Довгобуд "Виплекана сорочка": зошит 3
|
|
Tana | Дата: Четвер, 2013-08-29, 8:27 PM | Повідомлення # 1 |
Мудра людина
Група: Перевірений користувач
Статус: Offline
| Технічно вичерпано -- списано перший , другий зошити, пишемо в наступному
За покликом серця, за необхідністю одягатись пристойно та з метою пошиття традиційного українського вбрання – сорочок – майстринями (і майстрами) нашої спільноти для себе та ліквідації такого явища як вишивальниця без вишиванки започатковуємо довгобуд «Виплекана сорочка»
Увага! На прохання посвячених внутрішньою назвою довгобуду є легкоший
Умови участі: -- велике бажання і внутрішній неспокій в душі; -- погодження з висловом, що очі бояться – руки роблять; -- допис у вільній формі про Ваш задум і його стан на сьогоднішній день.
Учасники і етапи роботи: 1. Tana: готова робота 2. Jinsei червень 3. romantik червень 4.Andrew_Yer: готова робота 5. Bullet серпень, вересень, квітень 6. Kaluna завершення вишивки 7. Oленка 8. Пасіонарія жовтень 9. Zeta червень, жовтень 10. Тетяна готова робота 11. siesta майже готова робота 12. Волиняночка листопад, серпень 13. sjana_if Початок роботи 14. Mod Початок роботи 15. martka80: вересень 16. Oka:серпень 17. shtynka Початок работи 18. Сестра_Юлія 29. Киянка червень,лютий 20. a-stra 21. Mellory_zp грудень, вересень, готова робота 22. Люлюсик вересень 23. tanytryell жовтень 24. Svitlyk червень, березень, готова сорочка 25. aniel 26. Jasjka липень, серпень, вересень, готова робота, фото щасливої майстрині 27.Tati майже готова робота, готова робота 28. Na_talka готова робота на щасливій власниці 29. nota Початок-намір 30. sheva готова робота 31. 1_Olenka-zmijuchka_1 готова робота 32. Galla серпень, готова сорочка 33. Татьяна3618 готова сорочка на власниці 34. fiery Намір 35. zetka червень, квітень, травень, готова робота на щасливій власниці 36. lady-v липень, жовтень, листопад, готова сорочка, сорочка на власниці 37. Tatyanablack Початок роботи. 38. Оксанятко Намір. 39. Олюша Початок роботи і звіт за лютий 40. fatini травень, вересень, жовтень 41. Юлька-мамулька готова сорочка 42. Natasska червень 43.Татьяна3618 серпень 46. Ruda намір, початок роботи, власниця у сорочці 47. JAFA початок роботи, червень, рукав і низ пілочки зубцюванням, липень,липень ще 48. irmyavka початок роботи, червень 49. ufkz початок, завершення роботи 50. Оксана5 задум борщівської сорочки, серпень 51. Voloshka задум волинської сорочки, липень, серпень 52. @ськ@ сорочка бісером, готова робота 53. ОО початок і кінець роботи 54. nisa червень 55. Helenochka початок роботи 56. irmyavka намір за Пчілкою, серпень, вересень ...
Координую Довгобуд "Виплекана сорочка" Моя майстерня Чому закладинка – найкращий подарунок?! "Чарівниця-берегиня форума-2010" Чарівниця - Хранитель традицій і увіковічнювач їх в сучасності і майбутньому - 2012
|
|
| |
Tana | Дата: Вівторок, 2014-06-17, 3:05 PM | Повідомлення # 401 |
Мудра людина
| Дівчата, оновила таблицю! Вітаю новоприбулих, але так впевнено і успішно працюючих над виплеканою сорочкою Оксана5, Voloshka, @ськ@ , ОО, nisa!
Zetka, із завершенням роботи, сорочка -- розкішна!
Helenochka, а Ваша сорочка з прекрасними прозорими швами для себе?
