Майстерня Яги: Шлях до традиції.
|
|
Tana | Дата: Вівторок, 2011-11-29, 12:59 PM | Повідомлення # 41 |
Мудра людина
Група: Перевірений користувач
Статус: Offline
| Яга, бажаю, щою хатинка візувалізувалася так добре, як шилася, і до неї майстерню і бібліотеку, і сад-город на додачу!
Координую Довгобуд "Виплекана сорочка" Моя майстерня Чому закладинка – найкращий подарунок?! "Чарівниця-берегиня форума-2010" Чарівниця - Хранитель традицій і увіковічнювач їх в сучасності і майбутньому - 2012
|
|
| |
Kaluna | Дата: Середа, 2011-11-30, 1:47 AM | Повідомлення # 42 |
Мудра людина
| Вітаю з майстернею, з красивими роботами, з приємним і цікавим спілкуванням!
Чарівниця - Скарбничка старожитностей та екскурсій - 2012
|
|
| |
Яга | Дата: Середа, 2011-11-30, 9:50 PM | Повідомлення # 43 |
побратим
| Покажу ще свою гольничку:
Пава з книжки Гасюк Степан "Художне вишивання", характерна для Поділля. (написано Вінницька область, співставляючи з Причепіями, думаю райони, найближчі до Одещини) Вишивка штапівкою вовняними нитками.
На гольничці моя Пава швидше просто передає колорит української вишивки, проте взагалі в традиції цей сюжет найбільше асоціюється з весіллям, пишнотою, багатством. Також можна вбачити у ній казкову Жар-птицю - сонячну птаху.
У мене більш за все асоціюється з давніми щедрівками дівчині:
По дворі, дворі Пави ходили Пави ходили, пір'я губили...
мене можна знайти у фейсбук; також я викладаю фото на google+ Бажаю всім успіхів
Повідомлення відредагував Яга - Середа, 2011-11-30, 9:52 PM |
|
| |
shtynka | Дата: Середа, 2011-11-30, 10:17 PM | Повідомлення # 44 |
Мудра людина
| Яга, крутецька гольничка! Приємно працювати із гарними помічниками!
Моя майстерня
|
|
| |
Bullet | Дата: Четвер, 2011-12-01, 1:15 AM | Повідомлення # 45 |
маніяк графічних ліній
Група: Администраторы
| Quote (Яга) Покажу ще свою гольничку: Пава з книжки Гасюк Степан "Художне вишивання", характерна для Поділля. (написано Вінницька область, співставляючи з Причепіями, думаю райони, найближчі до Одещини) Вишивка штапівкою вовняними нитками. мені здається, що ти такі надавала у призовий фонд на Зліт, м? А чим ти наповнюєш їх? Пам"ятаю, що вони тверденькі такі...
Чарівниця - Берегиня форуму - 2012 моя майстерня на форумі Приватна скринька на форумі заповнена. Пишіть тільки на elisa@ukr.net
|
|
| |
Яга | Дата: Четвер, 2011-12-01, 1:32 AM | Повідомлення # 46 |
побратим
| Quote (Bullet) мені здається, що ти такі надавала у призовий фонд на Зліт, м? схожі... ця туди не встигла доробитись, тому лишилась мені... Хто пам'ятає мене на студіях в Гончара, то пам'ятає, що такого щастя, як гольничка у мене ніколи не було. Зліт допоміг обзавестись
Quote (Bullet) А чим ти наповнюєш їх? стьоганим синтепоном, бо він тут безхозний лежить
Quote (Bullet) Пам"ятаю, що вони тверденькі такі... мені здається навпаки затонкі...
мене можна знайти у фейсбук; також я викладаю фото на google+ Бажаю всім успіхів
Повідомлення відредагував Яга - Четвер, 2011-12-01, 2:21 AM |
|
| |
Bullet | Дата: Четвер, 2011-12-01, 3:01 AM | Повідомлення # 47 |
маніяк графічних ліній
Група: Администраторы
| Quote (Яга) мені здається навпаки затонкі... мені зручніші дійсно товстіші і пухкіші. але мені видалось, що вони саме тверденькі. Втім, я ж не втикала в них голок, тому не знаю. Юля, я якраз в суботу їду за синтепухом А ви будете в той час вчитись кроїти сорочки. Еех. Нестиковка.
