Громадське об’єднання веб-спільнота "Спілкування за вишиванням" http://vyshyvanka.ucoz.ru/forum Проект «Вишивка етнографічна:«Украинский народный орнамент:вышивки, ткани, писанки» О.П. Косачева, Киев,1876.»
(повний текст проекту в спойлері)
Мета – привернути увагу широкого кола поціновувачів традиційного українського народного мистецтва до першої грунтовної етнографічної роботи з української орнаментики Ольги Петрівни Косач «Украинский народный орнамент: вышивки, ткани, писанки» (Київ,1876); вивчити і відновити схеми вишивок, писанок, тканин, відтворити зразки і створити за ними повноцінні вироби, провести низку заходів (зустрічей, майстер-класів, виставок, літературно-музичних вечорів), присвячених етнографічному спадку родини Косачів.
Задачі: 1) відшити зразки (по можливості написати писанки і виткати фрагменти тканин) для домашнього користування та для створення колекції зразків за альбомом для виставкової та освітньої діяльності, а також для використання етнографічних зразків в сучасних роботах; 2) пошити відповідні вироби (написати писанки, виткати тканини) за відновленими за альбомом зразками для особистого користування й виставкової діяльності; 3) провести майстер-класи в мережі і/ або на місцях з технік вишивки (писанкарства, ткацтва), зустрічі з цікавими людьми; художні, літературні, музичні заходи, виставки за тематикою проекту; 4) демонструвати колекцію відновлених зразків широкому загалу як приклад для самостійного відновлення етнографічних матеріалів і наслідування кращих народних традицій.
План роботи: 1) оформлення на форумі розділу, присвячений О Косачевій(Олені Пчілці), де викласти альбом «Украинский народный орнамент: вышивки, ткани, писанки»(Київ, 1876р.) та наступні перевидання, та альбом Ольги –Кривинюк «Українські народні узори з Київщини, Полтавщини й Катеринославщини. Вирізування й настилування», (Київ, 1928р.), корисні посилання на музейні експозиції, літературу, статті, аудіо книги, все дотичне і корисне за темою; список місць (музеїв, архівів тощо, де можна знайти альбом) 2) відновлення зразків: а) перенабір вишивки і зразки тканинив програмі Рattern-Мaker (PM); б) для себе в довільному порядку; в) для колекції й виставкової культурно-освітньої діяльності за певними вимогами (визначений розмір, паспорт-прив’язка до альбому, автор); 3) створення повноцінних виробів: а) з дотриманням призначення орнаменту (якщо в альбомі це комір сорочки, будь-ласка, відшивайте його на комірі сорочки(!); б) за задумом автора. 4) організація та проведення майстер-класів, зустрічей, виставок за потребою та окремим планом; 5) проведення низки виставок з колекцією зразків в різних куточках України та за її межами, щоб показати можливість через спілкування в мережі звертатись до етнографічної літератури, відновлювати і відтворювати традиційні орнаменти, спілкуватись, ділитись досвідом, поширювати традиційну українську культуру.
Очікувані результати – познайомити вишивальниць і широке коло поціновувачів народного мистецтва з етнографічною роботою «Украинский народный орнамент: вышивки, ткани, писанки» (1876) та ін. етнографічними виданнями родини Косачів; створити колекцію зразків, яка мандруватиме Україною для виставок, майстер-класів, для ознайомлення широкого загалу із етнографічним матеріалом; спонукати вишивальниць звертатись до етнографічної літератури, використовувати в своїй роботі взірці з музейних колекцій, щоб сучасні вироби в народній традиції були осмисленими; популяризувати українське слово, орнамент, пісню, традицію, культуру спілкування на прикладі родини Косачів.
Форми роботи – вивчення та відновлення взірців з альбому, створення колекції зразків для передачі їх в межах України для навчання (майстер-класи) та обміну досвідом майстрів та поціновувачів народного мистецтва, виставок, культурно-освітніх заходів.
Участь у проекті вільна.
Місце проведення : в інтернеті – на форумі веб-спільноти«Спілкування за вишиванням», на місцях учасників проекту – бібліотеки, музеї, освітні та культурні заклади.
Строки: (орієнтовно): наповнення розділу форума до осені 2013; відновлення зразків -- до кінця 2013 року; відшиття зразків для колекції , пошиття виробів -- до осені 2014 року, чи 2015 , чи 2016?