Координую Довгобуд "Виплекана сорочка" Моя майстерня Чому закладинка – найкращий подарунок?! "Чарівниця-берегиня форума-2010" Чарівниця - Хранитель традицій і увіковічнювач їх в сучасності і майбутньому - 2012
|
|
| |
00 | Дата: Вівторок, 2014-06-17, 3:09 PM | Повідомлення # 402 |
побратим
| Цитата Helenochka ( ) Почала шити рукава Прикріплення: 8121912.jpg(375Kb) · 0246985.jpg(239Kb) Helenochka, для вас нові ідеї від Valentino:
|
|
| |
Helenochka | Дата: Вівторок, 2014-06-17, 11:24 PM | Повідомлення # 403 |
друг
| Tana, давай на ти, добре? Спочатку ця сорочка планувалася для дочки, але, саме сьогодні вона переглядала альбом Дарії Петречко та потім сказала, що з більшим задоволенням носила би яскраву сорочку. Тож цю ми вирішили оставити для мене (тим більше, що я чоловіку вишила сорочку с таким узором, тож будемо в "парних" вишиванках), а для неї вибрали схему з того альбому.
00, дякую за цікаві фото
Повідомлення відредагував Helenochka - Середа, 2014-06-18, 1:09 AM |
|
| |
НаташаО | Дата: Середа, 2014-06-18, 2:13 AM | Повідомлення # 404 |
Активіст форума
| Цитата Helenochka ( ) тим більше, що я чоловіку вишила сорочку с таким узором, тож будемо в "парних" вишиванках), А я тільки хотіла сказати, що узор якийсь більш для чоловічої сорочки. Така краса, слів не відвести, чим ви робите настил, точніше-що це за нитки?
|
|
| |
Helenochka | Дата: Середа, 2014-06-18, 4:56 PM | Повідомлення # 405 |
друг
| НаташаО, можна звертатися до мене на ти.
Дякую за відгук! Настил роблю кіровським муліне.
|
|
| |
Bullet | Дата: Четвер, 2014-06-19, 2:41 AM | Повідомлення # 406 |
маніяк графічних ліній
Група: Администраторы
| Tana, сподіваюсь, я і тебе порадую, бо сама я хіба що не стрибаю. Я МАЙЖЕ закінчила вишивання.
Чарівниця - Берегиня форуму - 2012 моя майстерня на форумі Приватна скринька на форумі заповнена. Пишіть тільки на elisa@ukr.net
|
|
| |
Tana | Дата: Четвер, 2014-06-19, 8:08 AM | Повідомлення # 407 |
Мудра людина
| Цитата Bullet ( ) Tana, сподіваюсь, я і тебе порадую, бо сама я хіба що не стрибаю. Я МАЙЖЕ закінчила вишивання. Порадувала. Прикро лише, що процес залишиться в твоїй майстерні, а не на ціх сторінках))
|
|
| |
tanytryell | Дата: П`ятниця, 2014-06-20, 1:00 PM | Повідомлення # 408 |
мешканець сайту
| Дуже гарно виходить... Ще на власниці побачити - і дуже навіть непоганий звіт, хоч і без фото процесу!
|
|
| |
Bullet | Дата: П`ятниця, 2014-06-20, 1:31 PM | Повідомлення # 409 |
маніяк графічних ліній
Група: Администраторы
| Цитата Tana ( ) Порадувала. Прикро лише, що процес залишиться в твоїй майстерні, а не на ціх сторінках)) чому ж, я звітувалась в цій темі паралельно з моєю Відміть мене у першому повідомленні, у мене там квітень останнім значиться. будь ласочка
Чарівниця - Берегиня форуму - 2012 моя майстерня на форумі Приватна скринька на форумі заповнена. Пишіть тільки на elisa@ukr.net
|
|
| |
KS11 | Дата: П`ятниця, 2014-06-20, 4:42 PM | Повідомлення # 410 |
побратим
| Гарного всім дня. Прийміть мене до гурту. Мені дуже подрібні ваші поради и ваш досвід. Вже півроку мрію про вишиванку, справжню, таку як носили мої прародичі. І з татової , і із маминої сторони -я сіверянка, Чернігівська область (Козелецький, Ічняньський, Сріблянський та Чернігівський райони) Потрапила на цей ресурс саме в процесі пошуку вишиваних сорочок. Я так нічого поки, що не знайшла, жодного фото сорочки з Козелецького району. Сьогодні у нас вважаються традиційними сорочки з чорно-червоним рослинним орнаментом- вишиті хрестиком але мені здається, що то не зовсім правда. Дівоча сорочка моєї бабусі(задесення Козелецького району) вишита гладдю червоним і чорним-рослинний узор. На рушниках вишивають багатокольорові квіткові букети-гладдю. Я була б вдячна, як би ви мене спрямували -де мені шукати...
