Етнічна вишивка (по регіонах України)
|
|
Анна-Аннушка | Дата: Субота, 2011-04-02, 1:07 AM | Повідомлення # 121 |
відвідувач
Група: Перевірений користувач
Статус: Offline
| Via, померти ж можна!!! Оченята розбіглися, до купки не збігаються... Таке чудо!!!
Посміхніться!!! Все буде добре!!!
|
|
| |
Breen | Дата: Вівторок, 2011-04-05, 11:16 AM | Повідомлення # 122 |
перехожий
| Всім привіт =) Зайшла у тему -- аж очі розбіглися. Дякую дуже! Якщо він ще не згадувався, можу викласти альбом Ірини Свйонтек "Гуцульські вишивки Карпат". 267 сторінок щастя
Маю домоткане полотно ;)
|
|
| |
lady-v | Дата: Вівторок, 2011-04-05, 11:24 AM | Повідомлення # 123 |
Мудра людина
| Quote (Breen) 267 сторінок щастя то правда, але цей альбом вже є на форумі тут повідомлення №8 Breen, раді бачити Вас на нашому форумі, долучайтесь до спілкування!
Моя майстерня
Жінки діляться на п'ять вікових груп: 1) дівчинка 2) дівчина 3) молода жінка 4) молода жінка 5) молода жінка
"Чарівниця форума-2010: допомога новачкам" Чарівниця - Майстриня вишивання і добра душа форуму - 2012
Повідомлення відредагував lady-v - Вівторок, 2011-04-05, 11:27 AM |
|
| |
Breen | Дата: Вівторок, 2011-04-05, 11:45 AM | Повідомлення # 124 |
перехожий
| Упс, ясно. Тоді знімаю пропозицію, дякую, що підказали! Додано (2011-04-05, 11:45 Am) --------------------------------------------- На жаль, поки редагувати повідомлення не можу, тому мушу лишити два підряд. Дуже багато є про вишивку Західної України, а от про Південь майже нічого. Так, я, звісно, розумію, що степовий регіон мав свої особливості розвитку, але -- чи є роботи, присвячені саме півдню України? Зокрема, якщо у когось є (або вже викладалися тут, може просто я не знайшла) фотографії сорочок Миколаївщини -- тицніть мене у них носом, буду дуже вдячна!
Маю домоткане полотно ;)
|
|
| |
010101 | Дата: Вівторок, 2011-04-05, 12:36 PM | Повідомлення # 125 |
майстер з вишивки
Група: Заблоковані
| Breen, сорочки не сорочки, але знайдіть "Художнє вишивання" Гасюка, там є декілька схем з півдня
|
|
| |
Tana | Дата: Вівторок, 2011-04-05, 2:28 PM | Повідомлення # 126 |
Мудра людина
| Quote (Breen) тицніть мене у них носом, буду дуже вдячна! Прошу, дивіться книги з історії костюму, а власне альбом, на який посилається Goncha, у нас на форумі чи не в кожній темі, і в бібліотеці
Координую Довгобуд "Виплекана сорочка" Моя майстерня Чому закладинка – найкращий подарунок?! "Чарівниця-берегиня форума-2010" Чарівниця - Хранитель традицій і увіковічнювач їх в сучасності і майбутньому - 2012
|
|
| |
Анна-Аннушка | Дата: Вівторок, 2011-04-05, 3:53 PM | Повідомлення # 127 |
відвідувач
| чоловічий!!
|
|
| |
Яга | Дата: Вівторок, 2011-04-05, 5:01 PM | Повідомлення # 128 |
побратим
| Breen, дивіться на ресурсі знайденому pars: Одяг степової зони То з "Українського народного вбрання".
