Верхоплут (рос. -- верхошов)
|
|
Tana | Дата: Середа, 2010-02-10, 7:21 AM | Повідомлення # 1 |
Мудра людина
Група: Перевірений користувач
Статус: Offline
| "Швидкий" декоративний шов, який дуже люблю; використовую у своїх вишитих закладинках. Фото з музею Гончара, як шов використовується в оздобленні сорочок. Фото важкі: 1,3 і 1,6 МБ. Поширений на Полтавщині, Покутті, Поліссі де використовується разом з настилом (гладдю). Схема з відомого альбома
Координую Довгобуд "Виплекана сорочка" Моя майстерня Чому закладинка – найкращий подарунок?! "Чарівниця-берегиня форума-2010" Чарівниця - Хранитель традицій і увіковічнювач їх в сучасності і майбутньому - 2012
|
|
| |
Сестра_Юлія | Дата: Четвер, 2010-02-11, 12:05 PM | Повідомлення # 2 |
Мудра людина
| Украинский «верхоплут» выполняется в один, два и более рядов, создавая ажурные фигуры из ромбов и треугольников, которые используются как самостоятельная вышивка или как дополнение к другим швам (рис. 30,а). Эстонские «торн» и «кюла», украинский «бегунец» созданы на основе перевива наклонных стежков и очень красочны. звідси http://hobby-live.ru/Content/handmade/kroika/1224840714.html
|
|
| |
Пасіонарія | Дата: Четвер, 2010-02-11, 2:09 PM | Повідомлення # 3 |
Мудра людина
| У такій манері, себто за таким принципом заповнювали рукав"янки Городенківських сорочок. (Покуття) Той шов називають "позагліний". Сорочки шили однотонною червоною (волічковою) або у відтінках бордового кольором. Краса! Нашию - виставлю.
ore et labore!
|
|
| |
Tana | Дата: Четвер, 2010-02-11, 5:03 PM | Повідомлення # 4 |
Мудра людина
| Пасіонарія, перепрошую, у Стахурської представлени Вами шов називається перловим (стр. 42-45), там шикарні ілюстрації саме з Городенківського району, разом з верхоплутом є шви. Позаглінним черв'ячком за Тетяною Дяків називається трішки інший шов. Але регіональні особливості такі тонкі, головне, щоб ми не забували про цю красу і відворювали її по мірі сил та бажання. Зловила на слові про городенківську вишивку Може, колись зробимо конкурс, де виставлятимемо вишивку рідного краю.
Координую Довгобуд "Виплекана сорочка" Моя майстерня Чому закладинка – найкращий подарунок?! "Чарівниця-берегиня форума-2010" Чарівниця - Хранитель традицій і увіковічнювач їх в сучасності і майбутньому - 2012
|
|
| |
Сестра_Юлія | Дата: П`ятниця, 2010-02-12, 12:18 PM | Повідомлення # 5 |
Мудра людина
| Пасіонарія, Tana, а хіба шов, той що на малюнку під буквою Ж, це не гобеленовий? Лице виглядає так, як гобеленовий
|
|
| |
Tana | Дата: П`ятниця, 2010-02-12, 5:43 PM | Повідомлення # 6 |
Мудра людина
| Так отож, що багато спільного з гообеленом. Але то традиція західна, а нас свої особливості, гообеленом не називаються шви))
|
|
| |
Tana | Дата: Неділя, 2010-07-25, 9:55 PM | Повідомлення # 7 |
Мудра людина
| Верхоплут у моїх закладинках (перша і третя, якщо рахувати зверху донизу), вишитих грубими крученими нитками. Ще варіанти http://s51.radikal.ru/i132/0908/8b/17f91b0d1faf.jpg http://s48.radikal.ru/i119/0910/0b/7196392be3fe.jpg
|
|
| |
Tana | Дата: Четвер, 2010-08-05, 9:31 AM | Повідомлення # 8 |
Мудра людина
| Перенесла звідси Рідкісний зразок. Начеб-то "вафельний" рушник -- це половинки верхоплута дають такий ефект. Київщина
|
|
| |
Tana | Дата: Четвер, 2010-08-05, 9:36 AM | Повідомлення # 9 |
Мудра людина
| Про верхоплут на ін. шви книгою вказаних авторів написано докладно тут
|
|
| |
Tana | Дата: Вівторок, 2010-11-16, 10:48 PM | Повідомлення # 10 |
Мудра людина
| Шикарний комір відшуканий в творчій майстерні Goncha тут. Дякую!
