком на обличчі - це моя перша лялька, моя доля)
а другу я подарую онкохворим дітками, які лікуються в місцевому онкодиспансері)
сподіваюсь, що діткам сподобається)))
Прикріплення: 6775817.jpg (205.9 Kb)

TanaДата: Субота, 2011-01-22, 11:14 PM | Повідомлення # 195
Мудра людина
Tanyaa, вітаємо у форумі!
Дякуємо, що приєднались до нас!
Зважаючи на ваше недовге перебування у нашій віртуальній спільноті, можливо, ви не встигли ознайомитись з правилами спілкування, які ви дещо порушуєте.
Будь ласка, прочитайте наступні правила і ми уникнемо неприємної місії робити вам в майбутньому зауваження:
1. http://www.vyshyvanka.ucoz.ru/forum/36-319-1 - Правила /питання-відповіді/
2. http://www.vyshyvanka.ucoz.ru/forum/36-108-1 - Як виставляти у нас зображення
3. http://www.vyshyvanka.ucoz.ru/forum/39-419-1 - Тестовий форум, тут ви можете спробувати свої сили у використанні вв-кодів і виставлянні зображень.

Бажаємо вам приємного спілкування на нашому освітньому ресурсі!
З повагою,
модератор Tana

Моя майстерня

ЖаннаДата: Неділя, 2011-01-23, 1:20 PM | Повідомлення # 196
мешканець сайту
Репутація: 257
a_ja_ne_ty, Tanyaa, дуже красиві ляльки!! ))

хочу сказати кілька слів щодо ляльок для дітей, про що йшлося вище.
мені подобається ідея, що дитині треба робити ляльку без личка - без наповнення. але ось я вирішила зробити мотанку для донечки, якій майже рік. щоб вона гралася. і я зрозуміла, що мені хочеться, щоб вона гралася лялькою з гарним усміхненим личком, щоб у неї не виникало нерозуміння, де це в ляльки "ніс" і "очі" (бо ж коли дитина навчається це показувати, то якось скрізь, на всіх іграшках це шукає..), а мотанку - як оберіг - щоб вона сприймала інакше, не як просто іграшку.. тому я роблю для неї дві ляльки: ш"ю звичайну тканинну ляльку і роблю мотанку. однією вона просто гратиметься, а інша буде її своєрідним оберегом. а коли доня підросте - я їй усе пояснюватиму й робитимемо справжні мотанки разом..

мій рукодільний ЖЖ

a_ja_ne_tyДата: Неділя, 2011-01-23, 2:15 PM | Повідомлення # 197
відвідувач
Жанна, як на мене, дуже не поганий варіант wink
а з іншого боку, мені здається, що ви трішки недооцінюєте свою доню, бо дітки чудово уявляють все, чого їм не вистачає. он мене щойно нагодували морозивом, зробленим із велосипедної ручки, а згори дерев"яна кулька з конструктора. та ж історія з ляльками - дитина грається всим, і чим більший у неї простір для фантазії, тим краще. не бійтеся пропонувати донечці нове. не бійтесь пропонувати просте. і ось Вам стаття на цю тему: іграшки з нічого (да пробачать мене модератори за повну невідповідність темі форума) wink

ЖаннаДата: Неділя, 2011-01-23, 11:37 PM | Повідомлення # 198
мешканець сайту
a_ja_ne_ty, я сама прихильниця таких ігор, розвитку уваги))) і сама в дитинстві здебільшого так забавлялася)) проте якщо вже своїми руками роблю дитині ляльку, то хочеться зробити їй і личко)) а може, просто ляльку-мотанку сприймаю передусім не як іграшку)))

Додано (2011-01-23, 11:37 PM)
---------------------------------------------
і ще, до речі, поділюся з вами лялечкою, яку зробила ще трохи раніше - до Нового року - для однієї гарної української сім"ї.

мій рукодільний ЖЖ

Si_loraДата: Четвер, 2011-03-10, 0:54 AM | Повідомлення # 199
перехожий
нарешті знайшла цікавий форум про мотанку,))

ми мотанки робимо у школі, одну зробила, але незнаю чи гарна, можливо вчительні не сподобається, підкажіть будьласка, якщо треба внести якісь корективи.

Відредаговано адміністратором:
Уважно читайте правила додавання фотографій.

Хочу бути щасливою)

Повідомлення відредагував Bullet - Субота, 2011-04-02, 8:38 PM

ЖаннаДата: П`ятниця, 2011-03-11, 8:59 AM | Повідомлення # 200
мешканець сайту
Si_lora, прекрасна мотанка!!!!!!!!!!! дуже гарна))) а що це за волосся в неї таке - немов справжнє?

мій рукодільний ЖЖ

Пошук:

Найактивніші форумчани за кількістю коментарів:

Будь ласка, утримайтесь від розміщення схем і зображень наступних виробників: Lanarte, Michael Powell, Margaret Sherry, Faby Reilly Designs, Solaria Gallery, Janlynn Corporation, Stoney Creek, HAED.