А поки читала ваш форум ... Серце замирало від набирування и чернігівської сорочки Тани (хочу таку :)) І від сорочки Андрія -білим по білому (хочу і таку) Дуже сподобалась сорочка низинкою від Волинянки (мені теж такая потрібна) А вишивати вмію тільки хрестиком І поку шукаю яка повинна бути моя виплекана сорочка... почала колупати хрестиком дизайн від мережки
Отже в мене є море мрій, але поки що назви технік вишивання приводять мене в жах, але я надіюся на вашу допомогуДодано (2014-06-20, 4:42 PM) --------------------------------------------- Bullet, Мене вразило, як нитка секційного фарбування просто створена для вашого узора. Мабудь є якась таємниця? Поділіться будь ласка
Мій щоденник http://siveryanka.blogspot.com/
Повідомлення відредагував KS11 - П`ятниця, 2014-06-20, 4:35 PM |
|
| |
Voloshka | Дата: П`ятниця, 2014-06-20, 9:50 PM | Повідомлення # 411 |
друг
| Цитата KS11 ( ) Сьогодні у нас вважаються традиційними сорочки з чорно-червоним рослинним орнаментом- вишиті хрестикомале мені здається, що то не зовсім правда. Це так звана брокарівська вишивка, яка почала розповсюджуватися по всій Украïні наприкінці 19 ст. і поступово витіснила традиційні техніки : схеми вишивки хрестиком друкувались на обгортці мила Брокар (і ще чогось же, мабудь).
Цитата KS11 ( ) Дівоча сорочка моєї бабусі(задесення Козелецького району) вишита гладдю червоним і чорним-рослинний узор.На рушниках вишивають багатокольорові квіткові букети-гладдю. Так по всій Украïні в 20 ст. робили
Цитата KS11 ( ) Я так нічого поки, що не знайшла, жодного фото сорочки з Козелецького району. А ви прям шукаєте конкретну сорочку із конкретного району? Наскільки я розумію, характерні техніки і стиль чернігівська вишивка зберігає по всій області (і навіть переходить трошки на Киïвську і Сумську), так що в крайньому разі можете взяти будь-який взірець із чернігівських...Ось тут ще є з чого вибрати, хоч, на жаль, стібки не дуже добре видно. http://folkcostume.blogspot.fr/2012/01/b.html (там навіть схема одного узору є, на ньому можна потренуватись ;-) )
Ось ще така прекрасна книга http://knyharnya.livejournal.com/326181.html
Цитата KS11 ( ) А вишивати вмію тільки хрестиком sad Ну вам в основному знадобляться лічильна гладь і набирування - це не так уже і складно. Можете пошукати в інтернеті книги із докладним поясненням швів і потренуватися, я впевнена, що у вас вийде Ще для чернігівських сорочок характерні дуже гарні мережки, але ж завжди можна з чогось починати...:)
Повідомлення відредагував Voloshka - П`ятниця, 2014-06-20, 9:53 PM |
|
| |
Оксана5 | Дата: Неділя, 2014-06-22, 2:42 PM | Повідомлення # 412 |
побратим
| Ось нарешті і мій початок вишиванки. Вишито вже трохи більше,але фото виклала з мобільного зроблене швидше. До фотоапарата добратись ніяк не можу.
