Це загальноосвітня гілка, в яку збираємо етнографічні та ін. твори Олени Пчілки, аудіокниги, бібліографію, статті (перенабір, пошук, оформлення, посилання тощо), фото з музеїв, все дотичне до родини Косачів.
Відчути думки і настрої Олени Пчілки можна, читаючи чи слухаючи її твори.
Рекомендую! Ситуація з роками не надто змінилась))
Громадськеоб’єднання веб-спільнота "Спілкування за вишиванням" http://vyshyvanka.ucoz.ru/forum Мистецька вітальня бібліотеки ім. Наталі ЗабілиЦБС Голосіївськогорайону міста Києва
В рамках проекту«Вишивка етнографічна:«Украинский народныйорнамент:вышивки, ткани,писанки» О.П. Косачева, Киев,1876»
Всеукраїнський спомин про Олену Пчілку (справжнє ім'я -- Ольга Петрівна Косач). Згадати,яка це українська письменниця, драматург, публіцистка, громадська й культурнадіячка, перекладачка, етнограф, організатор першої української бібліотеки,член-кореспондент Всеукраїнської академії наук (1925); мати Лесі Українки, сестра Михайла Драгоманова.
Таню - виставляю фото з музею Лесі Українки з м.Новоград-Волинський(бувший Звягель),де родина Косачів поселилася у 1868році український костюм,який належав поетессі копія рушника на могилу Т.Шевченка,вишитий Л.Українкою оригінальний рушник,вишитий кимсь з родини Косачів
Формат альбому добре видно на фотознахідці Bullet і мого давнішнього фото з музею Лесі Українки
Де шукати репринт 2010 року?
1. "Здається, "Український орнамент", репринт є у бібліотеці Вернадського (http://irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/irbis_all/cgiirbis_64.exe) Д3307/8 з дод. (33 арк.) Український народний орнамент: вишивки, тканини, писанки [Текст] : [альбом] / зібрала і систематизувала Ольга Петрівна Косач-Драгоманова (Олена Пчілка). - Репр. відтворення 1-го вид. 1876 р. - Ковель : [Ковельська міська друкарня], [200?] . Вип. 8 / [Вступ. ст. Н. Сташенко ; упоряд.: В. Комзюк, Н. Пушкар]. - 2010. - 10, 17, V с. + 33 арк. іл. - Бібліогр.: с. 10. - 300 экз. Тематичний рубрикатор: Вишивання Етнографія сучасних народів Дод. точки доступу: Косач-Драмоганова, Ольга Петрівна \зібрала, систематизувала\; Пчілка, Олена; Сташенко, Надія (авт. передм.); Комзюк, Віра М. (упоряд.); Пушкар, Наталія Ю. (упоряд.) Видання зберігається у : Чит. зал образотворчих видань (Філія 1)" Знайшла m-smaragd ось тут
"Вестник моды" 1889р пропонує сторінку з альбому О.Пчілки як "узоры для убирания окна и туалета"(мається на увазі дамський туалетний столик)права частина сторінки)
Прекрасна пропозиція від Bullet -- 5 жовтня 2013року, в суботу, провести по всій Україні (нашими форумчанами) флешмоб на спомин про Олену Пчілку (справжнє ім'я -- Ольга Петрівна Косач). Згадати, яка це українська письменниця, драматург, публіцистка, громадська і культурна діячка, перекладачка, етнограф, член-кореспондент Всеукраїнської академії наук (1925); мати Лесі Українки, сестра Михайла Драгоманова. Почитати твори для дітей або послухати, або поспівати записані нею народні пісні . Долучитись до нашого проекту Вишивка етнографічна, переглянути схеми, почитати передмову, можливо, щось відшити, відмалювати. Вшанувати пам'ять великої українки.
Буду вдячна за хороші думки з цього приводу. Я працюю в Школі народної майстерності. Кому, як не мені та моїм колегам вшанувати пам"ять про цю велику людину. Постараюсь зорганізувати своїх фастівчан, а сама поїду 5 жовтня в біб-ку Забіли, якщо Таня візьметься зорганізувати там день вишивання. Дякую, Таня Чарівниця - Берегиня форуму - 2012 моя майстерня на форумі Приватна скринька на форумі заповнена. Пишіть тільки на elisa@ukr.net
Як вже готуватися до 5-го жовтня, то як мама шукаю вірші для дітей . З сайту Розумна дитина вірші в спойлері
Олена Пчілка Весняні квіти
Весна-чарівниця, Неначе цариця, Наказ свій послала, Щоб краса вставала. І проліски, й травка, Зелена муравка, І кульбаба рясна, Й фіалочка ясна, Всі квіти весняні, Веселі, кохані, З-під листя виходять, Голівки підводять Од сну зимовóго До сонця ясногó! Ті квіти дрібненькі. Мов дітки маленькі, Розбіглись у гаю: Я їх позбираю В пучечок докупки – Для мами-голубки!
Метелик
Діти бігають, стрибають, Далі – весело гукають: – Ах, метелик!.. подивіться!.. Ось він, ось він метушиться! Та який же гарний, гожий! Наче квітка, прехороший!