Витяг з передмови до альбому зі збереженням орфографії та пунктуації:" В заключение мне остается пожелать, чтобыпредставленные в моем сборнике образцы украинской народной орнаментики обратилина себя то внимание просвещенной публики, какое они заслуживают; чтобы мойсборник послужил материалом научно-этнографическим, а также способствовалразличного рода практическим применением народного творчества. Еслипредставляемые мною рисунки, не смотря на то, что взяты из произведенийсельского населения, − не обладающего достаточными техническими и материальнымисредствами, не знакомого с искусством, как наукой, − представляют замечательныекрасивые и изящные образцы , − то какого развития могла достигнуть нашаорнаментика, если бы за ея разработку взялась наша интеллигенция? – Я убеждена,что при благоприятных условиях наша орнаментика, вполне развившись, оказала бысущественное влияние и на родственные с нею искусства, напр. архитектуру, ваяние, произведения которых хотя гораздо грандиознее, но тем не менее могут черпать из орнаментики новыя силы, новыясвежия идеи. О.Косачева»
Координатори: - куратор проекту Тетяна Серебреннікова Tana - адміністративно-технічна частина Омельчук Єлізавета Bullet -перенабір вишивок, тексту ТМК, lovly_ulka, romantik,sjana_if,Волиняночка, Tana, Сміяна ; - вишивка (зразки, вироби) робоча група по відтворенню вишитих аркушів; - писанки (зразки, вироби) Ірина Міхалєвич, Dmutrik09; - бісерні прикраси ulyafare - тканини(зразки, вироби); - етнографічні та ін. твори Олени Пчілки, аудіо книги, бібліографія, статті (перенабір, пошук, оформлення, посилання тощо), фото з музеїв Tana - організація і проведення заходів (майстер-класів, зустрічей) на місцях Тетяна Серебреннікова, Тетяна Зез, Андрій та Інна Єрмакови, Валентина Бондаренко та ін; - висвітлення проекту в мережі поза форумом (соцмережі, блоги). - зв’язки з громадськістю (товариство «Просвіта», співпраця з музеями тощо)
Путівник по проекту (теми розростатимуться): 1. Збірка«Украинский народный орнамент:вышивки, ткани, писанки» О.П. Косачева, Киев,1876,фото оригіналу, перенабори схем та описів до них (нумерація аркушів відповідно до виданої збірки -- Лист 1, Лист 2...). В одному повідомленні -- один Лист, оригінальне фото, відновлена схема, опис.
Тканини треба не так вже й багато. Порахуємо орієнтовно (з запасом): 30 аркушів А3 - це 2,5 - 3 метри тканини шириною 1,5 м. Давайте визначимося яку тканину краще використати. Щоб і за фактурою підходила і можна було придбати її десь.
дуже-дуже хочу залучитися до цього проекту...маю можливість виділити кошти на придбання тканини...але не маю можливості ії придбати.. Bullet, Лізо!!! Майте на увазі..якщо знайдется той хто її купить на це святе діло...я готова "спонсировать"(не можу швидко перекласти українською) купівлю цієї тканини...хоч так буду причасна...Лізо!Можна так? Перепрошую ,Tana, перепитую і у вас як у координатора проекту?Ви згодні на таку мою пропозицію?...Перепрошую як що я не в ті краї....%)
Повідомлення відредагував Птичка - Четвер, 2013-09-05, 11:00 PM
Bullet, Лізо!!! Майте на увазі..якщо знайдется той хто її купить на це святе діло...я готова "спонсировать"(не можу швидко перекласти українською) купівлю цієї тканини...хоч так буду причасна...Лізо!Можна так? Перепрошую ,Tana, перепитую і у вас як у координатора проекту?Ви згодні на таку мою пропозицію?...Перепрошую як що я не в ті краї....%)
А я маю можливість купити її у виробника, без націнок. Але не маю вільних грошей (хоча в цілому це не буде так уже і дорого коштувати).
Цитата (Zeta)
мені здається,що всі користуються коломийським полотном - просто визначитися,на якому номері вишиіватиме-у мене наприклад багато обрізків №50,є №30
Птичка, Zeta, В будь-якому випадку, дякую вам уже за одне бажання нам допомогти. Пам"ятаємо, що в усі часи творчі персони не могли нормально розвиватись без допомоги меценатів. Нажаль, нині їх все менше і менше. Більше спонсорів. Спонсорство очікує в подальшому отримання дивідентів. Але ми також зможемо порекламувати усіх наших спонсорів і меценатів.
Поки що це питання, як бачите, у стані заморозки, але вирішиться найближчим часом.
Цитата (Zeta)
мені здається,що всі користуються коломийським полотном - просто визначитися,на якому номері вишиіватиме-у мене наприклад багато обрізків №50,є №30
Птичка, дякую, ми відкриті для будь-якої допомоги!
Bullet, Dmutrik09, Andrew_Yer, дякую за зауваження і пропозиції.
З точки зору виставкової діяльності відшивати аркушами красивіше, можна буде як коловорот попри мій негативний досвід надсилати іншому, як хтось втомиться вишивати. Але впевнена, що тканину треба брати із запасом, бо чисниці можуть різниться в різних техніках. Або вишити якийсь модуль на полотні і вже тоді визначитись з розміром для одного аркуша із запасом. Бо на перших аркушах, де занизування, одна клітинка -- це дві нитки, а там,де хрестикові схеми --може бути і дві, і три нитки. Де вирізування і мережки, там точно одна клітинка -- це три нитки полотна. Тому пропоную поки що вишити пробне, для зразочка.
Коломийське полотно найпоширеніше і доступне, це його переваги. Історично правдивіше і ближче до оригіналу вишивати на льоні. В крамничкі "Прекраса" був льон хороший рівномірний , але з жовтизною, я брала на МК. Може, розглянемо ще цей варіант?! Або Оля нам підбере пристойний і доступний варіант.
