| | Вхід у форум

Вівторок, 2024-12-03, 6:32 PM

Правила дописування у форумі. Будь ласка, читайте їх :)

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
Модератор форуму: Пасіонарія, Tana, ganzya  
Етнічна вишивка (по регіонах України)
Анна-АннушкаДата: Субота, 2011-04-02, 1:07 AM | Повідомлення # 121
відвідувач
Група: Перевірений користувач
Нагороди: 0
Репутація: 5
Статус: Offline
Via, померти ж можна!!! Оченята розбіглися, до купки не збігаються... Таке чудо!!!

Посміхніться!!! Все буде добре!!!

BreenДата: Вівторок, 2011-04-05, 11:16 AM | Повідомлення # 122
перехожий
Репутація: 6
Всім привіт =)
Зайшла у тему -- аж очі розбіглися. Дякую дуже!
Якщо він ще не згадувався, можу викласти альбом Ірини Свйонтек "Гуцульські вишивки Карпат". 267 сторінок щастя biggrin

Маю домоткане полотно ;)

lady-vДата: Вівторок, 2011-04-05, 11:24 AM | Повідомлення # 123
Мудра людина
Нагороди: 7
Репутація: 642
Quote (Breen)
267 сторінок щастя

то правда, але цей альбом вже є на форумі тут повідомлення №8
Breen, раді бачити Вас на нашому форумі, долучайтесь до спілкування!

Моя майстерня

Жінки діляться на п'ять вікових груп:
1) дівчинка
2) дівчина
3) молода жінка
4) молода жінка
5) молода жінка

"Чарівниця форума-2010: допомога новачкам"
Чарівниця - Майстриня вишивання і добра душа форуму - 2012

Повідомлення відредагував lady-v - Вівторок, 2011-04-05, 11:27 AM

BreenДата: Вівторок, 2011-04-05, 11:45 AM | Повідомлення # 124
перехожий
Репутація: 6
Упс, ясно. Тоді знімаю пропозицію, дякую, що підказали!

Додано (2011-04-05, 11:45 Am)
---------------------------------------------
На жаль, поки редагувати повідомлення не можу, тому мушу лишити два підряд.

Дуже багато є про вишивку Західної України, а от про Південь майже нічого. Так, я, звісно, розумію, що степовий регіон мав свої особливості розвитку, але -- чи є роботи, присвячені саме півдню України?
Зокрема, якщо у когось є (або вже викладалися тут, може просто я не знайшла) фотографії сорочок Миколаївщини -- тицніть мене у них носом, буду дуже вдячна!

Маю домоткане полотно ;)

010101Дата: Вівторок, 2011-04-05, 12:36 PM | Повідомлення # 125
майстер з вишивки
Група: Заблоковані
Нагороди: 4
Репутація: 304
Breen, сорочки не сорочки, але знайдіть "Художнє вишивання" Гасюка, там є декілька схем з півдня

TanaДата: Вівторок, 2011-04-05, 2:28 PM | Повідомлення # 126
Мудра людина
Нагороди: 6
Репутація: 1080
Quote (Breen)
тицніть мене у них носом, буду дуже вдячна!

Прошу, дивіться книги з історії костюму, а власне альбом, на який посилається Goncha, у нас на форумі чи не в кожній темі, і в бібліотеці

Координую Довгобуд "Виплекана сорочка"
Моя майстерня

Чому закладинка – найкращий подарунок?!
"Чарівниця-берегиня форума-2010"
Чарівниця - Хранитель традицій і увіковічнювач їх в сучасності і майбутньому - 2012

Анна-АннушкаДата: Вівторок, 2011-04-05, 3:53 PM | Повідомлення # 127
відвідувач
smile чоловічий!!

ЯгаДата: Вівторок, 2011-04-05, 5:01 PM | Повідомлення # 128
побратим
Репутація: 477
Breen, дивіться на ресурсі знайденому pars: Одяг степової зони
То з "Українського народного вбрання".

