Авторська та етнічна вишивка Tana
|
|
Tana | Дата: Середа, 2010-02-17, 9:30 AM | Повідомлення # 1 |
Мудра людина
Група: Перевірений користувач
Статус: Offline
| Ласкаво прошу в мій щоденник на форумі! Мої уподобання схиляються до етнографії, традиційного вбрання, технік вишиття, історії вишивки. Спробувала привнести елементи народної вишивки в речі повсякденного вжитку. З величезним задоволенням все ще створюю закладинки в улюблену книжку, одяг та аксесуари з народними швами і орнаментами. Люблю споглядати і працювати з музейним колекціями.
Зараз запрошую Вас пошити вишиванку собі в довгобуді Виплекана сорочка, пошити вишиванку близькій людині в Сорочковий легкоший та долучитися до відтворення старовинних орнаментів в проекті Вишивка етнографічна:«Украинский народный орнамент:вышивки, ткани, писанки» О.П. Косачева, Киев,1876
Більшість поточних робіт викладала в мережі в ЖЖ http://tana-sribna.livejournal.com/ , який переїхав на http://napolotni.blogspot.com/ Найбільш активно моє творче життя протікає в мережі фейсбук www.facebook.com/tana.sribna
Знаю, що мій досвід і напрацювання зокрема на цьому форумі стали в нагоді багатьом людям. Сподіваюсь, завдяки цій темі, коло однодумців розшириться. Приємних вражень!
Координую Довгобуд "Виплекана сорочка" Моя майстерня Чому закладинка – найкращий подарунок?! "Чарівниця-берегиня форума-2010" Чарівниця - Хранитель традицій і увіковічнювач їх в сучасності і майбутньому - 2012
|
|
| |
Tana | Дата: П`ятниця, 2013-07-26, 10:36 AM | Повідомлення # 1421 |
Мудра людина
|
Крайки, запаски та ін.фото відзняти не вдалося((
Важливо!
Пані Никорак пропонує використовувати поняття "костюм" до виробів промислового виробництва, купованих.А під "народним вбранням" розуміє ансамбль народного одягу; сучасне відтворення, але народне використання декору (на місцях, де декор розміщений в традиційному одязі).
З цього приводу і питання мала щастя поспілкуватись з пані Косміною, яка категорично не погоджується з точкою зору пані Никорак. Адже під вбранням розуміється окремо сорочка і спідниця, наприклад, а народний костюм -- це комплекс, багато складових (сорочка, керсетка, чоботи, головний убір, прикраси тощо). А поняття стрій, однострій історично відноситься взагалі до військової форми.
Головне, пані Оксана обіцяла передати скани статті і посилання на фахову літературу з цього питання. Впевнена, в багатьох із нас є питання, що саме ми розуміємо від поняттями "народний костюм", "народне вбрання", "стрій", "народний одяг". Будемо розбиратись,згода?!
І першою серед рекомендованої літератури є Стамеров К. К. Нариси з історії костюмів. - Київ: Мистецтво, 1978. - 243 с.
Скачати для ознайомлення можна тут або тут в форматі .djvu
Гарного дня, добрі люди!
Координую Довгобуд "Виплекана сорочка" Моя майстерня Чому закладинка – найкращий подарунок?! "Чарівниця-берегиня форума-2010" Чарівниця - Хранитель традицій і увіковічнювач їх в сучасності і майбутньому - 2012
|
|
| |
ТМК | Дата: П`ятниця, 2013-07-26, 10:48 AM | Повідомлення # 1422 |
Мудра людина
| Цитата (Tana) бо там хрестикових схем тьма тьмуща. Танечко, вже маю досвід у наборі лиштви, тому можливості збільшуються.
"Чарівниця форума-2010: майстриня перенаборів"
|
|
| |
lovly_ulka | Дата: П`ятниця, 2013-07-26, 1:18 PM | Повідомлення # 1423 |
відвідувач
| З задоволенням поможу з перенабором схем в РМ.
Альбоми Олени Пчілки є в бібліотеці Музею Народного Декоративного Мистецтва. На винос їх не дають, але можна відфотографувати.
|
|
| |
Tana | Дата: П`ятниця, 2013-07-26, 8:24 PM | Повідомлення # 1424 |
Мудра людина
| lovly_ulka, прекрасно, дякую! З вашої легкої руки додамо путівник-порадник, де можна побачити альбом.
