МК сорочечки для немовляти в українській традиції
|
|
nosiknata | Дата: Вівторок, 2011-12-13, 1:38 PM | Повідомлення # 1 |
Мудра людина
Група: Перевірений користувач
Статус: Offline
| Увага!! Всі паперові викройки подаються без припусків на шви!!! Ось цю сорочечку було взято за основу під час побудови викройки - син носив її приблизно з 4 місяців до року. Для роботи нам потрібні ножиці і три аркуші паперу формату А4. Отже розпочнем: Аркуш 1 - це перед і спинка викройки
Аркуш 2 - це рукав. Кладемо його як альбомну сторінку і згинаємо навпіл - лінія згину 1 Далі половинку яка ближче до вас згинаємо ще раз навпіл ( прикладаючи до лінії згину 1) - утворилась лінія згину 2, далі ща раз - лінія згину 3 Все, що нижче лінії згину 3 і позначено штриховкою - відрізаєм Далі згинаємо заготовку навпіл не звертаючи уваги на всі попередні згини Прикладаємо до кофтинки - по ширині рукав добрий, але задовгий. Можна просто взяти ножиці і відрізати зайві сантиметри, але я пропоную не порушувати пропорцій і зробити так - повернути аркуш (книжна сторінка) і зігнути його навпіл - лінія згину 1 Далі площину , яка ближче до вас зігнути вдвоє (прикладаючи до лінії 1) - утворилась лінія згину 2. потім ще раз ( прикладаючи край до лінії згину 2) - утворилась лінія згину 3 Все, що нижче лінії згину 3 і позначено штриховкою - відрізаєм Край аркушу прикладаєм до лінії згину 2 і згинаємо - утворилась лінія згину 4 Згинаємо нашу заготовку по довжині і приміряєм - викройка рукавчика З МАНЖЕТОМ розрахована на призбирування, можливо на резиночку або пухлики, чи на китиці. У моєму випадку манжет загнуто всередину і рукав кроївся без нього.
Аркуш 3 - це боковина. Кладемо лист як книжну сторінку і згинаємо навпіл - лінія згину 1 Далі площину листа що ближче до вас згинаємо навпіл прикладаючи до лінії згину 1 - утворилась лінія згину 2 Згинаємо ще раз прикладаючи до лінії згину 2 - утворилась лінія згину 3. Все, що нижче цієї лінії і заштриховано - відрізаєм. Прикладаєм край аркуша до лінії згину 2 - згинаєм Утворилась лінія згину 4 - все що заштриховано - відрізаєм Прикладаючи край аркушу до лінії згину 1 формуєм лінію згину 5 Все, що вище лінії згину 1 - відрізаєм Ось так розташовуються паперові викройки на нашій кофтинці
Готуємо тканину - у моєму випадку натуральний льон випрано, загартовано (холодна вода-гаряча-холодна-гаряча) попрасовано. Тканину згинаємо прикладаємо аркуш паперу ( там де ширина у нас горловина, а оскільки плечові шви я не робила то тканина зігнута вдвоє), можна кроїти окремо перед і спинку - тоді потрібно зробити відступ на підгин плеча. Відступ 1, 5 см максимум, можна робити і 1 см. Ріжемо полотно рівно по дольовій нитці! Після цього не розгортаючи викройку з тканини прикладаєм диск і відмічаєм горловину.Це чисто мій підхід, бо боялась зіпсувати полотно - збоку на папері показано як заглибоко можна вирізати прикладаючи диск на рівні тих пластикових поділок ( перша поділка від дірочки - найглибший виріз і т.д.). На полотні видно, як я посувала диск і відмічала потрібну глибину вирізу.На спинці виріз робимо на 1, 5 см меншим. Таким чином викроюємо всі деталі у вигляді прямокутників. заготовки рукавів і боковини я кроїла на рівному полотні відрізаючи припуски на шви однакові з усіх сторін ( тобто паперові заготовки я розгортала). Далі тканину підгинаємо двічі і петлевим швом обробляємо всі краї. Час від часу звіряємось з паперовою викройкою підганяючи розміри край до краю Всі деталі я зшивала ось таким швом Після того як я зшила всі деталі ще раз приклала до кофтинки - співпало ідеально! Горловина обшита качалочками так, щоб лінія маркеру йшла по центру качалочки і стіжками я її закривала. Розріз я також обшила качалочками в 6 ниток на довжину 9 см. Розрізала ножичками лише на 6 см, але цього вистачило щоб легко зняти і одягти сорочечку на немовля. З обох боків від розрізу зробила 2 квадратики виколюванням і в них проселила китиці. Користуючись книгою "Текстова вишивка. Бродівське письмо" зробила ескіз узору в чкий вписала букви імені та прізвища дитинки. Сорочечка готова! Надіюсь мої пояснення були зрозумілі - спробуйте, у вас все вийде так само гарно!!!