З точки зору створення колекції зразків для обміну, проведення МК і поширення цих схем, з точки зору викладача і кінцевого споживача, зручно і наочно мати стос відшитих клаптиків на різній тканині різними нитками для порівняння, для того, щоб кожний учасник наших майбутніх МК міг взяти клаптик в руки, попрацювати з ним індивідуально.(Зразки як на курсах в музеї Гончара). І робити відшивки для сорочок, де манжет, рукави, уставки поділ зібрані на одному полотні (як пропонували артілі кінця позаминулого сторіччя).
В крамничкі "Прекраса" був льон хороший рівномірний , але з жовтизною, я брала на МК. Може, розглянемо ще цей варіант?! Або Оля нам підбере пристойний і доступний варіант.
Мені цей варіант подобається більше. Я за. Прийму участь у фінансуванні закупівлі.
Цитата (Tana)
І робити відшивки для сорочок, де манжет, рукави, уставки поділ зібрані на одному полотні (як пропонували артілі кінця позаминулого сторіччя).
Згоден.
Є ще один варіант. Я маю на увазі, наприклад, Л10. Там рукав досить цікавий конструктивно. Його бажано зібрати, щоб глядач, який не має попереднього досвіду, міг його уявити.
Цитата (Tana)
аркушами-полотнами для виставок і клаптиками для МК
там,де хрестикові схеми --може бути і дві, і три нитки.
Таню,я ще не показувала,але уже відшила один зразок хрестиком.На коломийському полотні №40,на дві ниточки.Мені здається,що на три буде велике,а втім у кого яка думка... Я теж долучаюсь до фінансування закупки.
гарно виглядає і на дотик приємна,(особливо після стірки) і легко шити на луцькій тканині "Оксамит" ( особливо на білій,є ще колір під льон сірий ) можна зразки відшивати і на білій і на сірій залежно від зразка ,буде цікавіше і багатше виглядати , плотность одинакова (не треба підбирати білу і льон тканину ) на цій тканині вишивала серветку у яртіллі : "Солов"їні вічка", маю цю тканину вдома і попробую ближче зфотографувати завтра і викласти вона не дорога і ширина 150см серветка
LDII, ромашка1, Zeta, дякую за готовність співпрацювати і цінні ідеї!
Маю хорошу новину: Kaluna і крамничка Prekrasa подарують лляне полотно для наших аркушів А3 щойно як повернутьс з відпустки. Маю 7-8 зразків цього полотна розміром приблизно к А4 з МК. Прошу відписати сюди, хто готовий вишивати зразки на форматі А3, я терміново вишлю Вам зразочки тканини, спробуєте прокласти кілька стібків, і тоді вже напевне знатимемо, чи підходить нам це полотно. Прошу відписати сюди згоду і зразу актуальну поштову адресу в приват з приміткою "полотно для Пчілки". Дякую! Координую Довгобуд "Виплекана сорочка" Моя майстерня Чому закладинка – найкращий подарунок?! "Чарівниця-берегиня форума-2010" Чарівниця - Хранитель традицій і увіковічнювач їх в сучасності і майбутньому - 2012
Bullet, Tana, Добре,дякую!Тоді в разі чого звертайтась ,будь ласка до мене хоч тут в приват,хоч на ел.адресу,з великим задоволенням надам посильну фін.підтримку:D ...
Тож цілком можливо, що матимемо два напрямки в колекції -- аркушами-полотнами для виставок і клаптиками для МК. Що скажете?
Скажу, що це слушно.
Іду обирати собі аркуш для відшивання взірців. Я - лише хрестик. Таня, доведеться тебе просити брати мене на буксир. Т.як участь я взяти хочу, але розумію, що пам"ять та увагу маю коротку і ненадійну, проситиму тебе час від часу кОпати мене Чарівниця - Берегиня форуму - 2012 моя майстерня на форумі Приватна скринька на форумі заповнена. Пишіть тільки на elisa@ukr.net
Нитки за кольорами: 1)на пробних зразках -- довільні кольори; 2)на відновлених аркушах бажано дотримуватись кольорової гами (червоний, синій, білий колір)
Нитки за виробником Для відновлення аркушів формату А3 пропоную найдемократичніше іі найдостурніше Кіровське муліне, кольори визначимо Чисниця -- найменший стібок = 3 нитки (вказано в передмові до альбома).Для хрестикових схем може бути 2, але скоріше 3,спробую, скажу.
Tana, можу спробувати відшити зразки зі схем, що для хрестика і занизування За частини сорочок не берусь. Зразок тканинки хотіла б отримати, якщо твоя ласка. Бо так стрьомно братись, коли не бачиш, що до чого
Будь ласка, утримайтесь від розміщення схем і зображень наступних виробників: Lanarte, Michael Powell, Margaret Sherry, Faby Reilly Designs, Solaria Gallery, Janlynn Corporation, Stoney Creek, HAED.