Вишивання і підсвідомість
|
|
Ясна | Дата: Понеділок, 2010-01-18, 5:15 PM | Повідомлення # 1 |
друг
Група: Користувачі
Статус: Offline
| Для мне вишивка – це завжди вияв підсвідомості. Коли мені показують візерунок, зроблений власноруч, я можу прогнозувати подальше життя з таким візерунком. Наприклад, рушники, які вишивають жінки після клімаксу – завжди чомусь мають відкритий вхід до Нави – потойбічного світу. Рушники які вишивають дівчата – цей вхід підсвідомо закривають. Це мої спостереження на виставках декоративного мистецтва. Ви наприклад, знаєте, що зачіска, яку носить Юля Тимошенко – це символічне уособлення Смерті? ЇЇ у народі так і називають : Баба з косою. Це яскравий приклад невміло і невчасно використаного символу. А що він принесе – невідомо. На Україні вже скільки, два роки неврожай? У 16 сторіччі польські селяни убили свою пані за подібне, так як боялися голоду і посухи.
|
|
| |
Tana | Дата: Понеділок, 2010-01-18, 5:51 PM | Повідомлення # 2 |
Мудра людина
Група: Перевірений користувач
| Так, якщо ми віримо, то зв'язок існує. Нема віри -- нема релігії, це загальновідомо. Так як Розділ називається "Вишивання як українська традиція", то пані Ю.Т. краще обговорювати в "Альтанці". Щодо вишивки: що зроблено руками, з думками, то має свій енергетичний потенціал. Але кожен сприймає його по-своєму, тому не люблю це обговорювати, щоб своє відчуття не насаджувати іншим.
Координую Довгобуд "Виплекана сорочка" Моя майстерня Чому закладинка – найкращий подарунок?! "Чарівниця-берегиня форума-2010" Чарівниця - Хранитель традицій і увіковічнювач їх в сучасності і майбутньому - 2012
|
|
| |
Vikaho | Дата: Понеділок, 2010-01-18, 6:07 PM | Повідомлення # 3 |
побратим
| Ой, я, мабуть, трохи не до теми, але давно вже хотіла розповісти таку річ: Коли я вишиваю якусь велику роботу (наприклад, картину) та одночасно слухаю будь-яку інформацію (новини, фільм, чиюсь розмову - будь-що), то потім можу поглянути на вишитий під ці слова шматочок роботи та згадати інфоримацію слово в слово Правда, у пам'яті це довго не тримається - десь тиждень. Виходить, що комбінацією хрестиків інформація ніби закодовується у пам'яті. Мене одну так "глючить" чи всі вишивальниці мають справу з цією загадкою природи?..
|
|
| |
ganzya | Дата: Понеділок, 2010-01-18, 7:31 PM | Повідомлення # 4 |
Активіст форума
| Quote (Tana) Так, якщо ми віримо, то зв'язок існує. Згодна. Я прагну жити, по словах з Біблії: « … по вере вашей да будет вам. (Матф.9:29)»
"Даром получили, даром давайте" ("Еванг. от Матф.", гл. Х, ст.8.)
Повідомлення відредагував ganzya - Понеділок, 2010-01-18, 7:40 PM |
|
| |
Сестра_Юлія | Дата: Понеділок, 2010-01-18, 11:51 PM | Повідомлення # 5 |
Мудра людина
| Vikaho, ні у мене такого нема. Але вишивати під "важку" інформацію типу новин, політичних ток-шоу - нема сил, довго виходить і не в кайф. То я слухаю аудіокнижки, "дивлюсь" в півока фільми про тварин або старі-старі голлівудські мюзікли)
|
|
| |
Ясна | Дата: Вівторок, 2010-01-19, 11:30 AM | Повідомлення # 6 |
друг
| Quote (Tana) Так, якщо ми віримо, то зв'язок існує. Нема віри -- нема релігії, це загальновідомо пару років тому переглядала серіал "Секретні матеріали". В одному сюжеті мова йшла про обережний символ якогось племені індіанців. Уявіть моє здивування, коли я побачила на екрані нашу жабку, . А варто заглянути в секенд, так очі розбігаються від наших візерунків на светрах та шапочках. А зроблені вони за тисячі км від України. І чому в деяких первісних племенах, які знаходяться на різних материках існують одинакові символи з однаковим значенням? Чому монада відома не лише Китаю, а й трипільській культурі? Мабуть справа не лише у вірі? ============================ зауваження адміністратора: не створюйте теми-клони. Про символи неодноразово говорилось в багатьох темах. Адміністратор і модератори стомились чистити форум від тем-близнюків. Будьте уважні, будь ласка :)
Повідомлення відредагував Bullet - Вівторок, 2010-01-19, 1:24 PM |
|
| |
Tana | Дата: Вівторок, 2010-01-19, 12:27 PM | Повідомлення # 7 |
Мудра людина
| У Бога також багато імен, хоч Логос один, люди звертаються до Нього різними мовами, різними словами. А основні символічні образи, фігури складені найпростішими геометричними фігурами, рисочками, майже у всіх прадавніх культур однакові. Так і восьмикінечна зірка і на вишивці, і в ткацтві, і в архітектурі... зокрема, позначає, напрямки всіх чотирьої сторон світу тощо... тому вишиваймо те, що відчуваємо, що кому ближче. Не впевнена, що ми компетентні проводити паралелі, на це є науковці й музейщики.