Чарівниця - Берегиня форуму - 2012 моя майстерня на форумі Приватна скринька на форумі заповнена. Пишіть тільки на elisa@ukr.net
|
|
| |
Яга | Дата: Четвер, 2011-12-01, 3:43 AM | Повідомлення # 48 |
побратим
| Quote (Bullet) А ви будете в той час вчитись кроїти сорочки. Еех. Нестиковка. Та я не буду. У мене теж не виходить...
|
|
| |
sovka | Дата: Четвер, 2011-12-01, 11:36 AM | Повідомлення # 49 |
побратим
| Quote (Bullet) Юля, я якраз в суботу їду за синтепухом О, мені теж треба! А куди ви за ним їдете? якщо не секрет
|
|
| |
Яга | Дата: Середа, 2011-12-28, 5:53 PM | Повідомлення # 50 |
побратим
| Щось я трохи занедбала майстерню . Насправді, готуюсь до свят , але результатами не задоволена , самоорганізація бажає кращого, мало що з задуманого встигаю таки зробити
Все, що таки вдасться, думаю, покажу пізніше ... А поки що, нарешті сфотографувала свій гаманець. Хто бачив мене в живу, вже й його напевно бачив, тож цікавого мало
Вишивка низинкою з замками, розвід з Ірини Свйонтек "Вишивки Гуцульщини" (3); полотно бавовняне, сорочкове; нитки кручені "ірис"
На таке мене надихнули гуцульські гаманці початку - середини (?) минулого століття, які бачила в Музеї Гончара. Там ці речі , здається, були зроблені зі старих уставок, які складені навпіл і до них пришита блискавка . Тож вони були набагато міцніші, ніж мій .
Кольори на оригінальній схемі - червоний і темно-зелений. Я замінила останній на ядерно зелений
Додано (2011-12-28, 5:53 PM) --------------------------------------------- Ще я собі створила гугл+, якщо в кого є таке щастя, додавайтеся
Повідомлення відредагував Яга - Середа, 2011-12-28, 6:02 PM |
|
| |
|
Яга | Дата: Середа, 2011-12-28, 8:17 PM | Повідомлення # 52 |
побратим
| Zeta, дякую
|
|
| |
Oленка | Дата: Середа, 2011-12-28, 10:42 PM | Повідомлення # 53 |
Мудра людина
| Quote (Яга) Покажу ще свою гольничку: Супер гольничка. Quote (Яга) Хто бачив мене в живу, вже й його напевно бачив, тож цікавого мало Дуже цікаво, тим більше я Вас в живу не бачила Quote (Яга) готуюсь до свят , але результатами не задоволена , самоорганізація бажає кращого, мало що з задуманого встигаю таки зробити Співчуваю, бо і в мене мої власні цьогорічні досягнення бурхливого захвату не визивають. Що правда у мене вся підготовка закінчилась, як і саме свято.Тепер уже зосталось тільки позбирати декорації та поскладати на зберігання до наступного року. А для святкування залишились уже тільки домашні свята, і це уже легше.
"Якось буде... - ніяк не буде!.." Галина Чайка (Лановенко)
Повідомлення відредагував Oленка - Середа, 2011-12-28, 10:42 PM |
|
| |
Яга | Дата: Середа, 2011-12-28, 10:49 PM | Повідомлення # 54 |
побратим
| Oленка, дякую за відгуки, І нехай свята тривають!
|
|
| |
Tana | Дата: Четвер, 2011-12-29, 12:35 PM | Повідомлення # 55 |
Мудра людина
| Quote (Яга) Я замінила останній на ядерно зелений Ну, новації -- частина нового часу, нових фарбників тощо. А прозорий пенал знайшла?
Координую Довгобуд "Виплекана сорочка" Моя майстерня Чому закладинка – найкращий подарунок?! "Чарівниця-берегиня форума-2010" Чарівниця - Хранитель традицій і увіковічнювач їх в сучасності і майбутньому - 2012
|
|
| |
Яга | Дата: Четвер, 2011-12-29, 3:23 PM | Повідомлення # 56 |
побратим
| Quote (Tana) А прозорий пенал знайшла? Поки що знайшла червоненький
|
|
| |
Lyubov | Дата: Четвер, 2011-12-29, 8:56 PM | Повідомлення # 57 |
Мудра людина
| Здравствуйте, Юлия! Ваша мастерская полна прекрасных творческих идей (сумка-этно просто класс!), обсуждений, планов и научных дебатов! И это хорошо. Очень познавательно, дальнейших творческих взлетов! Юлия, хотела бы спросить Вас не столько об орнаментах и их трактовке, сколько об особенностях композиции украинских рушников, правилах расположения орнамента и т.д. Помогиге компитентной информацией в этом вопросе, пожалуйста!
|
|
| |
Жанна | Дата: Четвер, 2011-12-29, 9:56 PM | Повідомлення # 58 |
мешканець сайту
| Яга, гарний гаманець)) такий веселий і яскравий)))
мій рукодільний ЖЖ
|
|
| |
Яга | Дата: П`ятниця, 2011-12-30, 1:25 AM | Повідомлення # 59 |
побратим
| Пані Любов, мені здалося у нас з Вами дещо різне поняття про український рушник. Я, наприклад, не сприймаю брокарівські, мало що можу про них сказати. Я можу написати про ті українські рушники, які, я вважаю, мають давнє коріння, якщо Вам цікаво. І ще, моя "компетентна думка" ґрунтуватиметься на тому, що я бачила на дуже добрих Студіях, але не на практиці, так як вишивати рушник я досвіду поки що не маю.
