Питання про вишиванку
|
|
|
lady-v | Дата: Неділя, 2014-03-30, 11:46 PM | Повідомлення # 162 |
Мудра людина
Група: Перевірений користувач
Статус: Offline
| nisa, це роботи Надії (Мельник) Вакуленко. Шиття називають решетилівським. А техніки та шви, які тут використані , самі різноманітні: пряма і коса лиштва, набірувння, вирізування, солов'їні вічка, курячий брід,зерновий вивід, мережки, тощо. В нас на форумі є цілий розділ, де детально описуються ці шви та техніки, дивіться тут: http://vyshyvanka.ucoz.ru/forum/12
Моя майстерня
Жінки діляться на п'ять вікових груп: 1) дівчинка 2) дівчина 3) молода жінка 4) молода жінка 5) молода жінка
"Чарівниця форума-2010: допомога новачкам" Чарівниця - Майстриня вишивання і добра душа форуму - 2012
|
|
| |
Amatorka | Дата: Вівторок, 2014-04-01, 9:40 PM | Повідомлення # 163 |
перехожий
Група: Користувачі
| Доброго ранку, дівчата! Маю таке питання - купила в Косові собі дві сорочки, не нові, десь 50-х років, як казала продавчиня. На жаль, ще не маю права викладати фото. Так от одна з них - не зовсім вишита, але не можу зрозуміти, що це за техніка і як таке взагалі називається Спробую пояснити словами, може, хтось таке бачив. Вона проста, спереду і ззаду вишивки нема, лише на рукавах, але це не вишивка, а вирізані з різних кольорових тканин квадратики, ромбики, які нашиті один на одного і на рукави, при цьому утворюють графічні візерунки. Кольори - червоний, оранжевий, зелений, жовтий, чорний, по контуру ніби рамочка з чорних гострих трикутничків. А зверху по тому всьому диві ще й бісеру трошки - але лише декілька штучок. Такий собі печворк, але не зовсім те саме. Одним словом, пояснила як змогла, може, хтось допоможе мені, як така техніка називається, чи в яких регіонах застосовувалась, в які роки, бо вже довго шукаю в інеті щось і ще досі нічого не знайшла, а цікаво... Додано (2014-04-01, 9:40 PM) --------------------------------------------- Для ілюстрації свого попереднього допису спробую викласти посилання. Ось перша сорочка - та, про яку саме питання http://vfl.ru/fotos/ea3d02814686240.html http://vfl.ru/fotos/e1c32fbd4686248.html
А це друга сорочка, теж цікаво було б дізнатися думку професіоналів, який приблизно це період і регіон. http://vfl.ru/fotos/903799a14686268.html
|
|
| |
Svitlyk | Дата: Вівторок, 2014-04-01, 10:49 PM | Повідомлення # 164 |
побратим
| Amatorka, скоріш за все ваша перша сорочка - це стилізація. Як варіант - частина сценічного костюма. Аплікацією в Україні традиційно оздоблювали шкіряні вироби - кептарі тощо, але, наскільки я знаю, не сорочки. Це є характерним, наприклад, для деяких регіонів Білорусі.
|
|
| |
Amatorka | Дата: Середа, 2014-04-02, 5:20 PM | Повідомлення # 165 |
перехожий
| Дуже дякую за відповідь
|
|
| |
mari4ka1733 | Дата: Четвер, 2014-04-03, 10:38 AM | Повідомлення # 166 |
перехожий
| Доброго дня! Хто вишивав жіночу сорочку за схемою "Борщів" від "Діана" будь ласка покажіть фотографію готової сорочки. А то я купила схему, а тепер сумніваюсь чи такою буде сорочка, як я її уявляю. Чи змінювали ви кольори? А то вона получається в мене дуже чорною і сумною. Вишивати дуже багато, боюсь, щоб робота не пішла на марне.
|
|
| |
romannah | Дата: Четвер, 2014-04-03, 2:42 PM | Повідомлення # 167 |
мешканець сайту
| mari4ka1733, Борщівські сорочки всі сумні і чорні. Так історично складалося.
