СВАСТИКА У ВИШИВАНЦІ
|
|
Bullet | Дата: П`ятниця, 2009-01-23, 3:01 PM | Повідомлення # 21 |
маніяк графічних ліній
Група: Администраторы
Статус: Offline
| Не втрималась, копіюю дане користувачем Штинка в сусідній темі посилання на рисунок:
Чарівниця - Берегиня форуму - 2012 моя майстерня на форумі Приватна скринька на форумі заповнена. Пишіть тільки на elisa@ukr.net
|
|
| |
Ксенія | Дата: Четвер, 2009-02-19, 6:06 PM | Повідомлення # 22 |
побратим
Група: Перевірений користувач
| В.А.Тропінін. Дівчина з Поділля. 1804-1807. Подивіться уважно на рукав. Не дуже розбірливо, але дуже нагадує саме свастику
Полтава, Огнівка
Повідомлення відредагував Ксенія - Четвер, 2009-02-19, 6:08 PM |
|
| |
Tana | Дата: Вівторок, 2009-02-24, 9:27 AM | Повідомлення # 23 |
Мудра людина
| Quote (Ксенія) В.А.Тропінін. Дівчина з Поділля. 1804-1807. Портрет також подано в альбомі Кари-Васильєвої "Українська вишивка". Це низь, якою вишивають на Поділлі. Солярні знаки тут усюди Дивитись також сорочки з альбому "Вишивка Східного Поділля" Причепіїв. Око радіє
Координую Довгобуд "Виплекана сорочка" Моя майстерня Чому закладинка – найкращий подарунок?! "Чарівниця-берегиня форума-2010" Чарівниця - Хранитель традицій і увіковічнювач їх в сучасності і майбутньому - 2012
|
|
| |
Tana | Дата: П`ятниця, 2009-04-17, 5:46 PM | Повідомлення # 24 |
Мудра людина
| І свастика, і Берегиня, і всі універсальні слов'янські символи білоруському сайті
Координую Довгобуд "Виплекана сорочка" Моя майстерня Чому закладинка – найкращий подарунок?! "Чарівниця-берегиня форума-2010" Чарівниця - Хранитель традицій і увіковічнювач їх в сучасності і майбутньому - 2012
|
|
| |
Nitka | Дата: Субота, 2009-05-02, 3:06 PM | Повідомлення # 25 |
побратим
| Сподіваюсь, це стане у пригоді "Вишивка східного Поділля". Євген та Тетяна Причепій "Окрасою колекції є збірка сорочок з Шарапанівки - малої Батьківщини Є. М. Причепія; ця збірка налічує до 40 екземплярів. Вона може слугувати зразком багатства орнаментів окремо взятого подільського села початку і середини XX ст. Сорочки «без уставки» цього села здебільшого являють собою зразок найархаїчніших - і за орнаментами, і за технікою виконання. Класична червона і чорна низь, червоне змережування швів чи їх обшиття одним з найстаріших орнаментальних мотивів - поєднанням «S» та «X», орнаменти, що містять різного роду сварги, ведуть нас у давні й таємничі часи, коли людина говорила з навколишнім світом мовою замовлянь і знаків. Тепер це орнаменти, значення символів яких забуті й затерті з плином часу. На сорочках з Шарапанівки, що вишиті не низинною технікою, трапляються спіралі, що ніби зійшли зі стародавньої кераміки, безконечники, солярні знаки тощо." джерелоДодано (2009-05-02, 3:06 Pm) --------------------------------------------- Вчора побувала у Трипіллі. Там якраз обговорювалась тема свастики. Працівник музею розповідав, що хрест - символ сонця, а свастика - обертання сонця Додано (2009-05-02, 3:06 Pm) --------------------------------------------- Таким чином трипільці зичили усього найкращого
Повідомлення відредагував Nitka - Середа, 2009-04-29, 1:21 PM |
|
| |
Ania | Дата: Субота, 2009-05-02, 9:00 PM | Повідомлення # 26 |
відвідувач
