Намітка
|
|
Tana | Дата: Субота, 2010-08-07, 3:01 PM | Повідомлення # 1 |
Мудра людина
Група: Перевірений користувач
Статус: Offline
| Тему створено на прохання користувачів сайту і форуму.
Координую Довгобуд "Виплекана сорочка" Моя майстерня Чому закладинка – найкращий подарунок?! "Чарівниця-берегиня форума-2010" Чарівниця - Хранитель традицій і увіковічнювач їх в сучасності і майбутньому - 2012
|
|
| |
|
Dmutrik09 | Дата: П`ятниця, 2013-07-12, 0:47 AM | Повідомлення # 22 |
Мудра людина
| Цитата (Tana) Мала щастя відчути себе лебідкою і князівною в цій намітці Справжня князівна. Треба зберегти ці фото з намітками. Дякую!
Моя майстерня ®
...Все життя у шитті і шиття, як життя! "Чарівниця-берегиня форума-2010" Чарівниця - Майстриня вишивання - 2012
|
|
| |
|
|
|
Tana | Дата: Вівторок, 2013-07-16, 10:55 PM | Повідомлення # 26 |
Мудра людина
|
Координую Довгобуд "Виплекана сорочка" Моя майстерня Чому закладинка – найкращий подарунок?! "Чарівниця-берегиня форума-2010" Чарівниця - Хранитель традицій і увіковічнювач їх в сучасності і майбутньому - 2012
Повідомлення відредагував Tana - Вівторок, 2013-07-16, 10:55 PM |
|
| |
|
Tana | Дата: Вівторок, 2013-07-16, 11:07 PM | Повідомлення # 28 |
Мудра людина
| Ігор Перевертнюк, фестиваль "Волинське віче". 9. Дубровицький район. Намітка з "вухами". Сів вже і фотоапарат, і телефон, тому скажу на словах, що мотати як попередні намітки, лише закладати "вушки"
Де-які фестивальні фото з наміткою, яка має вийти з цього мотання
Низенько кланяюсь Ігорю за терпіння (за те, що лізла під руку фотографувати). Буду рада, якщі ці фото будуть корисні нашим жінкам.
Повідомлення відредагував Tana - Вівторок, 2013-07-16, 11:09 PM |
|
| |
Dmutrik09 | Дата: Середа, 2013-07-17, 1:10 AM | Повідомлення # 29 |
Мудра людина
| Tana, налізло запитання: Чому б ці намітки не осучаснити. Створити сучасні головні убори на основі наміток. А то в нас хустка, шапка і беретка.
Моя майстерня ®
...Все життя у шитті і шиття, як життя! "Чарівниця-берегиня форума-2010" Чарівниця - Майстриня вишивання - 2012
|
|
| |
Tana | Дата: Середа, 2013-07-17, 9:44 AM | Повідомлення # 30 |
Мудра людина
| Dmutrik09, і я про що: хіба будь-яка намітка не доповнить класичне пальто чи шкіряну куртку, мовчу про народне вбрання? А щоб працювати в цьому напрямку, нам потрібно лише полотно визначеного розміру і навички мотання. Хуску, виявляється, можна комбінувати і мотати об'ємно. А очіпки -- це ж шапки і береткиі, навіть за однаковою технологією плетені. Не такий страшний вовк...
Повідомлення відредагував Tana - Середа, 2013-07-17, 9:47 AM |
|
| |
Mod | Дата: Середа, 2013-07-17, 12:31 PM | Повідомлення # 31 |
побратим
| я б собі намотала, та нічого не налазить на голову :))))))
Повідомлення відредагував Mod - Середа, 2013-07-17, 12:31 PM |
|
| |
Tana | Дата: Середа, 2013-07-17, 1:04 PM | Повідомлення # 32 |
Мудра людина
| Mod, з такою довжиною і шириною не може не налізти.
|
|
| |
Mod | Дата: Середа, 2013-07-17, 5:03 PM | Повідомлення # 33 |
побратим
| Tana, ну голова буде як гарбуз, там уже наплетено дред
|
|
| |
Пасіонарія | Дата: Середа, 2013-07-17, 5:08 PM | Повідомлення # 34 |
Мудра людина
| Цитата (Tana) Dmutrik09, і я про що: хіба будь-яка намітка не доповнить класичне пальто чи шкіряну куртку, мовчу про народне вбрання? Вже декілька років підряд марю до шуби на Різдво вив"язати намітку, у нас кажуть перемітку. Придбала собі давню, але вона трохи знищена, вже, навіть надшила з одного боку нову на Подільський лад (моя шуба чорного кольору). Що мене зупинило - це невправність зав"язати собі. Ще стикнулася з проблемою, вивчаючи перемітки, пані з села Лука на Городенківщині не хоче показати, як мотати перемітку. Я одного разу підкаркулила її біля роздягальні після виступу, а вона - ховається.Я даю її коробку конфет, дякую за виступ, а з другого боку з тиском. Я: ви вмієте мотати перемітки: Вона: у нас у колективі одна жінка мотає (наслухана за роки про цю жінку, тільки ніколи не бачила) Я: це ви самі замоталися. Вона: так. А я: а тепер розмотуйтеся, і поволі! . Їй було не зручно, що зібралися свідки, поважні люди, і вона не мала куди дітися.... Все відбулося дуже швидко. Не можна ствердити, що я все запам"ятала, але дещо второпала. А найбільше - гріхом таїти знання. Особливо, коли їх спраглі. Тих пані зі славного гурту Перемітка, що самі в собі кайфують, що вони вміють, при кожній нагоді голосно соромлю, що не можна так таїтися! Треба знання передавати. от така чудасія....