Поїхали. Ми працюватимемо з першим виданням, найповнішим, всі наступні -- це скорочені варіанти першого. Але якщо зберемо інформацію про кожне з тих видань-перевидань, буде добре!
(зараз викладатиму повнорозмірні фото, потім стиснемо в дежавю,все ж читати-відновлювати з окремих аркушів зручніше)
|
|
| |
|
|
|
Tana | Дата: П`ятниця, 2013-07-26, 9:15 PM | Повідомлення # 1428 |
Мудра людина
| Це власне альбом. Прочитати всім! Можливо, перенаберемо, бо передмова і описи невимовноцінні. Далі власне таблиці.
|
|
| |
|
lovly_ulka | Дата: П`ятниця, 2013-07-26, 9:59 PM | Повідомлення # 1430 |
відвідувач
| Зробила djvu-файл для тексту альбому http://dfiles.ru/files/5hc5b4zvc
Повідомлення відредагував lovly_ulka - П`ятниця, 2013-07-26, 10:03 PM |
|
| |
Tana | Дата: П`ятниця, 2013-07-26, 10:46 PM | Повідомлення # 1431 |
Мудра людина
|
Повідомлення відредагував Tana - П`ятниця, 2013-07-26, 10:51 PM |
|
| |
Tana | Дата: П`ятниця, 2013-07-26, 10:56 PM | Повідомлення # 1432 |
Мудра людина
| Увага! 11-го листа нема
|
|
| |
|
|
Tana | Дата: П`ятниця, 2013-07-26, 11:14 PM | Повідомлення # 1435 |
Мудра людина
| Все.
|
|
| |
lady-v | Дата: П`ятниця, 2013-07-26, 11:46 PM | Повідомлення # 1436 |
Мудра людина
| Tana, я певне відстала до неможливості, але не можу зрозуміти: навіщо перенабирати в РМ ці схеми, вони ж і так читаємі, і з них дуже легко відшивати. Поясніть хто не будь
Моя майстерня
Жінки діляться на п'ять вікових груп: 1) дівчинка 2) дівчина 3) молода жінка 4) молода жінка 5) молода жінка
"Чарівниця форума-2010: допомога новачкам" Чарівниця - Майстриня вишивання і добра душа форуму - 2012
|
|
| |
Dmutrik09 | Дата: Субота, 2013-07-27, 0:34 AM | Повідомлення # 1437 |
Мудра людина
| Це напевно, Віко, ми - вишивальниці, бачимо, навіть по фото можемо порахуали стібки, а є такі люди, котрим треба схемка і не інакше. Бо не відшиють. Таню в черговий раз дякуємо тобі за ці скани. Готуємося , вже хто до малювання писанок, а хто до вишивання!
Моя майстерня ®
...Все життя у шитті і шиття, як життя! "Чарівниця-берегиня форума-2010" Чарівниця - Майстриня вишивання - 2012
|
|
| |
Zeta | Дата: Субота, 2013-07-27, 0:45 AM | Повідомлення # 1438 |
Мудра людина
| ну так - в музеї таки продають скорочений варіант
Чарівниця - Втілення традицій у сучасності - 2012
|
|
| |
Tana | Дата: Субота, 2013-07-27, 10:08 AM | Повідомлення # 1439 |
Мудра людина
| lady-v, інколи, щоб зрозуміти схему, її треба власноруч відмалювати. Звісно, професіонали бачуть здалека.Але, щоб було зрозуміло кожному,з мого досвіду проведення майстер-класів, раджу креслити, малювати тощо, головне, щоб в голові вклалось.
Dmutrik09, стосовно писанок. Колись я перенабрала опис до них, а Таня Штинька вичистила картинки, треба просити в неї ти файли (ми надсилали за перемогу у великодньому конкурсі писанок)
«Украинский народный орнамент: вышивки, ткани, писанки» О.П. Косачева,Киев,1876.