Координую Довгобуд "Виплекана сорочка" Моя майстерня Чому закладинка – найкращий подарунок?! "Чарівниця-берегиня форума-2010" Чарівниця - Хранитель традицій і увіковічнювач їх в сучасності і майбутньому - 2012
|
|
| |
pozitiv | Дата: Вівторок, 2010-01-19, 12:29 PM | Повідомлення # 8 |
побратим
| Ясна, я не думаю, що у всьому необхідно шукати сакральний зміст. Як на мене серіал "Секретні матеріали" - суцільна фантастика. А співпадіння в символах не дивно - не так багато фігур здатна створити людина - трикутники, квадрати, зігзаги... Можна докопатися до будь-якого символу, і він точно в якійсь культурі значитиме ЩОСЬ... Можливо я не права, але якщо враховувати все, то вишивання перетвориться з декоративного мистецтва на містичне малювання символів.
Для позитивної людини хрестики - також плюси!
|
|
| |
nosiknata | Дата: Вівторок, 2010-01-19, 12:42 PM | Повідомлення # 9 |
Мудра людина
| Quote (pozitiv) містичне малювання символів. ..... і того що за ними стоїть.... І,куплена на базарі, Бог-зна ким вишита сорочка ТАКЕ! зробить з твоєю долею - до старості не розгребеш!
Координую конкурс "Світ вишивки Георгія Гараса"
Повідомлення відредагував nosiknata - Вівторок, 2010-01-19, 12:44 PM |
|
| |
Bullet | Дата: Вівторок, 2010-01-19, 1:22 PM | Повідомлення # 10 |
маніяк графічних ліній
Група: Администраторы
| ой. перше повідомлення автора теми настільки особисто мене увігнало в негатив, що першим бажанням було видалити тему. Обмежусь тим, що закрию для себе цю тему і більше нікуди сюди не заходитиму. Ясна, щось у вас забагато негативу у новій вами створеній темі як для післяріздвяних свят. І вашому нікнейму це якось не дуже відповідає....
Чарівниця - Берегиня форуму - 2012 моя майстерня на форумі Приватна скринька на форумі заповнена. Пишіть тільки на elisa@ukr.net
|
|
| |
shtynka | Дата: Вівторок, 2010-01-19, 6:16 PM | Повідомлення # 11 |
Мудра людина
| Ясна, щодо теми взагалі - моя відповідь "ТАК". Зв"язок між вишиванням і підсвідомістю є. Але хтось його більше відчуває, хтось менше. Щодо іншої інформації - хотілось би дати пораду: прислухайтеся більше серця, а не політичних висловлювань радикальних сил. Це все прийдешнє. І воно пройде. А культура українська залишиться. Сама свого часу була в думках досить радикальною, але в цьому немає жодного конструктиву. Налаштуйтесь краще на позитив і відчуйте в собі гени найдревнішої і найобдарованішої культури світу. Вишивайте, творіть, шукайте близьке до душі і тіла. Доречі, вітаю на форумі як землячку, бо Запоріжан в нас тут активних було лише двоє: я і Ганна (abilan). Відчуваю, скоро можна буде влаштовувати локальну форумівку. Побільше мудрості і зваженості, і доля нам посміхнеться!
Моя майстерня
|
|
| |
Bullet | Дата: Вівторок, 2010-01-19, 8:38 PM | Повідомлення # 12 |
маніяк графічних ліній
| Quote (shtynka) Доречі, вітаю на форумі як землячку, бо Запоріжан в нас тут активних було лише двоє: я і Ганна (abilan). Відчуваю, скоро можна буде влаштовувати локальну форумівку І тепер спробуйте, Таня, довести мені, що ви, запоріжчанки (?чи як?) непідсвідомо натикнулись на цей форум в інтернеті:)))) От вам і зв"язок вишивки з підсвідмістю. Якщо ж ще серйозніше, то я думаю, що ЗАРАЗ, в наш час якісного заплутування усього можливого і неможливого, багато людей вишивають *без задніх думок* (сама така була). Та в цілому я так і не зрозуміла автора теми: у чому було питання? Ясна, ви просто таким чином виразили свої думки про вишивку?