| Privet, devochki! Menia zovut Ania. Ja vsio tut u vas chitaju i vot, nakonec, reshila zaregistrirovat'sia i svoi 5 kopeek vstavit'. Izvinite za to, chto pishu takim uzhasnym translitom, no eto potomu chto ja v Kanade... Po teme o svastike skazhu, chto kak ja poniala etot simvol byl kogda-to, a mozhet i est' vsio eshe, no ne ispol'zuetsia, ochen' sil'nym, i prisutstvoval on nu pochti v kazhdoj velikoj kul'ture, dazhe u amerikanskih indejcev, ne govoria uzh o vsiakih tam indusah, egiptianah itd. A u slavian voobshe bylo 144 raznovidnosti svastiki. A vot teper' smertel'nyj nomer - vykladyvaju kartinku pervyj raz... Nashla ee na kakom-to sajte i k sozhaleniju zabyla imia etogo sajta... Eto, kazhetsia, LADA s cvetom paporotnika. ---------------------------------------------
Повідомлення відредагував Ania - Субота, 2009-05-02, 9:05 PM |
|
| |
монах | Дата: Понеділок, 2009-05-25, 7:25 PM | Повідомлення # 27 |
відвідувач
| Приємно, що тема тримається, правда, активність в ній низька. Щодо розмов, котрі тут точилися. 1. Семантика солярних символів в наш час практично втрачена. 2. Існує дуже багато таких символів. 3. Кожен мало-мальськи обізнаний з цим питанням типу науковець трактує їх по-своєму. Що призводить до плутанини і поганих наслідків - при використанні у вишивках символи мають силу і немалу. Неправильне виикористання призводить до проблем зі здоров"ям зокрема і в житті в цілому. Тому Буллет права - усе потрібно фільтрувати. 4. Фільтрувати дуже складно, оскільки навіть серйозні науковці роблять помилки при дослідженнях. 5. Єдиний вихід, котрий мені рекомендували - це відчувати. Але це може далеко не кожен. 6. І іще - навіть вишивки зі сваргами початку 20 ст. не факт, що вони правильні, бо уже тоді тих,. хто вмів читати вишивки не було. Тому можливо в ці вишивки були внесені зміни, що у свою чергу могло змінити ссуть, зміст і енергетику орнаментів. 7. При дослідженні семантики вишивки кілька років тому мені попала інформація про те, що жінки, котрі читали орнаменти востаннє фікссуються на російській півночі в середині 19 ст. Далі про таких ніхто не чув. Розповідали етнографи, що перед весіллям такі жінки садовили молодь, брали те, що навишивала наречена і пояснювали присутнім значення вишитого. Можна було б ще дещо добавити, але трохи підзабув, та й бігти пора. До зустрічі.
Спочатку було слово
|
|
| |
монах | Дата: Четвер, 2009-05-28, 11:38 AM | Повідомлення # 28 |
відвідувач
| А ще хочете про свастику у вишивках? http://slavs.org.ua/solarniki - подивіться це фотографії з однієї цікавої статті, яка називається "Солярные мотивы в вышивке и ткачестве Русского Севера". Читайте, якщо знайдете, дуже повчальна стаття. Є ще багато чого, наприклад, ось така стаття: http://ojasvi.kiev.ua/text/different/svastika/svastika.htm , але тут сміття багато, потрібно дуже сильно фільтрувати.
Спочатку було слово
|
|
| |
Bullet | Дата: Четвер, 2009-05-28, 1:20 PM | Повідомлення # 29 |
маніяк графічних ліній
Група: Администраторы
| монах, дякую, http://slavs.org.ua/solarniki - додала в закладинки
Чарівниця - Берегиня форуму - 2012 моя майстерня на форумі Приватна скринька на форумі заповнена. Пишіть тільки на elisa@ukr.net
|
|
| |
монах | Дата: Четвер, 2009-05-28, 8:36 PM | Повідомлення # 30 |
відвідувач
| Солярні символи також були і в Україні, а місцями до цих пір збереглися в Білорусі. Але у нас, як зрештою і по всьому СРСР ці символи винищалися за радянських часів. Цілі села записуваалися до ворогів народу. Просто за те, що на одязі були вишиті солярні символи "свастики".
