Очіпок та інші жіночі головні убори
|
|
|
Tana | Дата: П`ятниця, 2013-11-08, 6:22 PM | Повідомлення # 42 |
Мудра людина
Група: Перевірений користувач
Статус: Offline
| Оксана КОСМІНА. Рецензія на наукове видання Галини Стельмащук «Українські народні головні убори». Видання друге, доповнене і перероблене. Львів: Апріорі, 2013. 275 с. http://www.historians.in.ua/index.p....roblene -lviv-apriori-2013-275-s
Координую Довгобуд "Виплекана сорочка" Моя майстерня Чому закладинка – найкращий подарунок?! "Чарівниця-берегиня форума-2010" Чарівниця - Хранитель традицій і увіковічнювач їх в сучасності і майбутньому - 2012
|
|
| |
Tana | Дата: Четвер, 2014-05-08, 8:31 PM | Повідомлення # 43 |
Мудра людина
| Валентина Ануарова, дослідниця з Полтави, вже багато років реконструює головні убори Центральної України. Очіпок, чепець, капор... Коробочка, коронка... Особливості конструктивні, елементи пошиття, різновиди тканини, з яких шились головні убори заміжніх жінок 18-20 ст., і з чого шиються зараз. Може, нам треба зробити зустріч для форумчанок і зрозуміти-приміряти на себе цю красу? А поки що фото, які я вихопила на Весняному ярмарку в Пирогово. Багато. Насолоджуйтесь!
Координую Довгобуд "Виплекана сорочка" Моя майстерня Чому закладинка – найкращий подарунок?! "Чарівниця-берегиня форума-2010" Чарівниця - Хранитель традицій і увіковічнювач їх в сучасності і майбутньому - 2012
|
|
| |
|
Tana | Дата: Четвер, 2014-05-08, 8:35 PM | Повідомлення # 45 |
Мудра людина
|
Що скажете? Жіночно!
|
|
| |
Lyubov | Дата: Четвер, 2014-05-08, 10:32 PM | Повідомлення # 46 |
Мудра людина
| Tana, класс! Мне очень понравилось!!!
|
|
| |
Svitlyk | Дата: Понеділок, 2014-07-07, 2:22 PM | Повідомлення # 47 |
побратим
| Спробувала пошити очіпок для себе. Ось перший млинець
Намагалась відтворити за зображеннями старих м'яких очіпків, вийшла не зовсім реконструкція, робила скоріше інтуїтивно. Домоткане полотно №30, лічильна гладь, виколювання, зубцювання.
|
|
| |
sjana_if | Дата: Понеділок, 2014-07-07, 11:48 PM | Повідомлення # 48 |
мешканець сайту
| Svitlyk, гарно-о! А волосся все-таки має бути під очіпком, чи може бути зверху і накриватись потім хусткою?
|
|
| |
Svitlyk | Дата: Середа, 2014-07-09, 10:13 PM | Повідомлення # 49 |
побратим
| sjana_if, дякую! Я далеко не експерт, але з того, що переглядала і читала, зрозуміла, що волосся над чолом і скронями обов'язково щільно закрите, а позаду є варіанти - або цілком заховане, або в деяких регіонах робилася така сіточка, куди ховали зібране волосся, або просто збиралося позаду у вузлик (в багатьох очіпках така конструкція, що якраз є місце на потилиці - отвір, де убір стягується на шнурочок). Звісно, ніякого розплетеного волосся з-під очіпка:)
|
|
| |