Повідомлення відредагував Оксана5 - Неділя, 2014-06-22, 2:45 PM |
|
| |
KS11 | Дата: Понеділок, 2014-06-23, 2:38 PM | Повідомлення # 413 |
побратим
| Цитата Voloshka ( ) А ви прям шукаєте конкретну сорочку із конкретного району? Наскільки я розумію, характерні техніки і стиль чернігівська вишивка зберігає по всій області (і навіть переходить трошки на Киïвську і Сумську), так що в крайньому разі можете взяти будь-який взірець із чернігівських... Voloshka, дуже вдячна вам за відповідь Мої батьки декілька разів переїзжали, я жила влітку у бабусь ... можу з досвіду сказати, що говори в Чернігівському, Козелецькому, Куликівському, Ічнянському районах різні. Ось зразу чутно з якого району людина з говору. У нас навіть в сусідніх селах по 1-2 слова використовують інші. А якщо говорити про районні центри (однієї області) то вже нарахується декілька десятків слів. Мені здаться, що і сорочки були різними в різних районах однієї області. Колись, років 25 назад , я співала у фольклорному гурті. Приймали участь в районному огладі, а потім і в огляді кращих гуртів області і України. Так навіть в районі в кожному селі -свій стрій. Наприклад в с. Лихолітках(Козелецький) на спідниці повинно бути 4 застрочки і низ відтороченний велюром, а в с. Патюти -спідниці велюрові, а тільки низ відторочений іншою тканиної з 2 застрочками. Це були традиційні костюми пошиті в 20-х роках 19 століття. І хоча різниця не велика, але вона була. І коли уже Лихолітський "Будинок культури" замовляв костюми для фолкльорного гурту.... на спідниці було 4 застрочки :)але вже без велюру (дорого)
Якщо мені вдасться знайти сорочку іменно з даних районів і давнішу за 18 століття - буде чудово... Просто хочеться знати...
Знаю точно, тільке те, що на грудях вишивки не було, бо обовязковою була корсетка. Сорочка повинна була на 7см виглядати з під спідниці, і повинная була підрублена зубчиками.
І ще впевнена , що буду вишивати той узор , який ляже на серце. Voloshka, Ще раз дякую, піду роздивлятися ваші посилання
|
|
| |
Voloshka | Дата: Вівторок, 2014-06-24, 9:11 PM | Повідомлення # 414 |
друг
| KS11, ну я мала на увазі, що по всій Чернігівщині характерні техніки і стиль - і в цьому ви не помилитесь
А ви перфекціоніст Ну хіба що коли додому повернуся, можу подивитись, чи нема в книзі, на яку я давала посилання (вона в мене є), сорочки саме з Козелецького району. Якщо таки знайду, то сфотографую.
|
|
| |
|
|
Tana | Дата: Середа, 2014-06-25, 8:57 AM | Повідомлення # 417 |
Мудра людина
| Чернігівський район, с. Золотинка
|
|
| |
KS11 | Дата: Середа, 2014-06-25, 3:20 PM | Повідомлення # 418 |
побратим
| Tana, бежмежно вдячна за посилання та за фото.
Не зрозуміла як саме вишита сорочка з Козелецького району... Болгарським хрестом? Наче такий не складний узор, а симпатичний:)
Voloshka, буду вдячна за фото.
|
|
| |
tanytryell | Дата: Середа, 2014-06-25, 4:28 PM | Повідомлення # 419 |
мешканець сайту
| KS11, схоже на простий хрест, але великими поодинокими хрестиками і не дуже товстою ниткою. А темною ниточкою - щось із розряду штапівки абощо... І трішки прямої гладі... ...Щоб не збільшила фото - буда б упевнена, що то мережка! Схоже на вирізування...
|
|
| |
Тетяна | Дата: Четвер, 2014-06-26, 9:18 AM | Повідомлення # 420 |
Активіст форума
| Tana, спасибі за сорочки!
|
|
| |