Спочатку було слово
|
|
| |
abilan | Дата: Вівторок, 2009-06-16, 10:30 PM | Повідомлення # 31 |
побратим
| Не можу промовчати... Справді, свастика має таке давнє коріння, що ми про неї знаємо, нажаль, лише варіанти. І хто як сприймає це - лише особиста думка кожного, яка має право на існування. Особисто меня найблище така. 1. Свастика - небесный бег. СВА- небеса, ТИК - бег, движение (отсюда, "тикать"). 2. Коріння - славяно-арійські. Вибачайте, комусь неприємно, можливо, але підкреслюю, не українські, чи російські, чи ще якісь, а саме славяно-арійські. Трипілля, вчені кажуть, жило понад 6 тис. років до н.е. А там свастика вже була. Тобто, їй не менш 8 тис.років. Подивіться це http://knyaginyaa.gallery.ru/watch?ph=y0s-btGof 3. Те, що свастика заборонена в багатьох країнах - не диво. Происходит обрезание славянской памяти. Стирание... І те, що ми шукаємо своє коріння - це як за соломину триматися. Бо це "обрезания" вже стало індустрією. Подивіться ще це http://knyaginyaa.gallery.ru/watch?ph=y0s-btGsa#feature=topscroll А ще рекомендую все, що є тут http://knyaginyaa.gallery.ru/watch?a=y0s-cHoF
Интересует ВСЕ о национальной традиционной вышивке и других техниках вышивки.
|
|
| |
Стравада | Дата: Середа, 2009-08-05, 11:34 AM | Повідомлення # 32 |
перехожий
| Приветствую всех. Вопрос возник. Почему в украинских вышивках очень редко используется свастика? Практически только в подолийский вышивках я видел этот элемент. Больше нигде. Кто может объяснить?
|
|
| |
Tana | Дата: Середа, 2009-08-05, 4:49 PM | Повідомлення # 33 |
Мудра людина
| Quote (Стравада) Вопрос возник. Почему в украинских вышивках очень редко используется свастика? Практически только в подолийский вышивках я видел этот элемент. Больше нигде. Ще у вирізуванні в полтавській гладі, наприклад, дуже багато таких елементів.
|
|
| |
Tana | Дата: Понеділок, 2009-08-10, 10:35 PM | Повідомлення # 34 |
Мудра людина
| Вирізування у вишивках, шитих біллю "Цветная перевить". Одещщина Ще один рушник
|
|
| |
Tana | Дата: Неділя, 2009-08-30, 4:20 PM | Повідомлення # 35 |
Мудра людина
| Ще фото сорочки з музею Гончара, м. Київ
|
|
| |
Tana | Дата: Неділя, 2009-08-30, 9:40 PM | Повідомлення # 36 |
Мудра людина
| Фото знайдено на дружньому ресурсі тут
|
|
| |
монах | Дата: Четвер, 2009-10-15, 7:48 PM | Повідомлення # 37 |
відвідувач
| За подібні вишиванки НКВС висилало в Сибір цілі села. Вони спалювалися і взагалі знищувалися. Доречі, багато свастик було в поліських і гуцульських вишиванках. Зараз складно знайти.
Спочатку було слово
|
|
| |
Tana | Дата: Четвер, 2009-10-15, 10:30 PM | Повідомлення # 38 |
Мудра людина
| "Гуцульщина в низинці" -- вся книга в орнаментах, побудованих на свастиці, дала перефотографувати, обіцяли викласти в мережі.
|
|
| |
Liza | Дата: Четвер, 2010-02-04, 7:21 PM | Повідомлення # 39 |
друг
| Я видела много свастик в альбоме Ксении Колотило. Одна из них http://s006.radikal.ru/i215/1002/23/cb81f02192a7.jpg
|
|
| |
Tana | Дата: Четвер, 2010-02-04, 8:57 PM | Повідомлення # 40 |
Мудра людина
| Жив-був такий солярний знак, символ. СВЕТОЧ - данный символ олицетворяет соединение двух Великих Огненных Потоков: Земного и Божественного (Внеземного). Это соединение порождает Вселенский Вихрь Преображения, который помогает Человеку раскрыть суть Многомерного Бытия через Свет Познания Древних Основ. Малюнок звідси Переклала в РМ, вишила як закладинку.
|
|
| |