Георгій Гарас
|
|
Bullet | Дата: Вівторок, 2013-10-29, 11:36 PM | Повідомлення # 1 |
маніяк графічних ліній
Група: Администраторы
Статус: Offline
| Георгій Олексійович Га́рас(*1901, Вашківці -†1972) — заслужений майстер народної творчості України, художник-орнаменталіст. Працював на основі буковинського орнаменту. Серед робіт — рушники та краватки.
Ім'я Гараса носить Благодійний Фонд імені Георгія Гараса.
*перше повідомлення буде доправлене.
Чарівниця - Берегиня форуму - 2012 моя майстерня на форумі Приватна скринька на форумі заповнена. Пишіть тільки на elisa@ukr.net
|
|
| |
Окс0832 | Дата: Середа, 2013-11-06, 0:50 AM | Повідомлення # 2 |
побратим
Група: Перевірений користувач
| ООО! Дуже дякуємо всім клубом адміністратору Лізі за цю тему! сподіваємося, гуртом ми її зробимо цікавою і корисною!
Для тих, хто ще тільки починає знайомство із творчістю цього феноменального митця, хочу привести відривки з його біографії:
Майстер народився27 лютого 1901 року у мальовничому передгірському містечку Вашківці Вижницького району Чернівецької області. З ранньої юності він захопився місцевою орнаментикою і почав сторювати власні малюнки орнаментів. Після закінчення гімназії у рідному місті талановитий хлопець у 1920-х рр. навчається у приватній малярській школі під керівництвом художника Крутохвилі. У цей час поряд із орнаментами майстер створює портрети та натюрморти.
(переживає важкі роки румунської окупації, коли потяг до національного ой як не заохочувався... переживає роки війни, проводить декілька місяців у концтаборі за свою антивоєнну діяльність.... і не втрачає бажання творити, любові до рідного краю і його культури.... )
У післявоєнний час Георгій Гарас продовжує улюблену справу. За зразками його візерунків створюються різноманітні вишиті вироби та килими не тільки на Україні, а й за її межами. Твори автора (часто - навіть без згадки, що автор - саме він!) друкуються у багатьох радянських журналах — «Україна», «Радянська жінка», «Народна творчість та етнографія», «Мистецтво», «Огонек» та ін. У 1966 р. відбулася перша персональна виставка митця. За майже 40 років творчості Георгій Олексійович створив близько трьох тисяч нових зразків буковинського орнаменту на основі народних взірців.
Основою творів Г. Гараса є різноманітні геометричні елементи та яскрава, характерна для гірських районів нашого краю, колірна гама, у якій тісно переплелися чорний, червоний, жовтий, золотисто-оранжевий та зелений кольори. Особливої ажурності та легкості малюнкам надають просвіти білого тла.
Майстер створив також цілу галерею вишитих портретів визначних літературних діячів України, серед яких: Тарас Шевченко, Іван Франко, Ольга Кобилянська, Юрій Федькович та ін..
31 січня 1972 року відомий буковинський художник-орнаменталіст помер. А у 1995 році йому посмертно було вручено обласну літературно-мистецьку премію імені С. Воробкевича."
за життя автор так і не отримав заслуженого визнання. велику кількість взірців зібрати з метою "видати у столиці", і за свідченнями локальних дослідників - вони безслідно випарувалися... а може. осіли у приватних колекціях...
з тих пір світ побачили лише 2 видання творів майстра: перше - відома багатьом з вас брошура 1974 р.
і друге - видання 2008 року, зібране і підготоване родиною Сивуляків за підтримки родини пана Гараса - Світ української вишивки. Феномен Георгія Гараса
Повідомлення відредагував Окс0832 - Середа, 2013-11-06, 0:51 AM |
|
| |
Окс0832 | Дата: Середа, 2013-11-06, 0:54 AM | Повідомлення # 3 |
побратим
| Хочеться відмітити, що у Вашківцях є маленький діючий музей Георгія Гараса. ним є хатка, де він і його вірна Євдокія провели все своє життя. декілька малих кімнат, у яких зібрано оригінальну графіку та вишиті Євдокією та друзями родини речі.