Декому може здатися марною справою оті всі згинання і відрізання, простіше взяти лінійку і поміряти, але хочу зауважити, я не вмію кроїти!Але за таким же принципом можна будувати викройки використовуючи будь-які прямокутники ( газети, картон різного формату і т.д.).Я давно складую орігамі, і пропорції всіх цих складочок ідеальні - збільшити виріб на одне згинання чи зменшити його відрізавши лишні дві складки - справа 5 хвилин!Скажу про себе - вже попробувала "Дзеркало тижня" та "Урядовий кур"єр" - автентична сорочка для мого чоловіка не за горами:)))))
Координую конкурс "Світ вишивки Георгія Гараса"
|
|
| |
Jasjka | Дата: Вівторок, 2011-12-13, 5:21 PM | Повідомлення # 2 |
Мудра людина
| nosiknata, дякую,навіть досить гарно все пояснила! Від мене +1 за мастер клас
Творча майстерня
|
|
| |
sjana_if | Дата: Вівторок, 2011-12-13, 7:09 PM | Повідомлення # 3 |
мешканець сайту
| nosiknata, дякую! Вже позагинала і повідрізала всі листочки. Цей спосіб - просто чудо для цілковитого чайника в шитті і кроїнні (для мене). Тепер я знаю, в кого з геометрії були найкращі оцінки
|
|
| |
nosiknata | Дата: Вівторок, 2011-12-13, 7:57 PM | Повідомлення # 4 |
Мудра людина
| Jasjka, Мар"яно, спасибі за репутацію! sjana_if, щиро дякую!!! Я таки дійсно любила геометрію в школі:)))тішуся, що комусь то пригодилось!
Координую конкурс "Світ вишивки Георгія Гараса"
|
|
| |
fiery | Дата: Вівторок, 2011-12-13, 8:08 PM | Повідомлення # 5 |
побратим
| nosiknata, величезне списибі.. Давно хотіла вишити і пошити дитячу сорочечку, але побоювалась кроїти))) Тепер все дуже зрозуміло)))) Тепер наступна в черзі саме вона)))
Живу в ритмі щастя!!!
|
|
| |
Zeta | Дата: Вівторок, 2011-12-13, 8:18 PM | Повідомлення # 6 |
Мудра людина
| чудовий МК - все зрозуміло!12 балів!!
Чарівниця - Втілення традицій у сучасності - 2012
|
|
| |
Tana | Дата: Вівторок, 2011-12-13, 9:08 PM | Повідомлення # 7 |
Мудра людина
| Вітаю з практичним і потрібним МК! Рада, що стала трішки натхненницею)))Quote (nosiknata) Всі деталі я зшивала ось таким швом
Координую Довгобуд "Виплекана сорочка" Моя майстерня Чому закладинка – найкращий подарунок?! "Чарівниця-берегиня форума-2010" Чарівниця - Хранитель традицій і увіковічнювач їх в сучасності і майбутньому - 2012
|
|
| |
Жанна | Дата: Вівторок, 2011-12-13, 9:29 PM | Повідомлення # 8 |
мешканець сайту
| nosiknata, прекрасний мк!! такий цікавий, оригінальний спосіб кроєння, але дуже все зрозуміло! клас! дякую)))
мій рукодільний ЖЖ
|
|
| |