|
|
| |
Оксана5 | Дата: Понеділок, 2011-04-25, 2:46 PM | Повідомлення # 11 |
побратим
| Привіт! Підкажіть якою ниткою шиєте верхоплут? Стахурська пише, що шерстяною. Якщо так, то яка це і де її взяти.
|
|
| |
Bullet | Дата: Понеділок, 2011-04-25, 2:48 PM | Повідомлення # 12 |
маніяк графічних ліній
Група: Администраторы
| Дічата, а може зробимо цей шов майстер-класом наступної артілі? ;)
Чарівниця - Берегиня форуму - 2012 моя майстерня на форумі Приватна скринька на форумі заповнена. Пишіть тільки на elisa@ukr.net
|
|
| |
Dmutrik09 | Дата: Понеділок, 2011-04-25, 2:59 PM | Повідомлення # 13 |
Мудра людина
| Bullet, Ліз давай!
Моя майстерня ®
...Все життя у шитті і шиття, як життя! "Чарівниця-берегиня форума-2010" Чарівниця - Майстриня вишивання - 2012
|
|
| |
Яга | Дата: Понеділок, 2011-04-25, 3:40 PM | Повідомлення # 14 |
побратим
| Quote (Оксана5) Підкажіть якою ниткою шиєте верхоплут? Стахурська пише, що шерстяною. Оксана5, якщо ви маєте на увазі кучерявий верхоплутом, то так потрібна шерстяна або шовкова. Якщо ж просто шов використовувати як, скажімо, покрайницю для узорів шитих іншими швами, то бавовняна підійде ( муліне або кручені для в'язання гачком (типу "Ірис"))
мене можна знайти у фейсбук; також я викладаю фото на google+ Бажаю всім успіхів
Повідомлення відредагував Яга - Понеділок, 2011-04-25, 3:41 PM |
|
| |
Bullet | Дата: Понеділок, 2011-04-25, 3:42 PM | Повідомлення # 15 |
маніяк графічних ліній
Група: Администраторы
| Quote (Dmutrik09) Bullet, Ліз давай! Що ж давати, як я вишивати не вмію! Tana, Dmutrik09, Яга, Сестра_Юлія, Пасіонарія, хтось з вас візьметься повторити подвиг Олі Kaluna і організувати МК і подальший конкурс *Вишиваємо артіллю: верхоплут*?
Чарівниця - Берегиня форуму - 2012 моя майстерня на форумі Приватна скринька на форумі заповнена. Пишіть тільки на elisa@ukr.net
|
|
| |
Оксана5 | Дата: Понеділок, 2011-04-25, 3:46 PM | Повідомлення # 16 |
побратим
| Ще є різні види кучерявих швів(за Стахурською). Намагалась розібратись в них, але на жаль, лише теоретично. Кажуть, що нитка має бути шерстяною та ще й воскованою. Наразі не пробувала, хоча дуже подобаються борщівські сорочки. Часто бувають у Богуцької. Там сучасний крій і вставки вишивки. Дуже гарно, але ціна...
|
|
| |
olimpia | Дата: Понеділок, 2011-04-25, 7:03 PM | Повідомлення # 17 |
мешканець сайту
| Quote (Оксана5) Ще є різні види кучерявих швів(за Стахурською). Намагалась розібратись в них, але на жаль, лише теоретично. І я теоретично, але якщо хтось з дівчать знає "борщівські" шви навчіть нас, будь ласочка.
Якщо в одному мене стало менше , то це означає, що десь в іншому мене стало більше.
|
|
| |
Рікі | Дата: Понеділок, 2011-04-25, 7:20 PM | Повідомлення # 18 |
відвідувач
| olimpia, "борщівський" шов, це ви маєте наувазі кучерявий шов, та вузлики? Я також не проти такого МК
|
|
| |
Tana | Дата: Субота, 2011-04-30, 10:27 PM | Повідомлення # 19 |
Мудра людина
| Зі знахідки Goncha на е-вау
|
|
| |
Tana | Дата: Субота, 2011-07-23, 4:31 PM | Повідомлення # 20 |
Мудра людина
| Зі знахідки Goncha на е-вау ще один зразок з верхоплутом
|
|
| |