писанки
|
|
lakizka | Дата: П`ятниця, 2011-03-18, 7:19 PM | Повідомлення # 61 |
побратим
Група: Перевірений користувач
Статус: Offline
| Яга, дякую!
|
|
| |
НаталиG | Дата: П`ятниця, 2011-04-01, 9:17 PM | Повідомлення # 62 |
побратим
| Дівчата, підскажіть, а писачок де можна купити, аби поштою заказати? У нас в місті не продаються, раніше виготовляла примитивний, з клаптика цупкої алюмінієвої фольги, але лінії з нього не завжди виходять рівні і читкі.
|
|
| |
Svitlyk | Дата: П`ятниця, 2011-04-01, 9:59 PM | Повідомлення # 63 |
побратим
| Quote (НаталиG) Дівчата, підскажіть, а писачок де можна купити, аби поштою заказати? буквально днями натрапила, тож далеко не загубилося - http://www.krestomania.net/shop/883.html
|
|
| |
Mod | Дата: Субота, 2011-04-02, 11:58 AM | Повідомлення # 64 |
побратим
| спробуйте тут http://artlavka.com.ua/c42_70-...._medniy http://kvigli.uaprom.net/
|
|
| |
НаталиG | Дата: Субота, 2011-04-02, 1:44 PM | Повідомлення # 65 |
побратим
| Дякую, дівчата!!! І є з чого вибирати!!!!!!
|
|
| |
Mod | Дата: П`ятниця, 2011-04-08, 10:59 PM | Повідомлення # 66 |
побратим
| З книги "100 найвідоміших образів української міфології", 2007р "...Починають писанкарювати на свято Стрітення (15 лютого) - тільки-но молоде Сонце набирає сили, прямуючи до весни. Розписують писанки аж до Зелених свят, магічними візерунками відзначаючи періоди весняних змін. За традицією, писанки пишуть дівчата й жінки. Дівчата пишуть писанки, щоб прикликати щасну долю. Бездітні жінки - щоб дитинку народити, їм радять три роки підряд писати по дванадцять писанок і роздавати дітям. Господині - щоб у хаті були злагода й достаток, щоб усі були здорові та веселі. Дівчата можуть писати гуртом, а матері - тільки самі, вночі, коли всі поснуть. Берегиням родинного вогнища потрібні тиша, спокій і зосередження на добрих думках. Як сутеніє, кажуть: 2Вже діди снують по кутках, пора дітям спати, а нам писанки писати". На Великдень писанками вітають один одного родичі й друзі. Зазвичай пишуть від 15 і більше. Одну-дві кладуть, до великоднього кошика на посвячення, дві-три - на цвинтарі, одну-дві священнику в церкві. Частину роздають дітям, що приходять христувати чи приносять "калач", частину - роздаровують. Дітям дарують світлі, яскраві писанки. Господарям - із зображенням сорока клинців, кривульок та безкінечників. Старців обдаровують чорно-білими писанками з "небесними мостами" й "поясами". Дівчата вручають своїм коханим червону писанку. ... На найкращих писанках дівчата настоюють воду, а потім нею вмиваються, щоб бути "гарними,як писанка". Подаровані писанки тримають в оселі на почесному місці до наступного Великодня, а то й протягом багатьох років. Якщо писанка ненароком поб"ється, її слід закопати в землю, бажано на городі або на полі."Додано (2011-04-08, 10:59 PM) --------------------------------------------- Великодня листівка Листівка надрукована Ukrainian Bicentennial Committee у Філадельфії, 1976.
|
|
| |
|
|
010101 | Дата: П`ятниця, 2011-04-22, 12:49 PM | Повідомлення # 69 |
майстер з вишивки
Група: Заблоковані
| Дівчата, а писанки тільки по сирих яйцях пишуться?
|
|
| |
Bullet | Дата: П`ятниця, 2011-04-22, 1:34 PM | Повідомлення # 70 |
маніяк графічних ліній
Група: Администраторы
| Quote (Goncha) Дівчата, а писанки тільки по сирих яйцях пишуться? Традиційні писанки з сакральним змістом - так, по живих. Декоративні писанки, для зберігання подовжений час - на видутих писанках. Такі, я гадаю (це виключно моя думка) нема сенсу освячувати, вони виключно декоративнію для прикрашщення інтер"єру. Живі писанки (сире яце) розписують, потім зберігають у прохолодному місці, з часом яйце всередині все одно вмирає (засихає), утворюється така собі калатанка (при калатанні писанки чутно, як всередині калатає засхолий білок). Це я написала для того, щоб дехто зрозумів, що і пусте яйце, і сире яйце - через ОДНУ ДОБУ стають МЕРТВИМИ. Бо пам"ятаю великі дискусії тут на рахунок розписування пустих яєць (типу це гріх), а що писати тільки по сирих треба (бо це типу вірно). Але через годину (чи трохи більше) як яйце вийнялось з-під курки - воно все одно померло, з нього нікоди не народиться нове життя. Дівчата, ми сучасні люди. На мою думку, головне - зберегти традицію. А сирі розписані аписанки часом так смердять, що ледь з дому не йдеш.... Хоча я читала, що саме живі треба писати, щоб від свята до свята вони зберігались. Ніхто з нас не жив 3 тисячі років тому, ніхто не може стверджувати як аме правильно їх тоді робили, коли писанки несли сакральний зміст. НМСД, треба УСЕ робити з чистими думками. Писанки писати - хто з молитвою, хто з думками про позитив і побажаннями для себе чи для адресата писанкового дарунка.