фотозвіт зі своєї подорожі викладала форумчанка Наталка Пташинська, проситиму її зробити допис і в цю тему. як все буде добре - то нашим маленьким клубом навідаємо Вашківці. вшануємо пам'ять майстра, поділимося враженнями....
|
|
| |
Afinna | Дата: Середа, 2013-11-06, 1:24 AM | Повідомлення # 4 |
побратим
| Так! Гарне видання!!!
Повідомлення відредагував Afinna - Середа, 2013-11-06, 1:27 AM |
|
| |
Олена- | Дата: Понеділок, 2013-12-16, 2:19 AM | Повідомлення # 5 |
друг
| Доброго дня!! у якості знайомства хочу написати декілька слів про свій досвід: основна кількість моїх робіт виконана саме на основі візерунків Георгія Гараса. у свій час мені довелося працювати з матеріалами, присвяченими історії його життя і творчості. Траплялися моменти веселі, а іноді й сумні... підготуюся- і напишу трішки більше. а поки хочу похвалитися своїми роботами серія подушок "4 пори року" http://i019.radikal.ru/1312/e7/38ecf9d85c5a.jpg http://s001.radikal.ru/i196/1312/61/db666597f476.jpg
сподіваюся, з часом мені можна буде викладати прев'ю.
|
|
| |
Олена- | Дата: Четвер, 2013-12-19, 2:18 AM | Повідомлення # 6 |
друг
| Додам, що у передсвяткові дні клуб "Вечорниці" одягає новорічну ялинку вишитими прикрасами як звіт по проекту "Вишита іграшка на ялинку" і родзинка року, що минає, іграшки вишиті за мотивами візерунків Гараса ( деталі від форумчанки nosiknаta після завершення новорічних конкурсів).
|
|
| |
nisa | Дата: Неділя, 2014-05-04, 1:53 AM | Повідомлення # 7 |
друг
| Цитата Окс0832 ( ) за життя автор так і не отримав заслуженого визнання. велику кількість взірців зібрати з метою "видати у столиці", і за свідченнями локальних дослідників - вони безслідно випарувалися... а може. осіли у приватних колекціях...
з тих пір світ побачили лише 2 видання творів майстра: перше - відома багатьом з вас брошура 1974 р. А можна десь скачати ці альбоми?
|
|
| |
jenn | Дата: Середа, 2015-08-19, 4:38 PM | Повідомлення # 8 |
відвідувач
| Закладинка, узор з альбому 1974 року:
Повідомлення відредагував jenn - Середа, 2015-08-19, 4:41 PM |
|
| |
Bullet | Дата: Неділя, 2015-08-23, 5:14 PM | Повідомлення # 9 |
маніяк графічних ліній
| Цитата jenn ( ) Закладинка, узор з альбому 1974 року: красиво! Це ваша робота?
Чарівниця - Берегиня форуму - 2012 моя майстерня на форумі Приватна скринька на форумі заповнена. Пишіть тільки на elisa@ukr.net
|
|
| |
Аннуся | Дата: Середа, 2015-09-30, 9:48 PM | Повідомлення # 10 |
перехожий
| Хотілося б і собі щось подібне...
|
|
| |
jenn | Дата: Вівторок, 2016-01-12, 5:05 AM | Повідомлення # 11 |
відвідувач
| Bullet , дякую! Так, моя. До великих речей я ще не доросла. Вибачте, давно не заходила на форум.
|
|
| |
Bullet | Дата: Середа, 2016-01-13, 4:49 PM | Повідомлення # 12 |
маніяк графічних ліній
| Цитата jenn ( ) Bullet , дякую! Так, моя. До великих речей я ще не доросла. Вибачте, давно не заходила на форум. Нічого, тим приємніше вас бачити тут!
|
|
| |