Чарівниця - Берегиня форуму - 2012 моя майстерня на форумі Приватна скринька на форумі заповнена. Пишіть тільки на elisa@ukr.net
|
|
| |
Ясна | Дата: Четвер, 2010-01-21, 0:27 AM | Повідомлення # 13 |
друг
| Quote (pozitiv) співпадіння в символах не дивно - не так багато фігур здатна створити людина - трикутники, квадрати, зігзаги.. Як доречно ви це сказали. Мене теж зацікавило, чому така схожість між символами різних культур. Пояснень, які б мене задовольнили я не зустрічала. Аж натрапила на думку одного психолога (Якщо когось зацікавить я знайду хто це був), що людина пам"ятає своє життя в утробі, своє народження. Це не так свідома пам"ять, як тілесна. Людина згадує відчуття, і асоціює їх з образами навколишнього. подібний процес відбувається у снах, переживання трансформуються у картини з дійсності. так автор пояснює вплив ембріональних спогадів і символа: Це плацента - орган який підтримує життя плоду. Видно, що судини створюють гіллясте дерево Code [img]http://img704.imageshack.us/img704/6309/img3529.jpg[/img] А це Дерево Роду, взяте мною з рушника, в цьму мішечку я зза народним звичаємакопала плаценту під яблунею. Додано (2010-01-21, 0:26 Am) --------------------------------------------- Нагадаю давню колядку Море, на морі острів. на острові дуб, на дубі голуб. який зачинає світ. Навколоплідні води- плацента - судини, до яких прикріплений плід - нове життя. Я розмірковую, тому прошу не кидати в мене тапочки
Повідомлення відредагував Ясна - Четвер, 2010-01-21, 11:28 AM |
|
| |
Сестра_Юлія | Дата: Четвер, 2010-01-21, 3:17 AM | Повідомлення # 14 |
Мудра людина
| nosiknata, не переймайтесь. Головне з ЯКИМ СЕРЦЕМ те вишито. А віритимемо у забобони, то вони для нас справджуватимуться_. Позитивніше настроюємся
|
|
| |
Tana | Дата: Четвер, 2010-01-21, 9:39 AM | Повідомлення # 15 |
Мудра людина
| Quote (Ясна) Я розмірковую, тому прошу не кидати в мене тапочки Я теж багато знаю про календар друїдів і під яким деревом закопували плаценту, коли пуповиною вверх, коли вниз, але роблю зауваження про обережне розміщення на всього, пов'язаного з натуралістичним зображенням органів та порожнин тіла: багато в кого вид крові викликає блювоту та гидування. Наголос робимо на вишивці! Перепрошую, але таке ховаємо під кат.
|
|
| |
ganzya | Дата: Четвер, 2010-01-21, 10:29 AM | Повідомлення # 16 |
Активіст форума
| Закриваю для себе цю тему. Сказати, що покоробило мало сказати, сказати що вчитися треба - ображу (порівняння дерева і кровоносної судини), але все таки скажу, перш ніж про таке писати відкрийте підручник анатомії – хоч би для школярів, а потім можна і в біологію заглянути в разом з ботанікою. Наскільки я пам'ятаю нам у школі завдання давали порівняти кровоносну систему людини і систему живлення дерева. Тема для мене стала неприйнятною, я різко негативно відношуся до магії. Більше в цю тему не ногою, обговорювати - означає підігрівати інтерес і підтримувати.
"Даром получили, даром давайте" ("Еванг. от Матф.", гл. Х, ст.8.)
|
|
| |
Ясна | Дата: Четвер, 2010-01-21, 12:09 PM | Повідомлення # 17 |
друг
| Порівняння ембріональних спогадів і символів я прочитала в науковому виданні інституту етнології ім. Рильського "Танатос" Маєрчик М. С. „Душа-пташка”: генеза, типологія, семантика (на матеріалі археологічних культур та етнографічних джерел): Додано (2010-01-21, 11:59 Am) --------------------------------------------- ganzya, щодо магії Це поняття дуже відносне. Індіанцям магією видавалися наївні феєрверки. Всім відомо, що психіка людини розвивається певними етапами і за певними законами. Відомо також, що більшість проблем у людини пов"язані із процесами, що відбуваються у її підсвідомості. На підсвідомість впливають звуком, словом - це молитви, мантри, афірмації. Впливають певними рухами, та ж йога наприклад. Впливають кольором, про лікування цвітотерапією мабуть чули. А є ще зображення, чи мають вони вплив на підсвідомість? Зустрічали ж ви тести, де за малюнком можна розказати про настрій людини або про психологічний стан дитини? Додано (2010-01-21, 12:09 Pm) ---------------------------------------------
Quote (pozitiv) якщо враховувати все, то вишивання перетвориться з декоративного мистецтва на містичне малювання символів. а може б воно було не погано, коли б дівчина, яка хоче знайти пару йшла не у китайський сувенірний магазинчик за китайськими дзвіночками, а за нитками для вишивання дерева роду на рушнику?
Повідомлення відредагував Ясна - Четвер, 2010-01-21, 12:01 PM |
|
| |
Bullet | Дата: Четвер, 2010-01-21, 2:27 PM | Повідомлення # 18 |
маніяк графічних ліній
| красно дякую автору теми за прибирання мрачного фото. для мене особисто це неприйнятне фото.
|
|
| |
Bullet | Дата: П`ятниця, 2013-01-04, 0:03 AM | Повідомлення # 19 |
маніяк графічних ліній
| подивіться на цей жах:
http://www.povitrulya.com.ua/ru....92.html
Зазначено, що це УКРАЇНСЬКА схема, навколо неї в магазинідійсно українські орнаменти.. але цей ОЛЕНЬ мене розсмішив ))))
|
|
| |