я всіх люблю
|
|
| |
meriam | Дата: Субота, 2014-04-05, 9:02 PM | Повідомлення # 168 |
перехожий
| дорогі дівчатка підскажіть мені: чи необхідно перед вишитям плаття лляну тканину необхідно випрати? випрати
|
|
| |
НаташаО | Дата: Понеділок, 2014-04-07, 7:25 PM | Повідомлення # 169 |
Активіст форума
| meriam, ви вирішуйте самі. Наприклад,якщо не прати, то ниточки добре рахуються і легко вишивати. Якщо випрати,то нитки стають щільніше і тоді на очі важче при вишивці. Я пробувала і так і так, правда на бавовні 100%,а тому не знаю на скільки зменшиться тканини. Наприклад у моєму випадку ( 100% бавовна) з 1,5 м ширини стало 1,4 м. По довжині практично залишилось те ж саме, може 1-3 см. менше.А тому тепер я беру просто тканину, розрізую на прямокутники (перед,спинка, рукави), вимірюю середину, де мають бути узори (перед та рукави), вишиваю узор,а потім перу одночасно все. Після цього розкроюю і бачу, якщо потрібно десь щось довишивати,довишивую. Ось так мені найбільше сподобалось з усіх методів. Про це я також прочитала тут на форумі. Якщо вишиваю стрічками, то спочатку потрібно випрати, так як там рахувати ниточки не потрібно.А під бісер та нитки я стараюсь не прати.
|
|
| |
Istanbul | Дата: Середа, 2014-04-09, 2:20 PM | Повідомлення # 170 |
перехожий
| nisa, так погоджуюсь - вишивка просто неймовірна! Додано (2014-04-09, 2:20 PM) --------------------------------------------- А ще всім привіт) бо я тут новий користувач =) У мене і питання одразу з"явилося. Захотілося мені вишити собі сукню, і хотілося чогось дуже цікавого. Я завжди вишивала звичайними нитками - такі, що моточками на ринку продаються, для сукні думала взяти щось краще. І тут натрапила в інтернеті на DMC Metallic - там є багато кольорів, хотілося в блакитних тонах. Купила для проби одну штучку, взяла в 2 нитки - виглядає просто ніяк, бо хрестики не чіткі. І ось-таки питання: може їх просто треба з якимись іншими нитками DMC змішати і тоді все буде добре? Я маю на увазі таких самих кольорів, але не металізованих. Бо покищо будь-яке бажання зникло щось вишивати ними.
Підкажіть, будь-ласка, хто що знає з цього приводу.
І ще нитки гарно блистять, можливо для таких ниток краще чорна тканина?
|
|
| |
danaro | Дата: Середа, 2014-05-14, 1:18 PM | Повідомлення # 171 |
перехожий
| дівчата, а який розмір хрестика має бути: 2*2 чи 3*3 ниточки і у скільки ниточок ДМС відповідно вишивати??? Пробувала 2*2 - щось дуже і дуже дрібні получаються....
|
|
| |
Irina_SV | Дата: Середа, 2014-05-14, 3:06 PM | Повідомлення # 172 |
мешканець сайту
| danaro, Кожному своє :). Особисто я не люблю великих хрестиків. Тому майже завжди вишиваю 2*2, зараз якраз вишиваночку чоловічу готую. Вишиваю на коломийській домотканці №30 - хрестики 2*2 у дві ниточки. Виходить акуратно і не просвічується
"Життя цікаве та прекрасне - візьми від нього максимум" http://irynasv.blogspot.com/
|
|
| |
НаташаО | Дата: Середа, 2014-05-14, 4:10 PM | Повідомлення # 173 |
Активіст форума
| danaro, я також вишиваю 2*2. Пробувала першу сорочку вишивти 3х3 - це просто жах- не хрестики,а хрестяри виходили. Прийшла кума,стала показувати свою роботу і журитись,а вона підказала,а ти спробуй 2х2( це при тому, що вона ніколи не вишивала на домотканому полотні). І як же мені було лінь виплутувати усе,але взяла себе в руки та розібрала усі хрестики. Почала з самого початку і залишилась задоволена. Дрібний хрестик-акуратніша робота. Вишиваю я нитками для шиття ( ті що в котушках),беру в 2 нитки. Тобто беру нитку зразу вдвоє,просовую її в голку і там де у мене виходить на кінці петелька залишаю довшим цей кінець. Коли починаю вишивку я проколюю тканину на 1 хрестик( 2 нитки) і зразу ж голку завожу в ту петельку- закріпила ниточку і нема ніякого вузлика. І починаю вишивати перший ряд.Не знаю чи зрозуміло пояснила.