мене можна знайти у фейсбук; також я викладаю фото на google+ Бажаю всім успіхів
|
|
| |
ganzya | Дата: Вівторок, 2011-04-05, 7:59 PM | Повідомлення # 129 |
Активіст форума
| Quote (Breen) Дуже багато є про вишивку Західної України, а от про Південь майже нічого. Так, я, звісно, розумію, що степовий регіон мав свої особливості розвитку, але -- чи є роботи, присвячені саме півдню України? Зокрема, якщо у когось є (або вже викладалися тут, може просто я не знайшла) фотографії сорочок Миколаївщини -- тицніть мене у них носом, буду дуже вдячна! Тицяю Миколаївщина (моя батьківщина) - автор Елена Бурлакова В нас більш поширене вишивання гладдю. Традиційно вишивали квіти - маки, волошки та ромашки.
"Даром получили, даром давайте" ("Еванг. от Матф.", гл. Х, ст.8.)
|
|
| |
Bullet | Дата: Середа, 2011-04-06, 2:21 AM | Повідомлення # 130 |
маніяк графічних ліній
Група: Администраторы
| ganzya, ну все одно ж, на фото у тебе осучаснений костюм, і клітинка - гарна, але я якось її слабо уявляю 200 років назад... хоча.. хто зна, що там було : )) А от коли дивлюсь на шаровари, особливо сині чи червоні, то реакція як у шаленого бика дратують вони мене і все тут. І вже бачу я не вишиванку чоловічу, а шаровари з картатим поясом.
Чарівниця - Берегиня форуму - 2012 моя майстерня на форумі Приватна скринька на форумі заповнена. Пишіть тільки на elisa@ukr.net
|
|
| |
ganzya | Дата: Середа, 2011-04-06, 11:51 AM | Повідомлення # 131 |
Активіст форума
| Так костюм зроблений для виставки і дещо осучаснений, шаровари я думаю були чорні та суконні. А вишивка дійсно була така, бо зроблено на взірець старих що зберігаються у краєзнавчому музеї. На жаль не маю фото з музею. На Півдні вишивали червоним та синіми кольорами.
"Даром получили, даром давайте" ("Еванг. от Матф.", гл. Х, ст.8.)
|
|
| |
Анна-Аннушка | Дата: Середа, 2011-04-06, 2:20 PM | Повідомлення # 132 |
відвідувач
| О! А я вже думала, що це лише мені клітинка по очах вдарила!!! А шаровари сині ще нічого ... Хоча, чтоловік мій якось сказав, що то я так "кидаюся на червоне, бо бик за гороскопом"
Повідомлення відредагував Анна-Аннушка - Середа, 2011-04-06, 2:20 PM |
|
| |
Tana | Дата: Середа, 2011-04-06, 2:21 PM | Повідомлення # 133 |
Мудра людина
| Quote (Breen) Дуже багато є про вишивку Західної України, а от про Південь майже нічого. Так, я, звісно, розумію, що степовий регіон мав свої особливості розвитку, але -- чи є роботи, присвячені саме півдню України? Зокрема, якщо у когось є (або вже викладалися тут, може просто я не знайшла) фотографії сорочок Миколаївщини -- тицніть мене у них носом, буду дуже вдячна! Перегляньте гілки форуму, є багато посилань на виставки з регіональним костюмом, є й Ваш край
Координую Довгобуд "Виплекана сорочка" Моя майстерня Чому закладинка – найкращий подарунок?! "Чарівниця-берегиня форума-2010" Чарівниця - Хранитель традицій і увіковічнювач їх в сучасності і майбутньому - 2012
|
|
| |
montan | Дата: Неділя, 2011-04-10, 9:30 PM | Повідомлення # 134 |
побратим
| Стаття "Народний одяг українців Холмщини в музейних збірках та приватних колекціях Західної України" ТУТ
|
|
| |
tanyakorn | Дата: П`ятниця, 2011-04-15, 12:05 PM | Повідомлення # 135 |
друг
| всім привіт. шукаю узори Житомирської області, зокрема Новоград-Волинський район. дякую Via за дуже гарні фото сорочок.