мене можна знайти у фейсбук; також я викладаю фото на google+ Бажаю всім успіхів

ganzyaДата: Вівторок, 2011-04-05, 7:59 PM | Повідомлення # 129
Активіст форума
Нагороди: 3
Репутація: 290
Quote (Breen)
Дуже багато є про вишивку Західної України, а от про Південь майже нічого. Так, я, звісно, розумію, що степовий регіон мав свої особливості розвитку, але -- чи є роботи, присвячені саме півдню України? Зокрема, якщо у когось є (або вже викладалися тут, може просто я не знайшла) фотографії сорочок Миколаївщини -- тицніть мене у них носом, буду дуже вдячна!

Тицяю biggrin Миколаївщина (моя батьківщина) - автор Елена Бурлакова

В нас більш поширене вишивання гладдю. Традиційно вишивали квіти - маки, волошки та ромашки.

"Даром получили, даром давайте" ("Еванг. от Матф.", гл. Х, ст.8.)

BulletДата: Середа, 2011-04-06, 2:21 AM | Повідомлення # 130
маніяк графічних ліній
Група: Администраторы
Нагороди: 7
Репутація: 1033
ganzya, ну все одно ж, на фото у тебе осучаснений костюм, і клітинка - гарна, але я якось її слабо уявляю 200 років назад... хоча.. хто зна, що там було : ))

А от коли дивлюсь на шаровари, особливо сині чи червоні, то реакція як у шаленого бика sad дратують вони мене і все тут. І вже бачу я не вишиванку чоловічу, а шаровари з картатим поясом.

Чарівниця - Берегиня форуму - 2012
моя майстерня на форумі
Приватна скринька на форумі заповнена. Пишіть тільки на elisa@ukr.net

ganzyaДата: Середа, 2011-04-06, 11:51 AM | Повідомлення # 131
Активіст форума
Нагороди: 3
Репутація: 290
Так костюм зроблений для виставки і дещо осучаснений, шаровари я думаю були чорні та суконні. А вишивка дійсно була така, бо зроблено на взірець старих що зберігаються у краєзнавчому музеї. На жаль не маю фото з музею. На Півдні вишивали червоним та синіми кольорами.

"Даром получили, даром давайте" ("Еванг. от Матф.", гл. Х, ст.8.)

Анна-АннушкаДата: Середа, 2011-04-06, 2:20 PM | Повідомлення # 132
відвідувач
О! А я вже думала, що це лише мені клітинка по очах вдарила!!! cool
А шаровари сині ще нічого wink ... Хоча, чтоловік мій якось сказав, що то я так "кидаюся на червоне, бо бик за гороскопом" biggrin

Повідомлення відредагував Анна-Аннушка - Середа, 2011-04-06, 2:20 PM

TanaДата: Середа, 2011-04-06, 2:21 PM | Повідомлення # 133
Мудра людина
Нагороди: 6
Репутація: 1080
Quote (Breen)
Дуже багато є про вишивку Західної України, а от про Південь майже нічого. Так, я, звісно, розумію, що степовий регіон мав свої особливості розвитку, але -- чи є роботи, присвячені саме півдню України?
Зокрема, якщо у когось є (або вже викладалися тут, може просто я не знайшла) фотографії сорочок Миколаївщини -- тицніть мене у них носом, буду дуже вдячна!
Перегляньте гілки форуму, є багато посилань на виставки з регіональним костюмом, є й Ваш край

Координую Довгобуд "Виплекана сорочка"
Моя майстерня

Чому закладинка – найкращий подарунок?!
"Чарівниця-берегиня форума-2010"
Чарівниця - Хранитель традицій і увіковічнювач їх в сучасності і майбутньому - 2012

montanДата: Неділя, 2011-04-10, 9:30 PM | Повідомлення # 134
побратим
Нагороди: 1
Репутація: 51
Стаття "Народний одяг українців Холмщини в музейних збірках та приватних колекціях Західної України" ТУТ

tanyakornДата: П`ятниця, 2011-04-15, 12:05 PM | Повідомлення # 135
друг
Репутація: 4
всім привіт. шукаю узори Житомирської області, зокрема Новоград-Волинський район. дякую Via за дуже гарні фото сорочок.