|
|
| |
Ганнуся | Дата: Середа, 2014-05-14, 9:04 PM | Повідомлення # 174 |
побратим
| Istanbul, скажу з власного досвіду - металізовани та шовкові нитки для хрестикової техніки не підходять, вони "грають" тільки у гладьових швах, тому якщо хочете щось з цими нитками шити - шийте лиштвою, декоративними швами, де є прямі відрізки нитки. І ще дуже ефектно виглядають такі нитки у техніці "верхоплут". Додано (2014-05-14, 9:04 PM) --------------------------------------------- danaro, а я останній раз вишивала на італійському льоні, так я взагалі брала хрестики 3 на 4 нитки, тому що 3 на 3 чи 4 на 4 вони виходили видовженими, а не квадратними. І на цій тканині хрестики 3 на 4 - то дуже дрібні ) вишивка вийшла філігранною. Шила ДМС у 2 нитки. Все залежить від тканини. Треба завжди пробувати на якомусь клаптикові.
|
|
| |
danaro | Дата: Середа, 2014-05-14, 10:47 PM | Повідомлення # 175 |
перехожий
| дякую дівчата за вичерпну відповідь....Я уже підібрала розмір хрестиків : 3*3 - виходять нормаkьними, так як 2*2 - дуже маленькі....
Повідомлення відредагував danaro - Середа, 2014-05-14, 10:48 PM |
|
| |
dollydollydoll | Дата: Четвер, 2014-07-10, 5:46 PM | Повідомлення # 176 |
перехожий
| Добрий день, шановні майстрині. Благаю Вас, дайте оцінку і вкажіть на помилки. Це моя перша робота. Я бачу що щось роблю не так, але що саме так як виправити.
Можливо, натяг нитки не правильний, чи може затовсто (в 3 нитки) шию. І ще питаннячко, чим би Ви ще хотіли доповнити цей взір? А це низ сорочки і загальний вигляд переду (якість фото дуже погана, але уявлення буде): http://s52.radikal.ru/i138/1407/fd/555acd12f87a.jpg http://i031.radikal.ru/1407/f4/c9d5cc06c86e.jpg http://s006.radikal.ru/i213/1407/ab/2cb8552598f9.jpg http://s019.radikal.ru/i643/1407/f1/4fc3ab6c15b2.jpg http://s020.radikal.ru/i722/1407/96/da0cee28d8d2.jpg
Нажаль, чомусь превью заборонено.
Дякую Вам!
Повідомлення відредагував dollydollydoll - Четвер, 2014-07-10, 5:49 PM |
|
| |
Тетяна | Дата: Четвер, 2014-07-10, 8:29 PM | Повідомлення # 177 |
Активіст форума
| dollydollydoll, а що це має вийти? Сорочка- дитяча, жіноча, чи сукня? Якими нитками шиєте? Те, що на фото - це має бути візерунок спереду (наскільки я розумію), а решта - вставка рукава? І будуть ще якісь елементи? Бо так важко сказати, не знаючи, що має вийти. Про натяг нитки - можливо, справді спробуйте трошки не так сильно затягувати, хоча після прання тканина сяде і ці дірочки будуть не такі помітні. Ще б я, можливо, у мережці брала б у стовпчик трохи менше ниток. А так ніби і непогано!
|
|
| |
dollydollydoll | Дата: Четвер, 2014-07-10, 9:47 PM | Повідомлення # 178 |
перехожий
| Тетяна, ой дякую Вам. Так, це сорочка для дівчинки 10 років. Кущики з мережкою - це рукав, а перед я вже ніби закінчила. Тканина коломийська домоткана лавсан 30-ка, нитки DMC (в 3 складання), хрестики 2х2. Про те, чи будуть ще елементи - це для мене самої питання. Додаю чи відкидаю по ходу.Спочатку хотіла додати такий візерунок як по низу, тоді вирішила, що буде важкувато. Рукав буде реглан. У мережці 3х3 ниточки. Виходить аж 6.
|
|
| |
tanytryell | Дата: П`ятниця, 2014-07-11, 12:45 PM | Повідомлення # 179 |
мешканець сайту
| dollydollydoll, як для дівчинки 10 років - саме те, що треба! Не варто переобтяжувати дитячу сорочку надмірною кількістю елементів... Хіба що я б додала по кілька ягідок врозкид по рукаву - як на ось цій http://ic.pics.livejournal.com/fialkov....nal.jpg Покійна бабуся називала це "малюнок квітками". А якщо вишивались суцільні взори через всю висоту рукава (вертикально чи діагонально), називала "хмелем"...
|
|
| |
dollydollydoll | Дата: Субота, 2014-07-12, 10:51 PM | Повідомлення # 180 |
перехожий
| tanytryell, дякую. Я таке теж хотіла, та не можу знайти підходящі ягідки. А як на Ваш погляд, сама якість крестиків. У мене сумніви щодо того, чи правильно я вишиваю. Бо вчитися не було в кого.
|
|
| |