ore et labore!
|
|
| |
Mod | Дата: Середа, 2013-07-17, 5:37 PM | Повідомлення # 35 |
побратим
| їй богу, дивні люди...і то справді гріх, таїти знання
|
|
| |
Tana | Дата: Середа, 2013-07-17, 5:51 PM | Повідомлення # 36 |
Мудра людина
| Цитата (Пасіонарія) не можна так таїтися! Треба знання передавати. О, в Києві таких знавців теж чимало, так що Ігорю ще раз велика подяка, що поділився. Мабуть, треба в артіль ставити головні убори чи ще в якись спільний процес,бо багато кому треба гарно оформлювати голову))
|
|
| |
|
Пасіонарія | Дата: Середа, 2013-07-17, 10:17 PM | Повідомлення # 38 |
Мудра людина
| Цитата (Tana) Мабуть, треба в артіль ставити головні убори чи ще в якись спільний процес,бо багато кому треба гарно оформлювати голову)) О, на часі!:) Хотіла зазначити, що навчимося до холодів, а тут Zeta, все поставила на свої місця Актуально і в холод, і в спеку! Цитата (Zeta) краї вишивалися машинною вишивкою.довжина 1.5м завширшки 90см,мотати я не вмію - але жіночка сама якось це намотує -такий собі сучасний варіант
і спостерігається такий собі сучасний варіант не тільки в Донецьку! Що й казати - відроджується в такий спосіб сердешна намітка!
ore et labore!
|
|
| |
Dmutrik09 | Дата: Середа, 2013-07-17, 11:47 PM | Повідомлення # 39 |
Мудра людина
| Zeta, ви красуні! Цитата (Пасіонарія) Що й казати - відроджується в такий спосіб сердешна намітка! Цитата (Пасіонарія) Актуально і в холод, і в спеку! Глупі дизайнери не хапаються за таку думку. Ех була б я дизайнеркою.......
Моя майстерня ®
|
|
| |
Яга | Дата: Четвер, 2013-07-18, 1:29 AM | Повідомлення # 40 |
побратим
| Ще до способів вив'язування. Один спосіб (можливо не най-най), що характерний для с. Озеряни Житомирської області, дуже детально описаний в книзі Український народний одяг, виданій СФУЖО. Цей спосіб зберігся завдяки малюнкам Юрія Павловича. Опис настільки детальний та ілюстрований, що кожна може навчитись.
Далі цитата з книги: Довгу смугу тонкого льняного полотна, завдовжки 3 м , завширшки 40 см, викінчену на кінцях вузьким тканим червоним узором, складали увосьмеро, зв’язували шнурком і зберігали в бодні.
Опис пов’язання ділимо на дві частини.
1. Для пов ’язування вживали кільце з пруття проміром 15 см, обшите полотном . Його накладали над чолом так, щоб обхопило маківку. Розчесаним і розділеним посередині волоссям жінка обгортала кільце, перехрещуючи пасма на маківці. Праве пасмо обгортало кільце зліва, ліве — справа. Кільце з волоссям тісно прилягало до голови.
2. Зложену в складки намітку перев’язували шнурком приблизно на віддалі одної третини з правого боку від кінця. Коротший кінець розгортали і клали на голову так, щоб перев’язка припала над правим вухом, а він накривав голову, чоло та потилицю і звисав з лівого боку. Довший нерозгорнутий кінець притримували над вухом лівою рукою . Правою завертали зложену нам ітку до потилиці, перегинали й обгортали нею кільце на маківці справа наліво. З правого боку зложений кінець намітки просували через петлю й закладали з лівого боку над вухом за намітку, що обгортала кільце. У старших жінок розгорнутий кінець намітки проходив під підборіддям і його затикали з правого боку.
мене можна знайти у фейсбук; також я викладаю фото на google+ Бажаю всім успіхів
Повідомлення відредагував Яга - Четвер, 2013-07-18, 1:39 AM |
|
| |