ЯгаДата: Субота, 2011-04-16, 1:19 AM | Повідомлення # 136
побратим
tanyakorn, загалом Житомирщина - складова Західного Полісся, а до нього в цій темі звертаються найчастіше wink .
Перегляньте пов.48, пов. 65, пов. 135 і творчу майстерню Goncha
а також Народний костюм українського Полісся (Мистецька сторінка)

Додано (2011-04-15, 11:52 PM)
surprised А Новоград-Волинський - це ж батьківщина Лесі Українки, мати якої Ольга Косач (Олена Пчілка) збирала автентичні узори народної вишивки, ткання , писанок і видала їх у роботі "Український народний орнамент" у 1876 році. Деякі з сторінок цієї праці є на цьому сайті в каталозі схем (фото №1-8). Вибирайте там.

Але найкраща новина така: цю працю було нещодавно (2010-2011рр) перевидано у вигляді великого альбому формату A2 з усіма схемами і анотаціями автора. І за чутками, купити її можна лише в Новоград-Волинському (нам в Київ привозили саме звідти), коштує здається 200-250 грн, питати напевно треба в Новоград-Волинському лiтературно-меморiальному музеї Лесi Українки question . Я цю нову книгу бачила( exclaim ), але, на жаль, вільних грошей щоб придбати не мала cry ...

Додано (2011-04-16, 1:19 Am)
Далі навожу фото строїв Житомирщини, районної приналежності не знаю:
З альбому "Українське народне вбрання":

Житомирщина в Національному музеї українського народного декоративного мистецтва:

мене можна знайти у фейсбук; також я викладаю фото на google+ Бажаю всім успіхів

tanyakornДата: Субота, 2011-04-16, 9:46 AM | Повідомлення # 137
друг
Яга, я Вам неймовірно вдячна! smile за вихідні буду опрацьовувати узори, дуже ромби подобаються. в мене бабусі в обох селах Новоград-Волинського р-ну (біля Городниці) вишивали в основному гладдю, рослинні орнаменти. в післявоєнний час. можливо, мода така була. і це я можу судити так лише по вишитих рушниках, картинах, серветках, подушках та простирадлах. вишитого одягу не залишилось зовсім. свою першу сорочку вишивала орієнтуючись по книжках, інтуїтивно підбираючи те, що подобається. що з того вийшло, незабаром покажу в конкурсі вишиванок цього форуму cool

Додано (2011-04-16, 9:46 Am)
а, забула happy буду в Новоград-Волинському, книжку пошукаю! думаю, потім можна буде її відсканувати і поділитися тут з усіма wink

010101Дата: Субота, 2011-04-16, 10:43 AM | Повідомлення # 138
майстер з вишивки
Група: Заблоковані
Нагороди: 4
Репутація: 304
tanyakorn, ще раз уважно прочитайте правила конкурсу сорочок! Треба набрати 50 змістовних повідомлень!!!! До речі, звертаю увагу, у мене в темі більшість фото з місцевого краєзнавчого музею, сорочки з Володимирецьког, Дубровицького і Сарненського районів Рівненської області, трои інша сторона, ніж Новоград-Волинський!
Яга, ти просто скарбниця старожитностей!!!! Вже захомячила собі фото в окрему папку з Поліссям smile

tanyakornДата: Субота, 2011-04-16, 2:05 PM | Повідомлення # 139
друг
Goncha, дякую за увагу, я читала правила конкурсу smile але я б не сказала, що потрапить до нього - це моя головна мета. як Бог дасть з тими 50-ма повідомленнями biggrin буду в себе в селі, зроблю фото одного автентичного узору Черкаської області (прабабуся звідти родом, вишивала дитячу сорочку до школи моїй бабусі). кому цікаво, слідкуйте за темою.

ЯгаДата: Субота, 2011-04-16, 8:44 PM | Повідомлення # 140
побратим
Goncha, то я знайшла альбом на Picasa світлин з Національного музею українського народного декоративного мистецтва https://picasaweb.google.com/yagudka/CEFNf# Там і рівненський стрій є. А "Українське народне вбрання (міні)" є тут: http://www.ex.ua/view/1741854?r=5269518

Пошук:

Найактивніші форумчани за кількістю коментарів:

Будь ласка, утримайтесь від розміщення схем і зображень наступних виробників: Lanarte, Michael Powell, Margaret Sherry, Faby Reilly Designs, Solaria Gallery, Janlynn Corporation, Stoney Creek, HAED.