Додано (2011-12-30, 0:45 AM) --------------------------------------------- 1. Полтавський рушник Довгий, не надто широкий, ширина до довжини - приблизно 1:7.
Вишитий рушниковими швами, абсолютно двосторонній, червоного кольору, іноді з вкрапленми синього (пізніше чорного), іноді з вкрапленнями різних кольорів.
Основний орнаментальний мотив - Дерево.
Юрій Мельничук вважає, що композиція такого рушника відповідає давній тридільній моделі Світобудови : Нижня частина -> Потойбіччя Середня частина -> Матеріальний світ Верхня -> Небеса
Кожний такий рушник має неперервну орнаментальну смугу - безкінечник по периметру, що наче захищає все внутрішнє дійство.
На світлині вгорі ця смуга внизу збігається з Потойбіччям.
Потойбіччя повинно обов'язково бути відділеним від Матеріального Світу ( якою-небудь орнаментальною смугою).
Основна частина Матеріального Світу - Дерево. В давніших зразках воно невелике, пізніше - розростається ледь не напів рушника, прагне до пишності. На гілках Дерева - обов'язково квіти, якщо рушник не поминальний. Квіти на давніших зразках - невпізнанні, схематичні, в пізніших - реалістичніші, пишні. Дерево має коріння, що зображається яким-небудь горщиком, трикутником, чи чимось менш пізнаванним. На світлині це до речі зірка, що можна спробувати трактувати як джерело енергії.
Над Деревом - Небеса. Тут не вишивають жодних горизонтальних суцільних смуг, а лише розкидають які-небудь дрібні елементи - пташки, міні-деревця, зірки, тощо
Такі поширені на території колишньої Полтавської губернії, а також на Черкащині, Київщині, разом з переселенцями поїхали заселяти південь України
Додано (2011-12-30, 0:56 AM) --------------------------------------------- Ці рушники надалі "еволюціюють" декількома шляхами: вишиваються тамбурним швом, втрачається двосторонність; вишиваються гладдю в прикріп, те саме; брокарівські рушники з вазами, тощо можна теж сюди приписатиДодано (2011-12-30, 1:14 AM) --------------------------------------------- 2. Обухівський рушник Дуже схожий на попередній, є деякі відмінності.
Квіти на Дереві дуже схематичні, нагадують більше якісь-такі листки.
Рушникові заповнення - грубі. Часто, це широкі качалочки, що чергуються з штапівчаними безкінечниками, двостороннім хрестиком, тощо
Мають часто пишну вазу, найчастіше мають одну квітку посеред стовбура, два Дерева на кінцях рушника з'єднані такими-собі "ламаними деревами". Додано (2011-12-30, 1:25 AM) --------------------------------------------- 3. Подільський рушник
Вужчий за полтавський, відповідно коротший.
Техніки вишивки : качалочка, а також штапівка, пряма і коса гладь
Колористика наразі різнобарвна, колись напевно була синьо-червона.
Композиція: вишивка займає майже правильний квадрат з кожного кінця рушника. Це може бути великий один елемент з декоративним оточенням, або два-три ряди з по 2-3 дрібніших елементів, між рядами - роздільні смуги.
Повідомлення відредагував Яга - П`ятниця, 2011-12-30, 1:04 AM |
|
| |
Lyubov | Дата: П`ятниця, 2011-12-30, 1:40 AM | Повідомлення # 60 |
Мудра людина
| Спасибо огромное, Юлия, как раз об этом мне и было очень интересно узнать. Вот только Обуховский рушник, извиняюсь, какой территории Украины присущ? И где еще можно было бы побольше узнать на эту тему? Спасибо еще раз за Ваш ответ!!! Додано (2011-12-30, 1:40 AM) --------------------------------------------- Юлия, Вы написали: "Вышитый рушников швами, абсолютно двусторонний". Как это - двусторонний? Один и тот же рисунок, или изнанка все же отличается, как, например, при вышивке низью?
|
|
| |