Чарівниця - Берегиня форуму - 2012 моя майстерня на форумі Приватна скринька на форумі заповнена. Пишіть тільки на elisa@ukr.net
|
|
| |
Oленка | Дата: П`ятниця, 2011-04-22, 2:02 PM | Повідомлення # 71 |
Мудра людина
| Quote (Bullet) Дівчата, ми сучасні люди. На мою думку, головне - зберегти традицію. Я з Вами дуже згодна - традиція найголовніше. Наші Українськи писанки на весь світ відомі. Напротязі 16 років я роблю писанки, так тепер друзі і знайомі купляють дерев"яні заготовки і просять їх розписати, щоб надовго зберігались. Quote (Bullet) Ніхто з нас не жив 3 тисячі років тому, ніхто не може стверджувати як аме правильно їх тоді робили, коли писанки несли сакральний зміст. Кожна єпоха вносить свої зміни в любі традиції. Все на них впливає - голод, війни т.і. Так що все що робиться має бути од чистого сердця, наш час також має право на вклад у традиції. Ми ж жива частинка наших пращурів, якщо вони нам своє надбання залишили, то ми ж до нього щось своє для передачі поколінням маємо дотати. Ну це моя думка - може хтось не згодний то не ображайтесь! Tana, Спасибі за приклади розписів - дужже красиві"
"Якось буде... - ніяк не буде!.." Галина Чайка (Лановенко)
|
|
| |
Bullet | Дата: П`ятниця, 2011-04-22, 2:06 PM | Повідомлення # 72 |
маніяк графічних ліній
| Дівчата, закралась нехороша думка в мою голову: зробити дружній веб-проект по писанках.. На роботі матеріалу - не перекопати лопатою! На моє щастя - не працює мій сканер Так що поки думки - у воду. Нехай хтось інший зловить їх нижче по течії. Але думка закралась дуже серйозно
Чарівниця - Берегиня форуму - 2012 моя майстерня на форумі Приватна скринька на форумі заповнена. Пишіть тільки на elisa@ukr.net
|
|
| |
Tana | Дата: П`ятниця, 2011-04-22, 7:49 PM | Повідомлення # 73 |
Мудра людина
| Щойно почула пораду з ТВ: перед тим, як знімати віск, намастити яйце салом . Хтось таке практикує?
Координую Довгобуд "Виплекана сорочка" Моя майстерня Чому закладинка – найкращий подарунок?! "Чарівниця-берегиня форума-2010" Чарівниця - Хранитель традицій і увіковічнювач їх в сучасності і майбутньому - 2012
|
|
| |
Oленка | Дата: П`ятниця, 2011-04-22, 8:45 PM | Повідомлення # 74 |
Мудра людина
| Олiя соняшникова або кукурудзяна робить ix блискучими та дуже легко знiмае вiск. Роблю це весь час[quot
"Якось буде... - ніяк не буде!.." Галина Чайка (Лановенко)
|
|
| |
Bullet | Дата: Субота, 2011-04-30, 10:51 PM | Повідомлення # 75 |
маніяк графічних ліній
| доказ того, що Україна не має виключних прав на писанки :)
|
|
| |
|
Яга | Дата: Вівторок, 2011-10-11, 2:48 PM | Повідомлення # 77 |
побратим
| Оголошення для киян: У Музеї Івана Гончара почала роботу студія з писанкарства. З цього року вона планується як дворічний курс з видачею почесного посвідчення по закінченню. Заняття відбуваються щочетверга, з 16:00 до 18:00 у Музеї. Викладає пані Лариса Головня. Контакти на сторінці студій Музею Гончара. Навчатися можуть як дорослі, так і діти.
мене можна знайти у фейсбук; також я викладаю фото на google+ Бажаю всім успіхів
|
|
| |
olimpia | Дата: Вівторок, 2011-10-11, 5:48 PM | Повідомлення # 78 |
мешканець сайту
| Quote (Яга) У Музеї Івана Гончара почала роботу студія з писанкарства Як я заздрю киянам!
Якщо в одному мене стало менше , то це означає, що десь в іншому мене стало більше.
|
|
| |
Tana | Дата: Четвер, 2012-02-16, 11:55 AM | Повідомлення # 79 |
Мудра людина
| Дівчата, вчора було Стрітення, поділіться, будь ласка, джерелами, інформацією про строки для написання оберегових писанок (може посилання на якусь літературу абощо). Дякую!
Координую Довгобуд "Виплекана сорочка" Моя майстерня Чому закладинка – найкращий подарунок?! "Чарівниця-берегиня форума-2010" Чарівниця - Хранитель традицій і увіковічнювач їх в сучасності і майбутньому - 2012
|
|
| |
Jinsei | Дата: Четвер, 2012-02-16, 3:35 PM | Повідомлення # 80 |
побратим
| Quote (olimpia) Як я заздрю киянам! - задзріть лише непрацюючим киянам ну і, звісно, студентам. Quote (Яга) Заняття відбуваються щочетверга, з 16:00 до 18:00 у Музеї. - У нас же все для людей робиться.
|
|
| |