Витяг зі збереженням орфографії та пунктуації:
«Последний лист сборника заключает в себя рисунки писанок. Этот отдел нашей орнаментики чрезвычайно разнообразен, и мне легко удалось собрать довольно значительную коллекцию его образцов, из рисунков которых можно было бы составить отдельный сборничек. Не желая в настоящее время предпринимать такое издание, я однакоже почла необходимым хотя наиболее типичные образцы моей коллекции. Образцы эти имеют то значение, что собраны в той же местности, где вышивки и ковры этого сборника, и представляют главнейшие типы писаночных рисунков вообще.№ 1, 2, 3, 4 и 5 – представляют более старые формы, линейные. Из нихнаиболее строгой простотой рисунка отличаются первые две, чаще встречающиеся в в северной части новоград-волынского уезда. При простоте форм рисунка этих двух писанок и раскраска их самая не сложная. В №3 при то й же основе что и в №2, являются цветы-розетки, строй которых вполне зависит от основных линий всего рисунка. В меньшей степени, но все такисущественно сильно завитит от основных линий, пересекающих яйцо, и розетки №№ 4 и 5-го, причем розетка №5сделана с закрученными концами, что не мешает ей быть вполне родственной розетке №4 и носить общее с ней название – «рожа». №6 – довольно исключительная писанка, исполненная, быть может, самым первообразным способом: выцарапать ножом весь рисунок по окрашенному яйцу. №№7, 8, 9 – основа рисунка состоит их меньшего количества, пересекающих яйцо линий, но все таки рисунок подчинен большей правильности, повторяясь в каждой осьмой части яйца. №10 и 13 – писанки, наиболее распространенные в средней полосе и представляющие собой гораздо более свободные варианты №3-го. №11 и 12 – тоже с линейной основой рисунка другого типа, чем предыдущие. Основой их слажут четыре пересекающиеся линии, в добавок к которым идет,изгибаясь в каждой осьмушке яйца, ломанная линия, образующая к краям треугольники, а внутритуже розетку. Формы рисунков остальныхписанок, принадлежащих южной полосе, выходят из рамок линейности особенно от 17-го№. В них заметно желаниевоспроизвесть растительные формы, хотя орнаментным способом, но довольно изящно. Наконец №14 и 20, две крестовыя писанки, из которых первая, может быть, представляет символическое религиозное изображение. Впрочем это только можно предполагать, а вообще символика насталько не в духе наших писанок, что из множества виденных мною экземпляров, мне не встречалось ни одной писанки (народного производства) с теми символическими изображениями, которые обыкновенно помещаются на пасхальных яйцах, более искусственных; появляющихся в наших магазинах перед праздником Воскресения.
В заключение мне остается пожелать, чтобы представленные в моем сборнике образцы украинской народной орнаментики обратили на себя то внимание просвещенной публики, какое они заслуживают; чтобы мой сборник послужил материалом научно-этнографическим, а также способствовал различного рода практическим применением народного творчества.
Если представляемые мною рисунки, не смотря на то, что взяты из произведений сельского населения, − не обладающего достаточными техническими и материальными средствами, не знакомого с искусством, как наукой, − представляют замечательные красивые и изящные образцы , − то какого развития могла достигнуть наша орнаментика, если бы за ея разработку взялась наша интеллигенция? – Я убеждена, что при благоприятных условиях наша орнаментика, вполне развившись, оказала бы существенное влияние и на родственные с нею искусства, напр. архитектуру, ваяние, произведения которых хотя гораздо грандиознее, но тем не менее могут черпать из орнаментики новыя силы, новыя свежия идеи.
О.Косачева»
Zeta, твоя знахідка і подарунок -- то відновлення сьомого видання 1927року. А перший альбом містить опис. Віднайдеш опис до цих схем за альбомом -- цікавіше буде. Дуже хочу, щоб ти і всі наші небайдужі люди прочитали коротенько про етнографічну роботу О.Пчілки ось з цієї збірки
Повідомлення відредагував Tana - Субота, 2013-07-27, 11:59 AM |
|
| |
Tana | Дата: Субота, 2013-07-27, 10:20 AM | Повідомлення # 1440 |
Мудра людина
|
Відчути думки і настрої Олени Пчілки можна, читаючи чи слухаючи її твори. Рекомендую! Ситуація з роками не надто змінилась))
Повідомлення відредагував Tana - Субота, 2013-07-27, 10:22 AM |
|
| |