Ласкаво прошу в мій щоденник на форумі! Мої уподобання схиляються до етнографії, традиційного вбрання, технік вишиття, історії вишивки. Спробувала привнести елементи народної вишивки в речі повсякденного вжитку. З величезним задоволенням все ще створюю закладинки в улюблену книжку, одяг та аксесуари з народними швами і орнаментами. Люблю споглядати і працювати з музейним колекціями.
Знаю, що мій досвід і напрацювання зокрема на цьому форумі стали в нагоді багатьом людям. Сподіваюсь, завдяки цій темі, коло однодумців розшириться. Приємних вражень!
Взагалі то крижма - це біла одежа, одягнута під час хрещення як нова людина, чиста, біла, без гріха (змивання первородного гріха). То може бути як гаптована суконка, так пелюшка тощо, залежно від традицій і статку.
Quote (Tana)
виготовлення крижм-пелюшок вручну. Чим я і займаюся)))
От і молодець! Цим ти показуєш, що та одежа - особлива. ore et labore!
Tana, кльово! вітаю!! гарний журнал, я маю лишень перший їх випуск, але знаю, що журнал чудовий)) так що то дійсно дуже приємно і радісно розмістити там свій матеріал))) вітаю!))) мій рукодільний ЖЖ
Таню, ви така трудівниця! Маючи малу дитину все встигаєте! І творити, і у виставках берете участь, ще і публікуєтесь! Браво! "Всегда радуйтесь. Непрестанно молитесь. За все благодарите" 1 Фес. 5:16-18 )))))
На прохання кількох моїх дописувачок викладаю цей МК. Нам знадобляться два мотка якісних ниток (бажано льон – ближче до традиції; і дуже приємно працювати з такими нитками): для коси і для тіла лялечки, але можна, звісно, комбінувати з іншими нитками,стрічками,тканинами, робити, як підкаже фантазія. Принцип роботи один: всі елементи намотуємо на долоню чи на розкриті пальці долоні (тому висота ляльки приблизно дорівнює ширині Вашої долоні). Показуватиму одразу процес і результат для наочності. Спочатку можемо намотати чимале пасмо на коси (найсильніше розставити пальці під час намотки,бо коса – найдовший елемент ляльки), розрізати навпіл і відкласти. Намотуємо пасмо для рук лялечки, розрізаємо, зав’язуємо, замотуємо, плетемо косу, знову зав’язуємо, замотуємо, край обрізаємо і вирівнюємо. Готову косу-руки відкладаємо.
Знову намотуємо як на першому фото, але робимо кільце товще і більше, це буде тіло лялечки. Залишаємо довгу нитку, кільце не розрізаємо. А вставляємо в нього коси і руки
Спочатку коси. Заплітаємо косу з трьох чи чотирьох пасм, можна більше, головне,зберегти принцип плетеної коси
, закріплюємо в будь-який спосіб, підрівнюємо, не забуваємо,що коса в нас має бути довша за довжину тіла, тому відтинаємо ляльчине волосся зовсім трішечки.
Далі в кільце тулупа вставляємо руки
і починаємо примотувати руки до тулуба навхрест
Закріплюємо нитку, розрізаємо кільце, формуємо поділ спідниці лялечки
. Готово!
Двох однакових ляльок не виходить, тому що в кожну вдихаєте свій дух, вкладаєте душу і робите інше тіло. Тому вони всі з різним настроєм та характером.
Сподіваюсь, цей МК подарує Вам миті натхненної творчості!
Сподіваюсь, цей МК подарує Вам миті натхненної творчості!
подарував, дякую Таня, а це нитки бамбук, мабуть? чи все ж льон? я питаю просто з цыкавості, бо у мене дуже схожі є, але написано, що бамбук. Чарівниця - Берегиня форуму - 2012 моя майстерня на форумі Приватна скринька на форумі заповнена. Пишіть тільки на elisa@ukr.net
Прототип – дівчача сорочки з Київщини кінця ХІХ ст., яку давно примітила на з курсах в музеї Гончара. Задумала, що відшию, перешию чи вишию за її мотивами одяг для маленької жінки, кияночки саме такого віку, саме з символами початку життя, яке тільки починає викидати бруньки і випускати перші квіти. Тоді я ще не була мамою… А тепер маю здійснену мрію.Сорочка для донечки «Зіронька Київщини» народилась завдяки добрим побажанням форумчанок і подарункам. Так, тканина-основа, крій, задум сорочки-плаття належать Dmutrik09. Більша частина «білої» вишивки (мережка-затяганка на подолі, рубцювання країв, змережування та частина бокових швів) виконана шовковими нитками ручного фарбування – подарунком від Kaluna. Штапівка, коса гладь -- квітки-зірки життя, що тільки починається у маленької дівчинки, вишиті ДМС. На вороті використала нитки, які залишились після вишивання куточка на народження доні. Всі з’єднувальні шви виконані вручну. Намисто -- справа рук ulyafare.
Будь ласка, утримайтесь від розміщення схем і зображень наступних виробників: Lanarte, Michael Powell, Margaret Sherry, Faby Reilly Designs, Solaria Gallery, Janlynn Corporation, Stoney Creek, HAED.