|
|
| |
Яга | Дата: Субота, 2011-04-16, 1:19 AM | Повідомлення # 136 |
побратим
| tanyakorn, загалом Житомирщина - складова Західного Полісся, а до нього в цій темі звертаються найчастіше . Перегляньте пов.48, пов. 65, пов. 135 і творчу майстерню Goncha а також Народний костюм українського Полісся (Мистецька сторінка)Додано (2011-04-15, 11:52 PM) --------------------------------------------- А Новоград-Волинський - це ж батьківщина Лесі Українки, мати якої Ольга Косач (Олена Пчілка) збирала автентичні узори народної вишивки, ткання , писанок і видала їх у роботі "Український народний орнамент" у 1876 році. Деякі з сторінок цієї праці є на цьому сайті в каталозі схем (фото №1-8). Вибирайте там. Але найкраща новина така: цю працю було нещодавно (2010-2011рр) перевидано у вигляді великого альбому формату A2 з усіма схемами і анотаціями автора. І за чутками, купити її можна лише в Новоград-Волинському (нам в Київ привозили саме звідти), коштує здається 200-250 грн, питати напевно треба в Новоград-Волинському лiтературно-меморiальному музеї Лесi Українки . Я цю нову книгу бачила( ), але, на жаль, вільних грошей щоб придбати не мала ... Додано (2011-04-16, 1:19 Am) --------------------------------------------- Далі навожу фото строїв Житомирщини, районної приналежності не знаю: З альбому "Українське народне вбрання": Житомирщина в Національному музеї українського народного декоративного мистецтва:
мене можна знайти у фейсбук; також я викладаю фото на google+ Бажаю всім успіхів
|
|
| |
tanyakorn | Дата: Субота, 2011-04-16, 9:46 AM | Повідомлення # 137 |
друг
| Яга, я Вам неймовірно вдячна! за вихідні буду опрацьовувати узори, дуже ромби подобаються. в мене бабусі в обох селах Новоград-Волинського р-ну (біля Городниці) вишивали в основному гладдю, рослинні орнаменти. в післявоєнний час. можливо, мода така була. і це я можу судити так лише по вишитих рушниках, картинах, серветках, подушках та простирадлах. вишитого одягу не залишилось зовсім. свою першу сорочку вишивала орієнтуючись по книжках, інтуїтивно підбираючи те, що подобається. що з того вийшло, незабаром покажу в конкурсі вишиванок цього форуму Додано (2011-04-16, 9:46 Am) --------------------------------------------- а, забула буду в Новоград-Волинському, книжку пошукаю! думаю, потім можна буде її відсканувати і поділитися тут з усіма
|
|
| |
010101 | Дата: Субота, 2011-04-16, 10:43 AM | Повідомлення # 138 |
майстер з вишивки
Група: Заблоковані
| tanyakorn, ще раз уважно прочитайте правила конкурсу сорочок! Треба набрати 50 змістовних повідомлень!!!! До речі, звертаю увагу, у мене в темі більшість фото з місцевого краєзнавчого музею, сорочки з Володимирецьког, Дубровицького і Сарненського районів Рівненської області, трои інша сторона, ніж Новоград-Волинський! Яга, ти просто скарбниця старожитностей!!!! Вже захомячила собі фото в окрему папку з Поліссям
|
|
| |
tanyakorn | Дата: Субота, 2011-04-16, 2:05 PM | Повідомлення # 139 |
друг
| Goncha, дякую за увагу, я читала правила конкурсу але я б не сказала, що потрапить до нього - це моя головна мета. як Бог дасть з тими 50-ма повідомленнями буду в себе в селі, зроблю фото одного автентичного узору Черкаської області (прабабуся звідти родом, вишивала дитячу сорочку до школи моїй бабусі). кому цікаво, слідкуйте за темою.
|
|
| |
Яга | Дата: Субота, 2011-04-16, 8:44 PM | Повідомлення # 140 |
побратим
| Goncha, то я знайшла альбом на Picasa світлин з Національного музею українського народного декоративного мистецтва https://picasaweb.google.com/yagudka/CEFNf# Там і рівненський стрій є. А "Українське народне вбрання (міні)" є тут: http://www.ex.ua/view/1741854?r=5269518
|
|
| |