Сонечко
Як стало сонечко світити, Як огріва навколо все! Дитя мале зриває квіти. Бабуся зіллячко несе…
Іванко
Біля струмочку, біля калини, Дудку Іванко зробив з вербини; Гра-виграває в дудку Іванко, Голос по гаю іде щоранку…
Мамо й доня
Погляньте на двох їх: Он з донею мати. Чи можна ж маленьку Ще більше кохати?!
Впадає матуся. Дівчатко милує, – І рученьки й ніжки Маленькі цілує!
Безконечна пісенька
Був собі журавель Та журавочка, Наносили сінця Повні ясельця.
Наша пісня гарна й нова, – Почнем її, братця, знова: Був собі журавель Та журавочка (і так далі, без кінця).
Безконечна казочка
Був собі баран та вівця, Накосили вони стіжок сінця, – А я знов почну з кінця: Був собі баран та вівця (і так далі, поки не докучить).
Морквяний вовк (Волинська пісенька)
Їхав вояк морквяний, Коник буряковий, Кожушина оріхова, Жупан лопуховий; Пістолети з качана, Кулі з бараболі, А шабелька з пастернаку, А піхва з фасолі. Їде, їде вояченько, Під ним коник скаче. Надибали його свині: «Злізай-но, вояче!» Він вихватив пістолета. Став свиней стріляти, – Свині кулі похватали, Нічим воювати! Він вихватив шабельку, Став свиней рубати, Свині шаблю погризли, Нічим воювати!
Як швидко літо проминуло!
Як швидко літо проминуло! Прийшла осіння пора. Немов на крилах полинуло Кохане літечко з двора!.. Садок марніє потихеньку, Пожовклі падають листки, Вітрець не віє вже тепленько, – Жене понурі хмарки. Посох горошок на городі, Мачок вже цвіт давно згубив, Високий соняшник на грядці Журливо голову схилив.
Дивна хатка
Іду я та й іду, Аж стоїть хатка на льоду: Сама книшова, Стріха цибульова, Млинцем зачинена. Ковбасою защепнена, Салом замикана, Маслом запечатана. Лизнув я масла – відпечаталось, Гризнув ковбаси – відщепнулося, Над’їв млинця – відчинилося. Увійшов в хатку, Скинув сиву шапку, – Аж там таке, матінко, яке! Яєчня шкварчить, Тоненько пищить, А пироги вбоки, Вареники вскоки, По столу гасають, Гопки витинають! У миску влітають, В сметані потопають! Я ж над ними ласку мав, По одному витягав, У бездонний глечик складав. А яєчня вся шкварчить Та тонесенько пищить! Мусив її рятувати, На стіл з печі добувати; Як став її викладати. Перестала вона грати – І шкварчати, і тонесенько пищати! Так мені трапилося У тій хатці на льоду, – Пішов же я веселенький, Співаючи «ду-ду-ду!». І смішная, і втішная Тая хатка на льоду!
Тямущий котик
Ну, й розумний же наш котик! Де такий і взявся?! Чи у школі де навчався? Чи такий вже вдався? Казку хоч яку вам скаже, Про жар-птицю, змія, Пісню всяку заспіва вам – Чиста чудасія! Звідки ж котик тає знає? Він книжки читає; І читає, й розбирає, Та на ус мотає.
Зимовий вечір
Пізній час, моє дитятко. Треба забавки складати! Поцілуймось, голуб’ятко. Час вже спатоньки лягати.
Хлопчик встав, а котик Мурка Глянув – знов собі співає, Байдуже, що вітер гурка, Мало стріхи не зриває.
Не клопочеться й хлопчина, – Хай там вітер завиває, Хай там грає хуртовина, Снігом вікна укриває!..
Проречисті тії читаю скрижалі Народних пісень. І надії, і жалі Свої тут народ положив у піснях, Лунає та мова у дрібних листах – І мертвії ті ватаги із могили Говорять, торкаючи душу і сили,- Та речі в пустині німій гомонять, А люди живії мовчать!
Громадськеоб’єднання веб-спільнота "Спілкування за вишиванням" http://vyshyvanka.ucoz.ru/forum Мистецька вітальня бібліотеки ім. Наталі ЗабілиЦБС Голосіївськогорайону міста Києва
В рамках проекту«Вишивка етнографічна:«Украинский народныйорнамент:вышивки, ткани,писанки» О.П. Косачева, Киев,1876»
Всеукраїнський спомин про Олену Пчілку (справжнє ім'я -- Ольга Петрівна Косач). Згадати,яка це українська письменниця, драматург, публіцистка, громадська й культурнадіячка, перекладачка, етнограф, організатор першої української бібліотеки,член-кореспондент Всеукраїнської академії наук (1925); мати Лесі Українки, сестра Михайла Драгоманова.
Вшанувати пам'ять великої українки запрошуємо 5 жовтня об 11 годині за адресою проспект Науки,4 .
я проведу лекцію,плануємо запросити студентів Університету з факультету укр.культурології,але скоріше 2-3 жовтня,бо "Світлиця" має свій час у приміщенні обл.бібліотеки - середа 13.00-16.00 план проведення поки що обговорюється
Будь ласка, утримайтесь від розміщення схем і зображень наступних виробників: Lanarte, Michael Powell, Margaret Sherry, Faby Reilly Designs, Solaria Gallery, Janlynn Corporation, Stoney Creek, HAED.